Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Prezidents - kritisks, novadi - atbalsta

Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš ceturtdien tikās ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Edmundu Sprūdžu (RP), līdzīgi kā lielo pilsētu vadītāji, joprojām redz virkni lietu, kuras ministrs savā darbībā varētu uzlabot. Tikmēr novadu pārstāvji no partijas Reģionu alianse, kurā apvienoti vietējie deputāti un 11 novadu vadītāji no 27 pašvaldībām, E.

Sprūdžu viņa centienos veikt izmaiņas pašvaldību darbībā atbalsta. «Mēs padiskutējām, bet mums nav domstarpību, un nav tādas domas, ka viņš būtu slikts ministrs,» Dienai ceturtdien pēc tikšanās ar ministru sacīja Reģionu alianses priekšsēdis, Babītes novada priekšsēdis Andrejs Ence.

Valsts prezidents A. Bērziņš pēc sarunas ar E. Sprūdžu izplatīja informāciju, kurā plaši bija atspoguļots prezidenta viedoklis. A. Bērziņš aicina ministru sniegt argumentētāku skaidrojumu piedāvātajām reformām un panākt kompromisus ar visām pusēm, kuras tās skar. Prezidents arī atgādina par uzdevumiem, kurus ministrija nav termiņā veikusi - tai, piemēram, līdz augusta beigām bija jāizvērtē administratīvi teritoriālās reformas rezultāti, kā arī jāsāk publisko pakalpojumu sistēmas reforma. Valsts prezidents arī neredz pamatojumu iecerei, ka pašvaldību deputātiem darbs domē varētu būt algots, jo tas būtu saistīts gan ar papildu izmaksām, gan ar nepieciešamību nodrošināt darba pienākumus. Jautājumā par pašvaldību referendumiem prezidents piekrīt, ka tie varētu būt arī par domes atlaišanu, ja ir noteikts pietiekams aizsardzības slieksnis.

E. Sprūdžs tikšanos ar prezidentu Dienai raksturoja kā konstruktīvu, viņš vēl plānojis detalizētāk pārrunāt piedāvātās reformas ar prezidenta pārstāvjiem. Ieceri svītrot no likuma normu, ka deputāts savus pienākumus veic no darba brīvajā laikā, kas dotu iespēju pašvaldībai viņiem noteikt algu domē kā pamatdarbā, E. Sprūdžs pārrunājis arī ar Reģionu aliansi, ar kuru vienojies par kompromisu - papildināt normu, «ja dome nav lēmusi citādāk». Tas nozīmētu, ka lielajās pašvaldībās, kā Rīgā, deputātiem dome varētu būt darbavieta, bet tas nav pienākums. Reģionu alianses priekšsēdis A. Ence apstiprināja, ka ministra piedāvātos amata ierobežojumus novadu pārstāvji atbalsta. E. Sprūdžs atzina, ka varot piekrist novadu ieteikumam tos neattiecināt uz pašvaldību iestāžu, piemēram, skolu, darbiniekiem. Runājot ar prezidentu par novadu reformas rezultātiem, ministrs uzsvēris, ka negatavojas izmantot piespiedu metodes, bet veicināt novadu sadarbību.

Pret amatu savienošanas ierobežojumiem, kas tapuši pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ierosinājuma, visvairāk iebilda lielās pilsētas. To pārstāvis Jelgavas mērs Andris Rāviņš (ZZS) ar E. Sprūdžu trešdien tikās arī Latvijas Televīzijas raidījumā Sastrēgumstunda, kurā ministrs bija labākās pozīcijās, jo viņa pusē nostājās lielākā daļa auditorijas. Arī studijā klātesošie novadu vadītāji - Durbes novada priekšsēdis Andrejs Radzevičs un Mērsraga novada vadītājs Lauris Karlsons - neplānoja pievienoties ministra demisijas tīkotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Provocējošā patiesība

Izaicināt skatītājus un dalīties savās sāpēs un pārdomās ir mērķi, kurus izvirza un sasniedz Vadims Bogdanovs monoizrādē Cilvēks un tirāns.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?