Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Priši darši, austerēs štovēti

Turpinot stāstu par pirmajām pavārgrāmatām - tagad pie zivīm! Mani pārsteidz 20 līdaku ēdieni, t.sk. «līdeķi, zili novārīti ar [astoņām!] dažādām zostām», 11 veidu karpas (ceptas un vārītas vīnā, galertā, ar sīpoliem, alū, pildītas), deviņu veidu zuši un septiņi «stori». Arī «uz restēm cepti iebeicēti lasēni» [foreles], «zandarti ar sinepju zostu», «priši darši [mencas], ar austerēm štovēti», sami, asari, līņi, vēdzeles, reņģes, siļķes, nēģi. Vēl pamācība, «kā tās zivis pastētī būs sataisīt: sēnes, mušeles, vēžu ļipas, līdeku aknis, karpju piens un citas tādas labas lietas der uz to zostu».

Šajā nodaļā arī 11 vēžu ēdienu, bet citā vēl vēžu pudiņš no 60 vēžiem, vēžu «vrikandeles: novāri 16 vēžus, nolupina tos un sadrāž to gaļu it smalki, piemaisi 2 pautu [olu] dzeltenumus, smalki sakapātu citrones mizu (cukeru, kas saldas grib), drusciņ sāli, sviestu un kviešu maizes mīkstumu; tas baltums no tiem pautiem top kā sniegs sakults (ģīgāts) un vis pēdīgi piemaisīts; taisi no šīs mīklas vrikandeles un izcep tās sviestā dzeltebrūnas. Taisi, ja tās sevišķi gribi uzdot [pasniegt], kādu pārleijamu sulu no vēžu sviesta un krējuma jeb no zaļiem zirņiem, jeb no ķēvpupām un briedenēm. Iekš tās sulas tik labi, kā iekš tām vrikandelēm var arīdzan smalki sagrūstas muskatu puķes likt». Gluži vai Ņujorkas krabju kūciņa?!

«Sestā nodaļa no dažādiem zaļumiem jeb tādām riktīm, kas no dārza un lauka augļiem taisītas ir. Kāposti, t.sk brūni [zili, sarkani], puķu kāposti, špināši, skābenes, ballantas ar dillēm, kāļi, rāciņi, skostiņi, artišokes, zaļi zirņi pākstīs, zaļās pupas, zaļās turku pupas, baltas sausas turku pupas, vārīti zemesāboli [kartupeļi], raudzēti mazi gurķi.»

Pavārgrāmatu «galalietotāji» bija vācu kungi, tādēļ noslēgšu sleju ar sezonas aktualitātēm - sparģeļiem. «Vārīti asparši»: «Nokašā drusciņ tos asparšus rezgalā, meti tos ūdenī un nomazgā labi. Sakasi tos atkal reizīgi kopā pa saujām, nogriezi līdzeni tos rezgaļus un novāri tos ar verdošu ūdeni un drusciņ sāls: pielūko, ka tie virsgali jeb galviņas ne paliek visai mīkstas, jo tad vislabāks gardums aiziet. Kad ir gatavi, tad izlieci tās buntītes bļodā visapkārt tos rezgaļus allažiņ uz ārpusi, attaisi diegus vaļā un izdzeni asparšus glīši riņķī. Uzlej virsū voi tumīgu sviestu un uzrīvē arī muskatu virsū voi taisi vīna zostu no rīvētas maizes, vīna, drusciņ ūdens, sviesta, cukura un muschatenbluhm, to vāri kopā un pēc piemaisi vēl pautu dzeltenumu. Šo zostu arī vari dot uz ērčukēm [artišokiem].»

Tad «dzeltenā olanderu sula: liec labu gabalu izmazgāta sviesta dehģeli, piesiti 6 pautus klāt, piemaisi drusciņ miltus, 2 lorbēr lapas, sagrūztas muskatu puķes un pāri gabaliņu citrones mizu; vāri to ar ūdeni tumīgi un lej etiķi jeb citronu sulu klāt. Šī sula pie visādām zivīm laba ir». Šodien holandiešu mērce ir galvenā piedeva sparģeļiem! Mans labais paziņa Ģirts Zēgners stāstīja, kā tikko svinējis Hanzas vīna galerijas gadadienu. Partneris pirms lidošanas uz Rīgu no rīta nopircis tik daudz svaigu balto sparģeļu, cik atļauts nodot bagāžā. Tā bija galvenā maltīte!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?