Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

PS vēl nav teikusi galavārdu

Pilsoniskā savienība arī ārkārtas kongresā, kas sestdien bija sasaukts iepriekšējā kopsapulcē konstatēto juridisko kļūdu dēļ, konceptuāli atbalstīja vienotas partijas Vienotība izveidi kopā ar Jauno laiku un Sabiedrību citai politikai. Taču galīgo lēmumu par Pilsoniskās savienības reorganizāciju tā plāno pieņemt tikai 14.

jūlijā. Lai iekļautos Vienotībā, par to būs jānobalso vismaz divām trešdaļām no kopsapulcē klātesošajiem. Partijā ir nedaudz vairāk nekā 600 biedru, daļa dzīvo ārzemēs. Ja kopsapulcē nebūs kvoruma, atkārtoti uz to jāsanāk 15 dienu laikā. Pilsoniskās savienības galīgo lēmumu var ietekmēt arī Valsts prezidenta Valda Zatlera līdzdalība politikā - savu izvēli viņš plāno paziņot tikai pēc pilnvaru beigām 8. jūlijā. PS kongresa debatēs bija jaušama vēlme atstāt atvērtas durvis arī iespējamai sadarbībai ar V. Zatleru.

To, ka Valsts prezidenta V. Zatlera «izvēle būs ļoti svarīga», norādīja arī Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete. Vienotība jau ir izteikusi V. Zatleram piedāvājumu pievienoties, taču prezidenta kritiskie izteikumi intervijā Dienai par apvienības līderu nespēju nodrošināt nepieciešamās pārmaiņas valstī, lai politiku nenoteiktu ar oligarhiem saistīti politiskie spēki, radīja iespaidu, ka V. Zatlers varētu nesteigties pievienoties Vienotībai. Uz jautājumu, vai pirms ārkārtas Saeimas vēlēšanām varētu parādīties jauns politiskais spēks, V. Zatlers intervijā atbildēja, ka šādu iespēju neizslēdz. Atbildība par varas īstenošanu lielā mērā bija atkarīga no Jaunā laika, kura līdere Solvita Āboltiņa ir Saeimas priekšsēde, Valdis Dombrovskis - premjers. PS priekšsēdis Ģirts Valdis Kristovskis gan kongresā uzteica V. Dombrovski, kurš ir panācis, ka Latvija starptautiski ir atguvusi savu labo vārdu, par ko atzinīgi izsakās ārvalstu kolēģi, bet kas neesot novērtēts pašu mājās.

Visās PS līderu runās bija aicinājums veidot lielu partiju, jo Saeimā nacionālas, demokrātiskas un tiesiskas valsts aizstāvji ir palikuši mazākumā. Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, Kārlis Šadurskis un vēl vairāki runātāji atgādināja, ka pagājušajā ceturtdienā, kad Saeima skatīja grozījumus Augstskolu likumā, koalīcijas partneri no Zaļo un Zemnieku savienības vienojās ar Saskaņas centru, lai panāktu mācības augstskolās arī krievu valodā un atceltu normu, ka augstskolās lieto tikai Eiropas Savienības valodas. Pārbalsojot šo priekšlikumu, to izdevās noraidīt, bet faktiski Vienotība principiāli svarīgos jautājumos varot rēķināties vairs tikai ar opozīcijā esošo nacionālo apvienību Visu Latvijai!-TB/LNNK. Tas uzliek pienākumu izdarīt tādu politisko izvēli, lai nākamajā Saeimā vairākumu veidotu partijas, kas atbalsta nacionālas valsts vērtības. Tas bija viens no argumentiem par labu sadarbībai ar Jauno laiku un Sabiedrību citai politikai vienā partijā. Vairāki runātāji uzsvēra, ka visu triju partiju deputāti Saeimā balso vienoti.

Pilsoniskās savienības kongresā, kurā piedalījās 119 biedru, bija jāpārskata visi aprīļa kopsapulcē pieņemtie lēmumi, jo Uzņēmumu reģistrā bija iesniegti neprecīzi noformēti dokumenti. Taču tas neizraisīja strīdus, jo uz valdi tika izvirzīti tajā jau iepriekš ievēlētie biedri, kuri arī saņēma nepieciešamo atbalstu. Valdes priekšsēža amatā ar 99 balsīm ievēlēja Ģirtu Valdi Kristovski. Valdē būs Kārlis Šadurskis (111 balsu), Sandra Kalniete (111), Ilze Vergina (111), Līvija Plavinska (110), Lolita Čigāne (110), Ilma Čepāne (109), Jānis Avotiņš (109), Ina Druviete (105), Janīna Kursīte-Pakule (103), Anna Seile (95), Inese Vaidere (94), Ingmārs Čaklais (93), Linda Medene (91) un Dāvis Stalts (79). Kongresā D. Stalts paziņoja, ka kopā ar domubiedriem Jāni Bordānu un Ievu Branti tuvākajā laikā varētu no partijas aiziet, tas, visticamāk, būs atkarīgs no tās galīgā lēmuma par dalību Vienotībā kopā ar JL un SCP. Viņš uzskata, ka Pilsoniskās savienības mērķi un sapratne par politisko kultūru atšķiroties. «Cīņa ir jāizcīna kaujas laukā. Mēs uz to dodamies, un tev, Dāvi, vēl ir iespēja pievienoties,» teica Ģ. V. Kristovskis. Daži kolēģi aizmuguriski kurnēja, ka gados jaunais kolēģis tikai taisot sev bezmaksas reklāmu. D. Stalts kopā ar domubiedriem darbosies biedrībā Demokrātiskie patrioti, kuru savulaik dibināja PS līderi Ģ. V. Kristovskis un Sandra Kalniete. Ja PS iekļausies Vienotībā, viņš, visticamāk, piesliesies nacionālajai apvienībai VL!-TB/LNNK. D. Staltam atbalsts bija jūtams arī Eiropas Parlamenta deputātes Ineses Vaideres teiktajā - tiem, kuri ierosinājuši Pilsoniskajai savienībai atbrīvoties no nacionāli radikālāk noskaņotiem kolēģiem, varbūt pašiem vajadzētu izšķirties aiziet no Vienotības un pievienoties Saskaņas centram.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?