Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

PVO nesteidz izsludināt globālo pandēmiju

Pasaules Veselības organizācija (PVO) pirmdien paziņojusi, ka pagaidām neplāno iedarbināt pandēmijas sesto - augstāko - līmeni, lai gan ar gripas paveidu H1N1, sauktu arī par cūku gripu, saslimuši jau vismaz tūkstoš cilvēku visā pasaulē. Pagaidām neesot pierādījumu, ka vīruss būtu izplatījies plašākā sabiedrībā ārpus Ziemeļamerikas, vēsta Reuters.

Meksika, kas tiek uzskatīta par cūku gripas perēkli, otrdien atsāks ierasto dzīvi. Valsts galvaspilsētā Mehiko tiks atvērta lielākā daļa restorānu un kafejnīcu, darbu atsāks daudzas valsts iestādes. Meksikas valdība uzskata, ka uzvar cīņā ar bīstamo slimību, jo pēdējās dienās strauji samazinājies jaunu saslimšanas gadījumu skaits.

Savukārt Meksikas kaimiņvalstī ASV cūku gripa izplatījusies jau vairāk nekā trīsdesmit štatos.

Saglabā mieru

PVO tuvākajās dienās nedomā izsludināt globālo pandēmiju, ja H1N1 vīruss turpinās izplatīties tāpat kā līdz šim, sacīja ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Muns. Šobrīd neesot novērots, ka cūku gripa būtu izplatījusies plašākā sabiedrībā Eiropā un Āzijā, tādēļ neesot pamata izsludināt pandēmijas sesto līmeni, kas nozīmē, ka vīruss ir izplatījies vairākos pasaules reģionos un ir sākusies globālā pandēmija.

PVO vadītāja Mārgareta Čana ziņoja, ka reģistrēti vismaz 1025 saslimšanas gadījumi 20 pasaules valstīs. Viņas pirmais vietnieks Keidži Fukuda sacīja, ka cūku gripas izplatību novēros visā pasaulē.

M.Čana noraidīja iepriekš paustās bažas, ka cūku gripas epidēmija varētu pāraugt pandēmijā, kas līdzinātos spāņu gripas epidēmijai, kura Pirmā pasaules kara noslēgumā nonāvēja 20-40 miljonus cilvēku visā pasaulē. «Nav pazīmju, ka mēs saskartos ar situāciju, kas līdzinātos 1918.gadam,» sacīja PVO galva.

Bez sejas maskām

Meksikas Veselības ministrija svētdien pavēstīja, ka ļaunākais jau ir aiz muguras un eksperti uzskata, ka cūku gripa turpmāk cilvēkus neapdraudēs vairāk kā visparastākā gripa. «Vīruss ir iegājis stabilizācijas fāzē. Saslimšanas gadījumu skaits samazinās,» sacīja Meksikas prezidents Felipe Kalderons. «Mūsu mērķis ir atgriezt valsti normālā dzīvē pēc iespējas drīzāk. Bet es gribu, lai tas notiek drošos apstākļos.»

Apstiprināts, ka par cūku gripas upuriem kļuvuši vismaz 26 Meksikas iedzīvotāji, bet vismaz 701 cilvēks ar to inficējies, raksta BBC.

Vairākums cilvēku Meksikas galvaspilsētā Mehiko vairs nevalkā sejas maskas - pagājušajā nedēļā tas bija jādara obligāti. Tā arī netika rasti pierādījumi, ka to lietošana pasargātu cilvēkus no saslimšanas ar cūku gripu.

Galvaspilsētas iedzīvotāji pieprasa ierobežojumu atcelšanu. «Ir jāļauj visam notikt, lai mēs varam strādāt,» sacīja Alberto Vaskess. «Pēdējās dienas mums bija grūtas. Ja mēs nestrādājam, mēs neēdam.»

Vismaz 286 cilvēki 36 ASV štatos inficējušies ar H1N1 vīrusu. Lielākā daļa saslimšanas gadījumu ir vieglā formā. Amatpersonas paredz, ka saslimšanas gadījumu skaits pieaugs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?