Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. decembris
Inita, Elmārs, Helmārs

Rabarberi, tu man deri

Kad 4.maijā, Neatkarības dienā, sāku gatavot pusdienas, pēkšņi sapratu, ka tām vajadzīgs kāds pavasarīgs un īpašs akcents. Daudz laika man nebija, vajadzēja iztikt ar to, kas mājās. Tad nu iedomājos rabarberus, kas bija nopirkti ar domu smalki sašķēlēt, pārbērt ar cukuru un izmantot saldajam ēdienam. Ne tie bija šķēlēti, ne bērti ar cukuru - stublāji tādi paši, kā nopirkti, gaidīja pieliekamajā. Taču saldajam ēdienam jau bija atkausētas iesaldētās pagājušā gada meža zemenītes, tāpēc izlēmu: nu, rabarberi, tu man deri, ēdīs tevi ar gaļu.

Pie cūkgaļas filejas šķēlēm piemērīju rabarberu garumu, sagriezu tos šajā garumā un liku pannā cepties. Apgriezusi uz otru pusi, katram gabaliņam ar roku uzmanīgi un visai bagātīgi uzbēru brūno cukuru. Šķīvī līdzās cūkgaļas taisnstūriem nu varēja likt klāt rabarberu taisnstūrus - pa trim vai tievākiem četriem kātiem kopā. Ēdienu nosaucu par saldenskābsaldeniem karogiem, un tas bija ļoti labs. Varēja klāt dot arī vārītus kartupeļus. Iespaids stipri tautisks, kā ar sutinātiem skābiem kāpostiem, taču vieglāks, pavasarim ļoti piemērots.

Ārkārtīgi lepojos ar savu izgudrojumu līdz tam laikam, kad sāku par to rakstīt un sapratu, ka neko neesmu izgudrojusi. Dārzeni rabarberu pie mums uzskata par augli un lieto galvenokārt desertos un maizēs, taču tas patiesi lieliski der piedevās un mērcēs pie cūkgaļas, pīles un vistas. Pilnīgi skaidrs, ka ceptus rabarberus ar cukuru var ēst ne vien ar karstām cūkgaļas filejām, karbonādēm ar kauliņu, biezām un sulīgām cepeša šķēlēm un cepta caurauguša speķa pabiezām šķēlēm, bet arī ar aukstu cūkgaļu. Vistai un pīlei laikam labāk gatavot rabarberu biezeni ar ķiplokiem vai ingveru, vai abiem kopā. Rabarberus var sagatavot ziemas mērcēm, savārot un atstājot sagatavošanai pirms pasniegšanas, kad piespiež svaigus ķiplokus un pieliek sarīvētu ingveru. Ja vēlas, var izvārīt īstu čatniju - ne ar tradicionālajiem indiešu mango augļiem pamatā, bet ar rabarberiem, pēc izvēles klāt liekot kādus citus augļus, etiķi, cukuru, rozīnes, sīpolus, asas garšvielas un arī ēdot ar karstu vai aukstu gaļu, bet tikpat labi arī ar maizi un svaigo sieru vai treknu biezpienu.

Es atcerējos, ka reiz vēlā pavasarī, kad skābenes negribēja sazelt, pie skābeņu zupas tēvs pielika rabarberu červeļainās lapas, tik milzīgas uz sīko skābeņu fona. Nu lūk, tad to nevajadzētu darīt, jo visi rakstītie avoti apgalvo, ka šīs lapas indīgas. Saknes vēl tagad lieto medicīnā, taču ēdami ir tikai kāti.

Ar šiem kraukšķīgajiem sārtajiem vai tumšsarkanajiem kātiem nāk gada pirmie svaigie Latvijas našķi un saldēdieni: cukurā mērkti kāti graušanai, ar cukuru pārbērtie rabarberu gabaliņi savā sulā pār saldējumu. Tad - rabarberu debesmanna un ķīselis. Anita pagājušonedēļ no Rīgas brauca uz Lapmežciemu ēst mammas vārīto rabarberu klimpu zupu. Un pavasara plātsmaizes! Ar Žaku Frīnsu, manis iztulkotās bērnu grāmatas Skolotājs Jāps var visu autoru, pirmdien savus izgājienus pie lasītājiem noslēdzām ar kafiju un rabarbermaizi. Viņš, gardu muti ēdot krējumā un kanēlī slīkstošos skābeklīšus, apprasījās savai sievai: «Vai mums Limburgā ir tādas maizes?» Terēze nolaida acis un teica, ka jā. Tak labi zinu, - Ilze, Māstrihtā strādādama, teica, ka nav vis, tās Limburgas ogu maizes i nesalīdzināt ar mūsu rabarberu un pārējām plātsmaizēm. Un rabarberu ievārījums, kam var piešķirt dažādas garšas! Un vīns! Patiešām saprotu to cilvēku, kurš internetā uztur rabarberu mājaslapu rhubarbinfo.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?