Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Radošums palīdzēs, bet neglābs

Finansiālās grūtībās nonākušo pasaules autoražotāju izmisīgie pūliņi ar novatorisku pieeju pārdošanai uzlabot tirdzniecības rādītājus, visticamāk, nenesīs tūlītēju rezultātu. Eksperti prognozē, ka tirgus nīkuļos gan šajā, gan nākamajā gadā, turklāt dižķibele būs ienesusi jūtamas korekcijas patērētāju attieksmē pret auto - tuvākajā nākotnē pat turīgi cilvēki priekšroku došot mazlietotiem spēkratiem.

No bankrota teju izmukušais amerikāņu autoražotājs General Motors (GM) pēc vairāku simtu salonu slēgšanas meklē aizvien jaunus zaudētās tirgus daļas atgūšanas veidus. Sadarbībā ar virtuālo izsoļu lapu eBay autokoncerns sācis tirgot automašīnas internetā. Pirmajā solīšanā izlikti 20 tūkstoši jaunu GM auto, par kuru cenu ar lapas starpniecību var vienoties ar uzņēmuma Kalifornijas filiāļu pārstāvjiem.

Patīk aptaustīt

Izsoles princips nav gluži tāds, kāds citās eBay sadaļās. Preces tiek izliktas pārdošanā uz noteiktu laiku, taču pircējiem nav jāmēģina pārsolīt citam citu. Dīleri noteikuši kārdinošu cenu daudziem GMC, Chevrolet, Buick un Pontiac modeļiem, taču klients var mēģināt piedāvāt arī zemāku cenu.

Automašīnu tirgus analītiķi uzskata, ka jaunais tirdzniecības veids patiešām var paglābt no lielākām nepatikšanām GM, kas taupīšanas nolūkā slēdza 40% pārstāvniecību un atteicās no leģendārā zīmola Pontiac.

Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas prezidents Aksels Rubulis sarunā ar Dienu pauda neticību šī projekta sekmēm. «Mašīna ir emocionāls pirkums. Cilvēkiem patīk to izmēģināt, apskatīt,» A.Rubulis negaida brīnumainas pārdošanas rādītāju izmaiņas, lai arī ASV iedzīvotāji tīri labi apguvuši interneta sniegtās iespējas. Viņš pieļauj, ka Latvijā revolucionārus tirdzniecības veidus varētu meklēt atsevišķi jauni, radoši cilvēki, taču vispārēju tendenci tirgot auto internetā kā lētāku alternatīvu salonu uzturēšanai nesaskata.

GM pārstāvji tomēr optimistiski vērtē virtuālo tirdzniecību. «Patlaban 70-80% pircēju pirms nākšanas uz salonu ir izpētījuši spēkratu internetā,» aģentūra AP citē kompānijas preses pārstāvi Džonu Makdonaldu, «skaidrs, ka klienti ir internetā.»

Nav naudas, nav auto

GM ideja patiešām nav jauna. Laikraksts The Wall Street Journal ziņo, ka eBay šādiem nolūkiem izmanto vairāk nekā 30 tūkstoši mazo auto tirgotāju un ar lapas starpniecību jau pārdoti vairāk nekā trīs miljoni auto. Tiesa, galvenokārt lietotu. GM pienesums ir tāds, ka tā ir pirmā lielā korporācija, kas pircējiem piedāvā izsoļu lapu reālu salonu vietā.

Ļoti iespējams, ka pavisam drīz amerikāņu paraugam sekos arī eiropieši, jo arī Vecās pasaules autobūves uzņēmumiem klājas grūti. Neskaitot Volkswagen un Fiat, eiropiešiem šā gada otrajā ceturksnī tirdzniecības apjomi bija vāji.

«Mēs gaidījām, ka pēc vājā šā gada pieprasījums pēc automašīnām Eiropā atgriezīsies 2010.gadā, taču ļoti ticams, ka ekonomikas atkopšanās Eiropā ieilgs un pozitīvais efekts, ko šogad dos dažādas valdību stimulēšanas programmas, izraisīs negatīvas sekas 2010.gada autotirdzniecības rādītājos,» portālam Autos Insider saka Standard & Poor's analītiķe Barbara Kastelano.

Jaunu pārdošanas ceļu meklēšana gan nenozīmē, ka uzņēmumu stāvoklis strauji uzlabosies. «Lai iegādātos mašīnu, vajadzīgas trīs lietas - pati automašīna, finansējums un ticība nākotnei. Mašīnas ir saražotas, finansējuma iespējas ir mazākas, un ar ticību ir tā, kā ir,» A.Rubulis ir pārliecināts, ka autotirgus atkopsies tikai kopā ar ekonomikas atveseļošanos. Viņš domā, ka vēl vismaz divus gadus pēc krīzes beigām cilvēki neskries pirkt jaunu auto, bet izvēlēsies mazlietotus spēkratus.

Tieši pāris gadu vecu automašīnu tirdzniecībā viņš saskata tirgotāju nākotni. «Dīleru izdzīvošanas formula ir lietoti auto un serviss. Veidot labāku attieksmi pret pircējiem un neplēst no viņiem nesamērīgu cenu par remontu un detaļām.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?