Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Reformu partija turpina dreifēt

Reformu partijas nākotne skaidrāka pēc partijas domes sēdes sestdien nav kļuvusi. Arī Reformu partijas (RP) priekšsēdētāja Edmunda Demitera ziņojumā neizskanēja ne vērtējums par iespējamajiem RP attīstības ceļiem - startēt uz Saeimu atsevišķi vai kopā ar kādu politisko spēku -, ne - kas varētu būt iespējamie sabiedrotie. Vispirms RP esot jātiek skaidrībā par savu vīziju, sagaidot Latvijas simtgadi. Tikai pēc tam jāmeklē ideoloģiski radniecīgāki partneri. Tiesa, aicinājums pacelt citu politisko spēku zemē nomesto korupcijas apkarošanas karogu varētu sašaurināt potenciālo sabiedroto loku.

Domes sēdē notiekošais atstāja iespaidu, ka tā ir veltīta telekompānijām un citiem medijiem. Runātāji bija domājuši ne tik daudz par to, ko personīgi varētu darīt, lai palīdzētu nostiprināt popularitāti zaudējušās partijas ietekmi, bet gan - kā viņi izskatīsies televīzijas ziņās. Šī parādība bija skārusi pat RP līderi E. Demiteru, kurš, ieturot neveiklas pauzes, mēģināja salīdzināt RP ar dreifējošu kuģi, kas ir papluinīts, un tikai no pašiem ir atkarīgs, «vai mēs sāksim grimt vai tomēr sagaidīsim, kad vējš iepūtīs arī mūsu burās». Pārliecinošāk uzstājās Zanda Kalniņa-Lukaševica, kura mēģināja iegalvot kolēģiem, ka katrs Latvijas iedzīvotājs vēlas savā valstī justies droši, ilgojas pēc labklājības un pārticības. Vēl rūpīgāk bija gatavojies Vilnis Ķirsis, kurš iepazinies ar pasaulē pazīstamās datoru kompānijas Apple dibinātāja Stīva Džobsa dzīves stāstu. No tā viņš ieteica pārņemt kādu S. Džobsa atziņu: «Ja mēs gribam pacelt kompāniju, ir jābeidz ražot tos pašus mēslus, ko visi pārējie.» Ko par partijas nākotni domā tās pieci ministri, uzzināt nevarēja. Debatēt negāja arī klātesošais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš nevēlējās izteikt savas domas par partiju arī medijiem. Bija iespaids, ka viņš uz RP domes sēdi ieradies pieklājības vizītē.

Debates atklāja, ka ir cilvēki, kuri vēl gatavi iedegties par RP pastāvēšanu un tās labā izdarīt konkrētas lietas. Inita Bišofa kopā ar kolēģi Ingu Vanagu un vēl vairākiem RP biedriem organizē senioru forumus reģionos, apkopojot šo cilvēku viedokļus un gatavojot materiālu, kas varētu palīdzēt pašvaldībām un ministrijām. Daļa partijas biedru aicināja uzsvaru likt uz jaunu darbvietu radīšanu un ar to saistīto ekonomikas veicināšanu. RP domnieki būtu cerīgāki par savu politisko nākotni, ja uz nākamo Saeimu izdotos īstenot labējo politisko spēku konsolidāciju. RP dibinātājs Valdis Zatlers gan uzsvēra, ka «pašlaik nav tādu apstākļu, lai Reformu partija būtu partiju apvienošanās centrā». Viņš arī domā, ka ne avīžu raksti, ne politiskās reklāmas, bet gan tiešais kontakts ar vēlētājiem var kļūt noteicošais vēlēšanās. V. Zatlers jau vasarā RP vadību nodeva E. Demiteram, taču viņš joprojām bija domes priekšsēdis. Sestdien V. Zatlers atstāja arī šo amatu. Par domes priekšsēdi ievēlēja Jāni Vilnīti, bet par viņa vietnieci Inesi Lībiņu-Egneri.

Vienotība savu attieksmi pret sadarbību ar RP paudīs tikai tad, kad RP būs pieņēmusi skaidru lēmumu un izteikusi konkrētu priekšlikumu. Taču neformālās sarunās ir atzīts, ka iespējama tikai individuāla RP cilvēku iekļaušanās Vienotībā. Sarunas ar Reģionu aliansi arī ir apturētas, kā Dienu informēja tās līderis Andrejs Ence. Nav skaidrs, vai tās tiks atsāktas. Ar aicinājumu labējām partijām konsolidēties jau nākusi klajā Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA), ar kuru RP tuvinājās valsts budžeta sagatavošanas gaitā. Taču dažas NA idejas reformisti neatbalsta - RP, piemēram, nevēlas iesaistīties diskusijās par Uzvaras pieminekļa demontāžu vai pārdēvēšanu. Ilona Platonova norādīja uz vēl kādu satraucošu parādību - labējo partiju savstarpējiem strīdiem un mēģinājumiem sanaidot latviešus ar krieviem. «Tā mēs izšķērdējam savu resursu. Ja mēs turpināsim strīdēties, cilvēki, redzot to, turpinās atstāt šo valsti,» teica I. Platonova.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?