Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Rēķina IZM vietā

Katras pašvaldības lēmums. Šos vārdus, kas vairākkārt izskanējuši no izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) mutes, pēc tikšanās ar viņu un pedagogu arodbiedrības pārstāvjiem pirmdien atkārtoja arī premjers Valdis Dombrovskis (JL). Aplēses, cik pedagogu nākamajā mācību gadā paliks bez darba vai būs spiesti strādāt nelielu slodzi, sarunas laikā neesot izskanējušas un Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nevarot sniegt pat ne teorētiskus skaitļus.

Publiskā informācija liecina, ka rēķināšanā ministriju apsteigusi Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA). Tās priekšsēdes vietnieks Jānis Krastiņš (SCP) norāda - IZM un LIZDA sarunās rastā konceptuālā vienošanās par pedagogu slodzes palielināšanu no 21 kontaktstundas nedēļā līdz 24 nozīmē, ka pedagoģisko likmju skaits valstī varētu samazināties par 5000-6000. Tas gan nenozīmē, ka tik daudziem skolotājiem būtu jāzaudē darbs, jo, pirmkārt, Latvijas pedagogi vidēji strādā 1,15 likmes, otrkārt, pašvaldībām un skolu direktoriem ir iespējas finanšu plūsmu sakārtot, lai darbs jāzaudē pēc iespējas mazāk pedagogiem. Tad atlikušajiem būtu mazāka slodze un atalgojuma samazinājums - lielāks nekā 20%. Pedagoģisko likmju samazināšana bija viens no risinājumiem, kā darbā atstāt vairāk skolotāju, ko žurnālistiem minēja premjers. Viņš norādīja, ka pedagoģiskajām likmēm būtu jāsamazinās līdz 0,8-0,9. Tātad pedagogiem būtu jāstrādā 19- 21 kontaktstunda nedēļā. Pieņemot, ka vidējā pedagogu darba samaksa par vienu likmi paliek 345 lati mēnesī uz papīra, kā liecina Dienas aprēķini, pedagogi ar šādu slodzi par darbu saņemtu 276 -310,5 latus pirms nodokļu nomaksas. Otrs risinājums, pēc V.Dombrovska teiktā, ir «minimālās un maksimālās samaksas šķēres paplašināšana». Pašlaik pedagogu atalgojums par vienu slodzi svārstās no 340 līdz 350 latiem atkarībā no darba stāža, bet pirmdien apspriests variants to paplašināt 310-380 latu robežās. Mazākā summa attiektos uz mazo skolu pedagogiem, kas tā varētu paglābties no atlaišanas, saņemot krietni mazāku algu.

T.Koķe pirmdien žurnālistiem valdības namā nebija pieejama, jo divreiz to pameta, izvēloties citas izejas, kuru tuvumā nebija žurnālistu. Savukārt IZM parlamentārais sekretārs Rolands Broks norādīja: «Pašlaik nevaru nosaukt nevienu skaitli.» LIZDA priekšsēde Astrīda Harbacēviča pieļāva, ka IZM noklusē daļu informācijas. Arī Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas valdes priekšsēde Dzintra Kohva neatbalsta ministres komunikāciju: «Neinformētība ne vienmēr ir labākais, jo tas pastiprina spriedzi un brīžiem rada sabojātā telefona efektu.» Sarunas ar skolu direktoriem ļaujot secināt, ka viņi vēlas paturēt pēc iespējas vairāk pedagogu. Pēc Dz.Kohvas domām, pirmās problēmas radīsies svešvalodu skolotājiem, jo līdz šim skolēni šajās stundās dalīti grupās, kas tā vairs nebūšot.

Pagaidām vēl ir atvērts jautājums, kāda būs IZM valsts sekretāra Mareka Gruškevica (TP) nākotne. Viņa publiskie izteikumi par iespējamo liela skaita pedagogu atlaišanu bijis pēdējais piliens T.Koķes pacietības kausā. Jautājums par M.Gruškevica atstādināšanu pirmdien pārrunāts TP un ZZS vadības līmenī, taču kopsaucējs nav rasts. Šis jautājums partiju vadības līmenī «ir noņemts», tālākais atkarīgs no T.Koķes, norāda TP frakcijas priekšsēdis Māris Kučinskis. ZZS frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis apliecina, ka jautājums nav atlikts un «vislabāk, ja atrastu iespēju mainīt valsts sekretāru». Konfliktsituācijas IZM vadībā samilst laiku pa laikam. Neoficiāli zināms, ka iepriekšējās valdības laikā apspriesta iespēja M.Gruškevicu «rotēt» uz Mareka Segliņa (TP) vadīto Iekšlietu ministriju, viņš arī tika minēts kā viens no kandidātiem Finanšu ministrijas valsts sekretāra amatam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?