Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Restorānā kopā ar Bellu un Spartaku

Saulainā atvasaras dienā no Baltkrievijas ciemos atbraukušo draudzeni aizvedu paēst pusdienas restorānā Kungu rija Krimuldas novadā. Tur ieraudzīju aizkustinošu ainiņu - blakus pie galdiņa apsēdās ģimene, viņu šokolādes brūnais labradors apgūlās uz grīdas. Pie atnākušajiem piesteidzās viesmīlis. Viņš nolika sunim priekšā trauku ar ūdeni, tad pasniedza ēdienkarti viesiem.

Draudzene bija pārsteigta - suns restorānā! Tāda situācija Minskā ir neiedomājama! Salepojos. Mazajā epizodē izpaudās uzņēmuma attieksme pret viesiem un viņu četrkājaino kompanjonu. Taču vēl nesen arī mēs nevarējām iedomāties ieiet ar suni kafejnīcā, grāmatnīcā, mākslas galerijā.

Vienmēr visur kopā

Māksliniece Inna Kogana pirms daudziem Maskavā uz ielas izglāba bezšķirnes sunīti. Bellai tagad jau ir desmit gadu, un abas ir nešķiramas. Kā daudzi no patversmes paņemti vai no nāves izglābti suņi, arī Bella visu dzīvi baidīsies atkal tikt pamesta. Ja kucīte kaut vai uz pusstundu tiek atstāta viena, viņa uztraukumā līdz asinīm grauž ādu uz ķepām. Tāpēc, kad Inna ar vīru dodas uz Eiropu, Bella vienmēr ir kopā ar viņiem. Ģimene nelido, jo lidmašīnā Bella būtu jānodod bagāžas nodalījumā. Tas ir neiedomājami, tāpēc viņi brauc ar mašīnu - Lietuva, Polija, Vācija, Francija, Itālija: «Vairākās ES valstīs ar likumu noteikts, ka suni nedrīkst pamest vienu ilgāk par trim četrām stundām. Cilvēki domā, ka regulāri pastaigās izvests un pabarots dzīvnieks visu garo dienu labprāt pavada mājās viens. Patiesībā suņi ļoti skumst un ilgojas pēc cilvēka. Tāpēc mēs Eiropā vienmēr un visur - viesnīcās, restorānos, kafejnīcās, mākslas galerijās - esam kopā ar Bellu.»

Nesen Inna sāka interesēties par suņiem draudzīgām vietām arī Rīgā. Pirmo viņa atklāja restorānu Olive Oil, kurā bieži pusdieno: «Tas ir apsveicami, ka labi audzināts, paklausīgs suns visu laiku var būt kopā ar savu saimnieku.»

Patversmē Dzīvnieku draugs Inna iepazinās ar tās vadītāju Solvitu Vību un projektu koordinatori Lauru Karnīti. Inna ierosināja gādāt par suņiem draudzīgu vidi Rīgā: «Suns kā mājdzīvnieks vienmēr būs līdzās cilvēkiem, tāpēc ir jāspēj mierīgi un patīkami sadzīvot mūsdienu urbanizētajā vidē. Tam ir vajadzīga izpratne un iecietība gan no suņu, gan viņu saimnieku, gan pārējo cilvēku puses, kā arī piemērota infrastruktūra un skaidri spēles noteikumi.»

Pirms divām nedēļām notika Solvitas Vības, Lauras Karnītes un Innas Koganas organizētā pastaiga ar uzticīgajiem Spartaku un Bellu pa suņiem draudzīgām vietām Rīgas centrā. Tā aizsākās kampaņa Draudzīgs suns draudzīgā pilsētā. Par kampaņas simbolu kļuva Innas sunīte Bella.

Atļauta ieeja ar suni

Akcija, kuras mērķis ir veicināt pozitīvu attieksmi pret suņiem kā cilvēka līdzgaitniekiem pilsētā, uzņem apgriezienus. Kampaņā paredzēts apzināt suņiem draudzīgās vietas (restorānus, kafejnīcas, veikalus, viesnīcas, frizētavas, parkus u. c.), piešķirot tām īpašu uzlīmi. Informācija tiks apkopota interaktīvā kartē, kas atrodama patversmes Dzīvnieku draugs mājaslapā http://ej.uz/discowerwithbella, tā pieejama arī ārzemju tūristiem.

Laura Karnīte priecājas - pasākums guvis necerēti lielu atsaucību: «Jau pašlaik kartē atzīmētas gandrīz divdesmit suņiem draudzīgas vietas, tostarp grāmatnīcas Zvaigzne ABC un Globuss, veikalu noliktavu ķēde Depo, restorāns Olive Oil, galerija ETMO, interjera dizaina studija Comoblue, salons REvolU2ION, skaistuma salons Amorete, ziedu salons Baltie asni, viesnīca Radi un draugi un tās restorāns Niklāvs, kafejnīca abrOOz u. c.

Ikviens suņa saimnieks un arī uzņēmēji aicināti piedalīties pasākumā, informējot par vietām, kurp cilvēki var doties kopā ar savu suni. Pieteikumi jāsūta patversmei Dzīvnieku draugs (e-pasts: [email protected], tālrunis 67500491 vai Dzīvnieku drauga sociālajos tīklos Facebook un Twitter).

Līdz 26. septembrim kampaņas ietvaros norisinās arī zīmējumu konkurss bērniem Mans suns - mans draugs. Bērni aicināti zīmēt sevi un savu suni ikdienas dzīvē, pievienojot īsu stāstu par kādu īpašu notikumu, kas piedzīvots kopā ar mīluli. Konkursa noslēgumā notiks labāko zīmējumu izstāde un uzvarētāju apbalvošana. Zīmējumi jānes uz jebkuru Zvaigzne ABC grāmatnīcu Rīgā vai jānosūta patversmei Dzīvnieku draugs F. Candera ielā 4, Rīga, LV-1046.

Kampaņa Draudzīgs suns draudzīgā pilsētā noslēgsies Pasaules dzīvnieku dienā 4. oktobrī ar vēl nebijušu sociālo akciju - Lielo suņu pastaigu. Tajā aicināts piedalīties ikviens suņu īpašnieks, ja viņa dzīvnieks ir mikročipēts, reģistrēts un vakcinēts. Gājiena mērķis ir mudināt atbildīgās institūcijas vairāk rūpēties par suņiem piemērotas infrastruktūras veidošanu pilsētā, iekārtojot pastaigu laukumus, iezīmējot īpašas vietas pilsētas zaļajā zonā un mežos, kur suņus atļauts vest pastaigās bez pavadas, nodrošinot pietiekamā daudzumā atkritumu urnas, kur izmest suņu kakas. Laura Karnīte aicina suņu īpašniekus informēt savas pašvaldības par pamestām teritorijām, kurās ar nelieliem ieguldījumiem iespējams iekārtot suņu pastaigu laukumus.

Suņi cilvēkam dāvā mīlestību bez nosacījumiem, un mūsu iespēja vienmēr būt kopā ir cieņas pilna atbilde dzīvniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?