Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Rīdzinieku stāsti

Pa redakcijas logu pēkšņi pamanu, cik strauji satumst saulainā novembra diena. Gads drīz beigsies. Ienāk prātā, ka par 2009.gada Rīgu var uzrakstīt stāstu, arī no Nordeķu parka smilšu kastes skatoties. Šogad tajā esmu pavadījusi garas stundas.

Cilvēki ar maziem bērniem iepazīstas ātrāk nekā citi - šis ir mans, ne «amerikāņu zinātnieku» atklājums. Piemēram, citā vietā un situācijā noteikti neiepazītos ar blondi balinātu vecmāmiņu, kura bez krūštura sauļojas blakus pļaviņā, kamēr viņas trīsgadīgie mazbērni gandrīz dabū pa galvu ar šūpolēm rotaļu laukumā.

Neko nezinātu par Elīzas auklīti, patīkamu sievieti ap 40, kura pie auklējamās ik rītu brauc no Lielvārdes. Ceļas piecos no rīta, ar vilcienu līdz Rīgai, ar autobusu līdz Iļģuciemam. Mēnesī ceļā iztērē 50 latu, tomēr kaut ko arī nopelna. Bezdarbnieces pabalsts viņai jau sen beidzies.

Parasti priecīgo Lindas mammu kādu dienu parkā satieku drūmu un kreņķīgu. Brālim, drusku virs 30, atklāts galvas audzējs. Stradiņos viņu gatavo operācijai. «Sūdzēšu valsti tiesā!» viņa apņēmīgi saka. Brālis strādā policijā. Tik īpašā vienībā, ka darbam vajadzīga dzelzs veselība, ko katru gadu valsts norīkoti mediķi skrupulozi pārbauda. Analīzes, rentgeni utt.. Jau pirms pieciem gadiem puisis sācis sūdzēties, ka ar vienu ausi slikti dzird. Vēlāk sācis raustīties plakstiņš. «Vai kādu tas interesēja? Kāds tajos rentgenos vispār ieskatījās?» bezspēcīgi jautā jaunā sieviete. Kāpēc valstij tērēt naudu obligātām pārbaudēm, ja tās ir formālas? Un dakteri lai nepārmet, ka cilvēki neiet pie ārstiem! Brālis gāja. Pretim saņēma bezrecepšu ausu pilienus.

Pēc operācijas ir viena laba ziņa - audzējs izrādījies labdabīgs. Taču tik liels, ka, neskarot smadzenes, to pilnībā nav bijis iespējams izņemt, daļa palikusi galvā. Ārsti prognozes dot izvairās.

Citā dienā parkā gadās jautrāks notikums. Mazs meitēns ņemas pa karuseļiem, bet viņa tētis - omulīgs, drukns puisis -, kājas iepletis, nemitīgi un skaļi runā pa telefonu. Visiem stāsta vienu un to pašu: «Tikko nosvinēju dzimšanas dienu. Sieva uzdāvināja spiningu. Rīt braukšu pie sievastēva iemēģināt...» Tad pēkšņi vienā sarunā stāsts mainās: «Tikko nopirku spiningu. Rīt braukšu pie sievastēva...» Man kļūst interesanti - turpmāko laiku parkā īsinu, mēģinot iztēloties, kas bija «īpašais» sarunas biedrs, kura dēļ stāsts kļuva citāds?

Ar mazā, bālā puisīša tēti iepazīstos, kad mana Bella metas puisītim virsū, lai samīļotu, taču apgāž un sabiedē. Bērns raud un slēpjas tēvam aiz bikšu staras, bet tētis stāsta - nākot mācīt mazajam, kā sadzīvot bērnu barā. Lai neizaug tāds, kāds bijis pats. Bērnību pavadījis laukos pie vecvecākiem, ar trušiem un vistām vien draudzējies. Vēlāk skolā Rīgā nav zinājis, ko iesākt cilvēkos. «Par kabatas naudu pirku klasesbiedriem konfektes. Cerēju, ka tā nopirkšu draudzību.» Kad nesen atkal parkā abus satieku, puisītis vairs ne bāls, ne bikls. Tikai tētis turpina ucināties kā iepriekš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?