Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Rīgu cels debesīs

par pilsētas panorāmas apskates rata novietošanu Uzvaras parkā viedokļi saskanēja, turpretim par uzņēmuma Grindex vēlmi būvēt augstceltni tam piederošajā kvartālā Maskavas priekšpilsētā pie Salu tilta starp domes priekšsēdētāja vietnieku Aināru Šleseru (LPP/LC) un Rīgas galveno arhitektu Jāni Dripi izcēlās asāka vārdu apmaiņa. Virsroku tomēr guva vicemērs - viņa vadītā Investīciju un uzņēmējdarbības veicināšanas padome ceturtdien nolēma mainīt pilsētas attīstības plānu, lai uzņēmums atļauto piecu stāvu vietā varētu būvēt debesskrāpi 24 stāvu augstumā.

Izjauks kvartālu

Teritorijā starp Lāčplēša, Maskavas, Bārddziņu un Mazo Krasta ielu, kur pašlaik ir grausti un nekopta apkārtne, Grindex grib celt daudzfunkcionālu ēku ar viesnīcu, birojiem, komerciālām platībām, dzīvokļiem, kā arī vairākas mazākas būves, investējot projektā ap 36 miljoniem eiro. «No kompozīcijas viedokļa man kā arhitektam ideja nav pieņemama. Kvartāla telpu, kas tur ir, projekts izjauc,» uzskata J.Dripe. Viņš skaidro, ka zemais stāvu skaits noteikts, jo attīstāmā zona iekļaujas Maskavas priekšpilsētas aizsargājamajā teritorijā, turklāt Lāčplēša ielas pretējā pusē atrodas UNESCO mantojums - Rīgas vēsturiskais centrs.

Pēc iepriekšējām konsultācijām ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju J.Dripe pieļauj iespēju palielināt augstākās mājas apjomu gandrīz divas reizes, bet ne piecas: «Ejot līdz deviņiem stāviem, būtisks traucējums Rīgas panorāmai netiktu nodarīts.» Palielinot būvniecības intensitāti vēl vairāk, būtu jāveic lieli ieguldījumi apkārtējo ielu pārbūvē.

«Es gribu 24 stāvu māju,» komitejas sēdē pretī galvenajam arhitektam stājas Grindex padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans un apgalvoja, ka uzņēmums ir gatavs nekavējoties ieguldīt naudu celtniecībā. Viņam «sirds sāp», redzot, cik nesakārtots ir šis rajons, un viņš gribot to mainīt. Lai K.Lipmana plānus realizētu jāgroza Pilsētas attīstības plāns, kas, ieskaitot saskaņošanas procedūras un sabiedriskās apspriešanas, aizņems gadu. J.Dripe arī norādīja, ka būs arī jāmaina domes lēmums, ar kuru reiz Maskavas forštatei piešķirts aizsargājamās teritorijas statuss.

«Mēs atcelsim visu, ko vajadzēs!» arhitektu pusvārdā pārtrauca A.Šlesers. Viņš klāstīja, ka šī ir degradēta teritorija, kuras attīstībai nepieciešams impulss, un ja kāds investors to grib sakārtot, tam jādod iespēja. «Sauciet to par izņēmumu, ja gribat,» teica vicemērs. «Nevaram šodien pieņemt lēmumu, un rīt tur strādā smagā tehnika, bet mēs varam pateikt, kurā virzienā mēs ejam. Šis lēmums būs saistošs citām domes struktūrām,» viņš sacīja.

Jāpiebilst, ka dažus mēnešus pirms vēlēšanām K.Lipmans partijai LPP/LC ziedojis 10 000 latu, kas ir maksimālā atļautā summa. A.Šlesers gan uzsvēra, ka attīstības plāna grozījumi būtu jāveic jebkurā gadījumā, jo tas neatbilst arī citu attīstītāju vēlmēm.

Rats ar VIP kabīnēm

Padome ceturtdien atbalstīja arī citus projektus, to skaitā firmas Lec un minies iniciatīvu par panorāmas apskates rata novietošanu pilsētas centrā. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ojārs Brics stāsta, ka rata augstums būtu 40-60 metru, tā kabīnes - slēgtas un aprīkotas ar gaisa kondicionieri, apsildi, kā arī mūzikas atskaņotāju. Panorāmas ratā būtu pieejamas arī VIP kabīnes ar minibāru, stikla grīdu un ādas dīvāniem.

Lec un minies sadarbībā ar partneriem no Vācijas ir gatavi projektā ieguldīt 5,5 miljonus eiro, taču pretī no pašvaldības vēlas saņemt nomā zemi uz 15 līdz 20 gadiem. O.Brics kā iespējamās rata atrašanās vietas minēja Uzvaras parku, Centrāltirgu, AB dambi vai Mežaparku, no kuriem padomei pieņemamākais no pieejamības un plašuma viedokļa šķita pirmais variants. Ja ratu gribētu novietot pašā Rīgas centrā, tad saskaņošanas process būs ļoti sarežģīts.

Pašvaldība tagad no uzņēmējiem gaidīs konkrētus plānus, lai tos varētu virzīt apstiprināšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?