Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Riteņbraucēju saime kuplo

Kāda finišētāja prieka sauciens - «es teicu, ka atgriezīšos» trāpīgi raksturoja Vienības velobrauciena būtību. Tas bija izaicinājums ikvienam, kurš nav aktīvs sportists, bet labam noskaņojumam un veselības stiprināšanai septembra pirmo svētdienu izvēlējās pavadīt uz divriteņa. Jau 19.reizi Latvijā notika vērienīgās riteņbraukšanas sacensības Vienības velobrauciens, kas pēc neatkarības atjaunošanas pulcēja dalībnieku rekordskaitu - 3789 riteņbraucējus.

Zatlers uz riteņa

Mākoņi un ik pa laikam smalks lietutiņš nenovirzīja no maršruta ar galapunktu Siguldā riteņbraucējus no Latvijas malu malām. Starta zonā uz divriteņa ieripoja Latvijas prezidents Valdis Zatlers, eksprezidents Guntis Ulmanis, 2000.gada pasaules čempions šosejas grupas braucienā Romāns Vainšteins, 1993. gada pasaules vicečempions Kaspars Ozers, pasaulē prestižākā velobrauciena Tour de France otrās vietas ieguvējs Pjotrs Ugrjumovs, kā arī riteņbraukšanas entuziasti, no kuriem daži startēja ar celtnieku ķiverēm galvā, bet citi oriģinālākam risinājumam bija izvēlējušies tandēma divriteņus. Visiem dalībniekiem tika piedāvātas trīs distances - Itera šosejas brauciens 90 kilometru distancē (reģistrējās 178), SEB kalnu divriteņu 40 km brauciens (756) un Latvenergo šosejas 37,5 km Tautas brauciens (2845). Prominences izvēlējās tautas braucienu maršrutā - Sigulda-Sēnīte-Ragana-Sigulda. Finišu sasniedza Guntis Ulmanis, savukārt par pašreizējo prezidentu V.Zatleru runāja, ka viņa brauciens beidzies ap Sēnīti.

Filmē no helikoptera

Populāru personību gaitām distancē varēja sekot līdzi uz lielformāta ekrāna, kurā bija iezīmēts distances maršruts un, piemēram, Ugrjumova atrašanās vietu varēja noteikt pēc aplīša ar numuriņu 006. Tā nebija vienīgā tehniskā novitāte. Pirmo reizi Vienības velobraucienu tiešraidē atspoguļoja LNT. Filmēšana notika no helikoptera, operatoram stāvot uz lidaparāta balsta stieņa.

Lai gan pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados iedibinātā Vienības velobrauciena galvenā ideja bija stiprināt tautas vienotību, pēc neatkarības atjaunošanas amatieru aprindās svarīgu lomu ieņem arī sportiskais aspekts.

Ar pieri stiklā

«Es labāk izvēlos mierīgu braukšanu bez lieka riska, lai sveiks un vesels sasniegtu finišu,» daudziem karstgalvjiem derētu ieklausīties Romāna Vainšteina teiktajā. Viņš finišēja lielajā grupā plecu pie pleca ar K.Ozeru. Viens no braucējiem aizšķērsoja ceļu divām daiļā dzimuma braucējām, kuras nespēja izvairīties no kritiena pāris metru pirms finiša. Masveida kritiens esot bijis pie Sēnītes, bet visbēdīgāk klājās kādam jaunietim, kurš pie Lorupes gravas ietriecās malā stāvošajā Volkswagen automašīnā. Puisim pamatīgi nobrāzumi, bet mašīnai izsists aizmugurējais stikls. «Pie Murjāņiem man pavīdēja doma izdarīt apdzīšanas manevru, taču tad pamanīju, ka nobraucienā man pretī brauc baļķvedējs. Par spīti bīstamībai, viens no braucējiem tomēr riskēja apdzīt,» par iespaidiem distancē padalījās Barselonas 1992.gada olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvējs Dainis Ozols. Organizatoriem pārmet, ka satiksme nav bijusi slēgta visā distancē, taču pat prestižajās TransAlp kalnu divriteņu sacensībās mazajos kalnu ciematiņos varot sastapt pretī braucošus auto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?