Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Romantika par 2,5 miljoniem

Likvidēt esošo ielu krustojumu un izveidot jaunu Āgenskalna tirgus laukumu - tā skan attīstības priekšlikuma apraksts, kura projektēšanai vajadzīgs 191 tūkstotis latu. Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas atbalstīto projektu gatavos līdz nākamā gada beigām, bet īstenos, visticamāk, 2014. gadā. Pievienotajā tāmē laukuma izbūves un labiekārtošanas izmaksas lēstas ap divarpus miljoniem latu, pusi no tiem cer dabūt no Eiropas fondiem.

Ierobežos ātrumu

Āgenskalna tirgus laukuma pārveidošanas ideju prezentēja programmas Radi Rīgu! ietvaros šā gada martā, piedaloties ārvalstu ekspertiem, un šī ideja kopā ar garākā Rīgas soliņa ideju Ziepniekkalnā tika nosauktas par vislabāk izstrādātajām. Tagad projekta izstrādi uzrauga domes Pilsētas attīstības departaments.

Galvenā ideja ir Āgenskalna tirgus apkārtni padarīt domātu galvenokārt gājējiem, sašaurinot transportam paredzēto brauktuvju platumu un ierobežojot transporta kustības ātrumu. Lēmumprojekta pavadrakstā teikts, ka galvenās laukuma funkcijas būs saistītas ar Āgenskalna tirgus darbību, jo te varētu rīkot gadatirgus un rīkot citus pasākumus.

Aptuvenajā tāmē, kas pievienota projektam, var lasīt, ka visu laukumu plānots izklāt ar kvalitatīvu klinkera un granīta bruģi 12,7 tūkstošu m2 platībā, kas izmaksās vairāk nekā 828 tūkstošus latu. Vēl plānots izbūvēt veloceliņus, rekonstruēt ielas un sliežu ceļus, bet pats laukums atrastos augstāk nekā apkārtējās ielas, jo plānā iezīmētas lēzenas piebrauktuves.

Pēc labiekārtošanas teritorija kļūtu zaļāka - iecerēts stādīt 22 kokus un izveidot zaļo nojumi no 36 kokaugiem. Laukuma centrā stādīs dižskābarža dižstādu, kas viens pats izmaksās Ls 16 000. Laukums būs vienā līmenī, ietvi no brauktuves norobežojot ar metāla stabiņiem. Kā liecina citu pilsētu pieredze (piemēram, Antverpenē un Grācā), šādi laukumi funkcionē veiksmīgi. Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas vadītājs Vadims Jerošenko uzskata, ka līdz šim šajā laukumā valdījusi nekārtība un tas jāsakārto.

Vispirms maģistrāli

Dienas aptaujātie transporta eksperti jauno ieceri vērtē dažādi. Pauls Timrots uzskata, ka laukuma pārveidošana ir interesanta iecere. «Izskatās diezgan jēdzīgi - prioritāte ir cilvēks, un transports var mierīgi čubināties cauri. Ja kāds grib braukt ātrāk, ir iespēja apbraukt apkārt. Šāds projekts var Āgenskalnu padarīt romantiskāku, kāds tas bija agrāk, un laukuma vidū nebūs drūmi onkuļi ar «takšiem»,» viņš uzskata.

Savukārt Aldis Bite uzskata, ka braucamo daļu sašaurināt nevajadzētu, jo transporta kustība šobrīd ir samērā intensīva, bet apkārtējās ielas ir šauras. «Tas, ka samazinās ātrumu, nav slikti, jo šeit daudzi braucēji grēko, īpaši vakara un nakts stundās,» viņš saka un norāda, ka tramvaja sliežu bruģis šobrīd Āgenskalnā ir samērā slikts un kvalitatīvs bruģa segums laukumā nebūtu slikta ideja.

V. Jerošenko sola, ka laukuma izveides gaitā transporta speciālistu padomus ņems vērā: «Paralēli tehniskā projekta izstrādei notiks transporta plūsmas izpēte, daļa transporta būtu jānovirza pa citām ielām.» Toties Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola norādīja, ka departaments «idejiski šo iniciatīvu atbalsta», ja projektu īstenos vienlaikus ar pilsētas attīstības plānā paredzēto maģistrāli no Raņķa dambja līdz Buru ielai (oficiālajos dokumentos tas saucas Rīgas brīvostas savienojums ar Via Baltica).

Pagājušajā nedēļā pabeigta maģistrāles tehniskā projekta izstrāde, bet plānotās izmaksas pirms konkursa izsludināšanas netiek izpaustas. Taču zināms ir tas, ka Āgenskalna tirgus laukuma pārbūves laikā un arī pēc tās daļai braucēju nāksies mainīt paradumus un būs jābrauc pa citām ielām. Precīzu apbraucamo ceļu shēmu departaments izstrādās, kad būs gatavs laukuma tehniskais projekts, sola U. Ahuna-Ozola.

Projekta izstrādāšanai vajadzīgos Ls 191 000 piešķirs no Infrastruktūras fonda, bet būvniecībai nepieciešamos divarpus miljonus Rīgas dome cer iegūt ES projektu konkursos, kur 50% izmaksu segtu ERAF finansējums, bet otrus 50% - Rīgas domes budžets, norādīja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Dace Ķirķe. Pieteikšanās nākamajam finansēšanas periodam sākas 2014. gadā. Ja līdzekļus neizdotos piesaistīt, tos varētu aizņemties Valsts kasē, pieļauj V. Jerošenko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko iecerēts izdarīt

Āgenskalna tirgus laukuma plānotā rekonstrukcija
Paredzēts izveidot laukumu no klinkera un granīta bruģa (12,7 tūkst. m2), kas būs nedaudz augstāks nekā apkārtējās ielas; no braucamās daļa būs norobežots ar metāla stabiņiem
Tiks izveidoti veloceliņi Bāriņu, Mazajā Nometņu un Nometņu ielā
Notiks piecu ielu, kā arī tramvaja sliežu rekonstrukcija
Teritoriju plānots padarīt zaļāku, iestādot 22 jaunus kokus un izveidojot zaļo nojumi no 36 kokaugiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?