Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 26. decembris
Megija, Dainuvīte, Gija

Rudens ražas receptes

Šosvētdien, 20.septembrī, Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks rudens ražas tirgus, kurā būšot iespējams iegādāties visu, kas izaudzis Latvijas dārzos, laukos, druvās un aplokos. Tirgus apmeklējuma laikā apmeklētāji arī tiek aicināti uz recepšu apmaiņas stūrīti Kurzemes sētā. Aicināti visi - lai savstarpēji dalītos, mainītos ar receptēm.

Lai degustētu interesantus ēdienus - marinējumus, sālījumus, vārījumus, uzlējumus. Katrai saimniecei un saimniekam droši vien ir kāda īpaša recepte ziemas apcirkņiem, ko muzeja darbinieki aicina neturēt zem pūra. Apmeklētāji tiek gaidīti gan ar jau pagatavotiem ēdieniem (burciņās), gan recepšu lapiņām.

Arī muzejs savas receptes zem pūra netur un Dienas lasītājiem piedāvā Priedes kroga saimnieces Lidijas Alsbergas receptes. Tās atcerēties viņai palīdzēja mammas māsa - Lonijas tante.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Reņģes piena zupā

4-5 personām vajadzēs: 1,2 l ūdens, 1,2 l piena, 250 g burkānu, 300 g kartupeļu, 15 g sīpolu, 700 g reņģu, sāli, piparus, lauru lapas, dilles, lociņus un selerijas lapiņas

Burkānus (griezti gareniski uz pusēm) un kartupeļus vāra pienā. Kad kartupeļi nāk mīksti, tad ar šūmkaroti uzliek notīrītas reņģes. Pēc 10-15 minūtēm, kad reņģes mīkstas, tās ceļ ar šūmkaroti ārā. Zupu salej šķīvjos, ieliek reņģes un apkaisa ar zaļumiem. Ja vēlas, var uzliet zupai nedaudz sviesta.

Kartupeļu pļera ar gaļas grībiņām vai ievārījum

4-5 personām vajadzēs: 1 l piena, 1 l ūdens, 1 kg zaļu, sarīvētu kartupeļu, sāli.

Piedevām: cepta (sačurkstināta) cūkas gaļa ar sīpoliem vai cauraudža šķēlītes

Nosaukums «pļera» radies kara laikā un būtībā nozīmē to pašu, ko putra. Grībiņas ir gaļas gabaliņu nosaukums, kas nācis no Zemgales.

Ar smalko rīvi sarīvē kartupeļus. Katliņā uzvāra ūdeni ar pienu, pieliek sāli. Tad lēni iemaisa sarīvētos kartupeļus un uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, vāra 15-20 minūtes, līdz zūd zaļu kartupeļu garša. Tad liek uz šķīvjiem, klāt ēd ceptu gaļu jeb saceptas grībiņas (gaļas gabaliņus) ar sīpoliem. Šo putru var ēst arī ar brūkleņu vai ābolu ievārījumu.

Burkānu ķīselis ar pienu

4-5 personām vajadzēs: 800 g sarīvētu burkānu, 1 litru ūdens, 0,5 litrus jāņogu vai kādu citu skābu ogu sulas, 400 g cukura, 200 g kartupeļu cietes, citronu, apelsīna miziņu

Sarīvētus burkānus liek katlā, uzlej ūdeni un vāra, līdz burkāni ir mīksti. Tad pieliek sāli, cukuru, pierīvē citrona, apelsīna miziņas, pielej suliņu un pavāra 10-15 minūtes. Pēc tam pielej izšķīdinātus kartupeļu miltus un tur uz uguns, līdz ķīselis uzmet burbuli. Atdzesē un pasniedz ar aukstu pienu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?