Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Rukola. Kāposti

Man pašai no dārzkopības vien tik, cik pusšķīts sīpolloku pods uz palodzes - meita bērnudārzā izaudzēja un pati brīvdienās ar «biepieniņu un sāļīti» gardu muti apēda. Un vēl lielveikalā pirktas narcises. Lapas garas un zaļas, var sajaukt ar lokiem, bet ziedi ne velna negrib vērties vaļā. Izskatās, pumpuros sakaltuši vai sapuvuši. Nu nav man zaļo pirkstiņu, nav. Visi augi, kas parādās mūsu mājā, agri vai vēlu aiziet pa skuju taku. Vai kaķi nograuž.

Toties man patīk ravēt to, ko citi izaudzējuši. Un pavasara tuvumu pazīstu pēc savu vecāku mājas. Februārī parasti stādu kastītes izpletušās vēl tikai pa pieliekamā saulaino palodzi un virtuves horizontālajām virsmām, bet martā jau aizņēmušas ēdamistabas lielo galdu un spiežas dzīvojamās istabās. Nupat, pagājušajā svētdienā, lai varētu saklāt pusdienu galdu, vispirms vairāki cilvēki pārnēsājām stādus. Tā ir zīme, ka sniegs un mīnusi dārzā ir mānīgi. Drīz viss sāksies.

Tikai tagad, rakstot šo sleju, iedomājos: nemaz nepajautāju vecākiem, ko viņi tajās kastītēs sasējuši - pēc smalkajiem asniņiem jau vēl neko nevar noteikt. Lai uzzinātu, ko pērk citi, apzvanīju pāris dārzkopības veikalu. Tallinas ielas Kurmīša saimnieks Agris Tukišs ir mazrunīgs. Vēl nekāda sēklu buma neesot, jo laukā auksts, neko nevar iesēt, tāpēc pirkt nav nozīmes. Bet «pirks jau pirks, kur tad liksies, tikai taupīgāk». A. Tukišs stāsta, ka cilvēki visvairāk interesējas par gurķu un tomātu sēklām, pārsvarā meklē holandiešu šķirnes, jo lasījuši par tām žurnālos. Presē izskanējušo ziņu, ka veikalos izpirktas tomātu sēklas, A. Tukišs noliedz. Esot, cik uziet. Maksā Ls 0,25-1 paciņā. Visbiežāk apmēram par Ls 0,40 varot nopirkt ap 100 tomātu sēklu.

Savukārt Ģertrūdes ielas dārzkopības veikala Kalsnava vadītāja Anda Balode saka - sēklu sezona sākās jau decembra beigās, kad pirms Ziemassvētkiem cilvēki tās iegādājās dāvanām. Tagad nekādas ažiotāžas neesot, pircēji sēklas izvēlas mierīgi un līdzsvaroti jau visu janvāri, februāri un nu arī martu. Varot gan pamanīt, ka vairs tik ļoti nemeklē zāliena sēklas, arī puķes pērk daudz, tomēr mazliet mazāk. Toties daudz pērk gurķu, tomātu, burkānu, zirņu, biešu un pat kāpostu sēklas. Vēl pirms pāris gadiem kāpostus un galda bietes tikpat kā neviens nav sējis. Izvēlas dārgas, labas, pārbaudītas šķirnes. No tomātiem, piemēram, 'Rally', 'Cunero', 'Jūrmala'. No gurķiem izvēlas 'Rodņičok', 'Vilma'. Arī A. Balode apgalvo, ka patlaban veikalā netrūkst ne tomātu, ne citu sēklu. Viņa vēl piebilst, ka šovasar visos dārzos augs rukola - to ļoti pērkot. Un vēl arī garšaugus - baziliku, majorānu, timiānu, raudeni.

Jauna Privātās dzīves diskusija

Sējam sēklas!

Vai esat gatavi jaunajai dārza sezonai? Vai uz jūsu palodzēm dīgst, zaļo un kuplo stādi?

Ko sējat šopavasar? Kā un kur izvēlaties sēklas? Kādas šķirnes izvēlaties? Aicinām dalīties pieredzē, kā izaudzēt visleknākos stādus!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?