Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Rūpējas par savējiem

Birka kungs, jūs jau divus gadus esat Rīgas mērs, tomēr ne programmā, ne jūsu reklāmās nav uzskaitīts jūsu padarītais. Kas ir jūsu sasniegumi šajā laikā?

Padarīts ir ļoti daudz, un var uzskaitīt visus tos panākumus, kas ir. Sāksim varbūt ar kultūras jomu. Ir realizēti ļoti daudz kultūras projektu tieši saistībā ar mākslas telpas izveidi un atklāšanu, kas ir zem Rātslaukuma. Es domāju, ka tā ir ļoti brīnišķīga vieta, kur var izvērsties radošie cilvēki. Ir pilnīgi atjaunots kinoteātris Rīga, kas ir unikāls ne tikai Latvijas mērogā, bet arī visas Eiropas kontekstā. Ir Jūgendstila muzejs. Tas ir tas, par ko es esmu no pašiem pirmsākumiem cīnījies, un beidzot ar ļoti lielām grūtībām un ļoti sarežģītu procesu ir pirmā kārta atvērta. Vēl viena lieta ir Dziesmu un deju svētki pagājušajā gadā. Rīgas nopelns ir šī sakārtotā Mežaparka estrāde.

Es varu runāt arī par citiem jautājumiem, piemēram, par dzīvokļu celšanu…

Dineviča kungs mums teica, ka tas ir viņa nopelns.

Nu… Tātad vairāk nekā 2000 dzīvokļu ir nodoti ekspluatācijā.

Bija lietas, ko varēja darīt laikā, kad bija daudz naudas, bet kas netika izdarītas. Piemēram, tagad ir populāri runāt par māju siltināšanu. Rīga ievērojami atpaliek no citām pilsētām šajā jomā.

Mūsu mērķis bija veidot šīs dzīvokļu īpašnieku sabiedrības, jo vienai pašai pilsētai nodrošināt privāto īpašnieku mājokļu siltināšanu… nedomāju, ka tas ir pareizais [risinājums]. Mūsu mērķis bija apvienot trīs finanšu resursus - pašvaldības, valsts un dzīvokļu īpašnieku. Bija arī valdības solījumi, ka viņi šajos savos budžetos atvēlēs konkrētas naudas summas šo projektu realizācijai.

Liepājā līdz 2007.gada beigām nosiltinātas 389 mājas, bet Rīgā - 241. Liepāja izdarīja ievērojami vairāk tajos pašos apstākļos.

Esmu daudz ticies ar iedzīvotājiem tieši jautājumā - ņemiet varu savās rokās un organizējiet dzīvokļu īpašnieku sabiedrības, kontrolējiet izdevumus, kas saistās ar mājas uzturēšanu. Diemžēl domāšana ir palikusi padomju laiku līmenī, ka viņi ir gatavi nākt uz pašvaldību un spiest no šīs pašvaldības ārā naudu, lai viņiem nodrošina jumtu nomaiņu, ēku siltināšanu utt.

Sanāk, ka liepājnieki ir uzņēmīgāki par rīdziniekiem?

Tad skatāmies, kur katra pilsēta ir noteikusi prioritātes un kur iegūt šos līdzekļus.

Jūsu lozungs kampaņā ir «Atbalsti savējos». Vai tas nav Latvijas un arī Rīgas valsts pārvaldes lielākais trūkums - tā vietā, lai pieņemtu taisnīgus, tiesiskus lēmumus, politiķi atbalsta «savējos», ieliekot viņus padomēs, piešķirot pietuvinātiem uzņēmējiem valsts pasūtījumus. Vai šis ir tas lozungs, ar ko būtu jānāk pie cilvēkiem?

Es domāju, ka viennozīmīgi jā. Un, ja mēs paskatāmies citu valstu kontekstā, kā tas notiek un kā, piemēram, pie manis nāk ārzemju vēstnieki un nekautrējoties lobē savus uzņēmējus, es domāju, ka tas ir normāls process. Viņš arī rūpējas par savējiem.

Bet vai tas ir normāli, ka tēvzeme ieceļ savus cilvēkus visās šajās padomēs, nevis izvēlas labākos?

Visi pārstāvji, kas ir iecelti padomēs no mūsu puses, ir arī profesionāļi šajās jomās, kas ilgstoši tur jau strādājuši.

TB/LNNK sola arī turpmāk iestāties par to, lai nepieļautu PCTVL, Saskaņas centra un tām līdzīgu partiju nonākšanu pie varas Rīgas domē. Vai tad Leonīds Kurdjumovs, kurš 4.maijā neatbalstīja Latvijas neatkarību, bet tagad ir Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs, nav pie varas?

Koalīcijas skaitliskais sastāvs ir tāds, ka nevarēja nodrošināt pilnīgu savu cilvēku nodrošināšanu katrā komitejā. Viena komiteja izkrita, un tā bija sociālā komiteja.

Jums ir reklāma uz Preses nama, ar kuru jums neiet - vispirms tā tika uzstādīta bez saskaņojuma, tad vējš norāva, tagad zaļie apspīdina. Kāpēc tā neveicas ar šo reklāmu?

Mums ir cilvēki, kas atbild par partijas vēlēšanu kampaņu, acīmredzot viss nav pārdomāts līdz galam. Kas attiecas uz zaļo zemnieku aktivitātēm, var jau dažādi paskatīties. Īstenībā viņi reklamē mūs vēl labāk, tā ka varu pateikt viņiem paldies. No otras puses, var jau teikt, ka mēs, tēvzemieši, tagad dosimies uz zvērudārzu un to līdaciņu dzeltenu pārkrāsosim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?