Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Saeimā diskutēs par neapliekamo minimumu

Vēl divu dienu sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem, un nākamā gada budžeta projekts finanšu ministra Einara Repšes (JL) portfelī dosies uz Saeimu, kur lielākās diskusijas paredzamas par lēmumu samazināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu, liecina partiju Saeimas frakciju vadītāju viedokļi. Pret to iebilst arī aizdevēji, arodbiedrības un darba devēji. Savukārt opozīcijas partija Saskaņas centrs (SC) iebilst pret budžeta projektu kopumā un sola iesniegt alternatīvu.

Pieļauj diskusijas

E.Repše uzskata, ka aizdevējus izdosies pārliecināt par to, ka neapliekamā minimuma samazināšana no 35 uz 25 latiem ir vienīgais iespējamais risinājums. Vienīgais tāpēc, ka valdībai tā arī neizdevās vienoties par progresīvo ienākuma nodokli vai PVN palielināšanu, skaidroja E.Repše. Jautājums par progresīvo mājokļa nodokli gan joprojām ir aktuāls, piebilda ministrs. To, ka valdībā neveiksmi cietušo progresīvā mājokļa nodokļa koncepciju varētu apspriest Saeimā, apliecina arī partiju frakciju vadītāji. Pilsoniskās savienības frakcijas vadītāja Anna Seile atzīst, ka priekšlikumi progresīvajam nodoklim partijai ir gatavi, taču, vai tie tiks arī iesniegti, nav skaidrs. Viņaprāt, pie progresīvā nodokļa jautājuma varētu atgriezties, ja kādai nozarei, piemēram, izglītībai vai zinātnei, būs nepieciešams papildu finansējums.

Savukārt Tautas partija, pēc tās frakcijas vadītājas vietnieka Venta Armanda Kraukļa teiktā, patlaban gatavo priekšlikumus, kas ļautu nesamazināt ar nodokļiem neapliekamo minimumu. Šo priekšlikumu būtību V.A.Krauklis vēl neatklāj. Diskutēšanu par neapliekamā minimuma nesamazināšanu pieļauj arī Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kurš arī uzsver, ka šādus priekšlikumus var apspriest tikai kopā ar idejām papildu ieņēmumiem vai jaunu izdevumu samazināšanu.

Savukārt SC gatavo jaunu budžeta projektu. Tas atšķirībā no valdības apstiprinātā varianta neparedz nodokļu paaugstināšanu, Dienai sacīja SC frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins. Galvenie izdevumu samazināšanas instrumenti SC projektā esot ministriju un ierēdņu skaita samazināšana, izdevumu apcirpšana starptautiskajām militārajām operācijām, ieskaitot misiju Afganistānā. Savukārt ieņēmumus iecerēts palielināt, pagarinot alkohola tirdzniecības laiku. SC plāno arī samazināt PVN no 23% uz 15% un PVN samazināto likmi no 10% uz 5%.

Taupība dažiem sāpīgāka

Diena jau rakstīja, ka pašreizējā 2010.gada budžeta projektā paredzēti izdevumu samazinājumi visās nozarēs, taču dažās tos izjutīs gandrīz tikai ierēdņi, savukārt citās - visi iedzīvotāji. Piemēram, budžeta samazināšana Veselības ministrijai par 10,4% nozīmē, ka nākamgad valsts gandrīz vispār nekompensēs plānveida operācijas. Līdz šim nebija skaidrs, cik liels samazinājums skars neatkarīgās iestādes (Saeimu, Valsts prezidenta kanceleju, Satversmes tiesu, prokuratūru u.c.). 2009.gada budžetā tām tika atvēlēti apmēram 42 miljoni latu, savukārt nākamgad būs jāiztiek tikai ar aptuveni 30 miljoniem. Vides ministrijai, kas nevēlējās Dienai atklāt samazinājumu, finansējums tiek samazināts par 11,6%.

Neapliekamā minimuma un atlaides par apgādājamo samazināšana divu bērnu apgādniekam, kas pelna 600 latu uz papīra, nākamgad nozīmētu par 20 latiem mazākus ienākumus uz rokas. No nākamā gada tiek likvidētas arī priekšrocības tiem, kas iegulda depozītos. Iepriekš summas, ko cilvēks iegulda depozītā, varēja uzrādīt ienākumu deklarācijā un saņemt atpakaļ par tām samaksāto ienākuma nodokli, ja vien noguldītā summa nebija lielāka par 20% no gada ienākumiem. No nākamā gada šī atlaide tiek likvidēta tiem, kas iegulda depozītos, savukārt tie, kas iegulda pensiju fondos vai uzkrājošajā apdrošināšanā, atpakaļ pārmaksāto ienākuma nodokli joprojām varēs saņemt, taču limits būs 10% no gada ienākumiem. Tiek ieviests arī kapitāla pieauguma nodoklis 10% apmērā utt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?