Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Sagatavot tādu NAP, kuru var īstenot

Ir jābūt tādam Nacionālajam attīstības plānam (NAP), kas ir īstenojams un kas tiek ņemts vērā, sagatavojot valsts budžeta projektu, uzskata jaunais Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Mārtiņš Krieviņš, kurš amatā ir divas nedēļas. Viņš otrdien Saeimas Nacionālā attīstības plāna īstenošanas uzraudzības apakškomisijas sēdē izteica cerību, ka Ministru kabinetā vienā sēdē tiks skatīti gan Nacionālā attīstības plāna, gan Finanšu ministrijas sagatavotie prioritārie darbības virzieni, uz kuru pamata Latvija gatavotos nākamajam ES fondu līdzekļu apguves periodam 2014.-2020. gadā.

ES fondu apguvei vajadzētu notikt uz Nacionālā attīstības plāna prioritāšu pamata, bet, tā kā šī dokumenta sagatavošana ir aizkavējusies, jo no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas šo pienākumu ir pārņēmis tikai decembrī izveidotais Pārresoru koordinācijas centrs (PKC), tad Finanšu ministrija sagatavojusi savu prioritāšu sarakstu, kas jau apspriests reģionos. Sākotnēji Finanšu ministrija plānoja ar ziņojumu valdībā uzstāties jau janvārī, bet ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis Dienai sacīja, ka tas, visticamāk, notiks februārī. «Tie nebūs divi paralēli procesi, un valdība par prioritātēm diskutēs vienā laikā,» sēdē uzsvēra M. Krieviņš un atgādināja, ka ne tikai Finanšu ministrijai, bet arī Zemkopības ministrijai «te ir liela loma».

Pārresoru koordinācijas centrā no 14 darbiniekiem pašlaik strādā tikai trīs, no kuriem viens ir tā vadītājs M. Krieviņš, bet divi pārnākuši no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas. Puse darbinieku centrā būs ierēdņi, bet puse - ekspertu, ar kuriem tiks slēgti darba līgumi. Uz ierēdņu vietām ir pieteikušies 76 kandidāti, kuru izvērtēšanu PKC direktors cer pabeigt līdz februārim, lai nākamajā mēnesī centrs varētu sākt strādāt pilnā sastāvā. «Es gribu izveidot tādu komandu, kas būtu gudrāka par mani un spētu radīt kvalitatīvu produktu,» teica M. Krieviņš, ar to domājot Nacionālo attīstības plānu, kas ir pirmais svarīgākais premjera pakļautībā izveidotā Pārresoru koordinācijas centra uzdevums.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) ir apstiprinājis Nacionālā attīstības plāna izstrādes vadības grupu, kurā būs 32 cilvēki - ministriju valsts sekretāri un pārstāvji, Latvijas Pašvaldību savienības, Lielo pilsētu asociācijas, valdības sociālo partneru organizāciju pārstāvji, kā arī vadošās personas no visiem plānošanas reģioniem. Vadības grupā nav iekļauti partiju politiķi, taču PKC vadītājam atbalstu ir paudis gan premjers, gan arī Saeimas Nacionālā attīstības plāna īstenošanas uzraudzības apakškomisija, kuru vada Raimonds Vējonis (ZZS).

Par Nacionālā attīstības plāna prioritārajiem virzieniem plānots vienoties februārī, bet līdz aprīļa beigām par katru no virzieniem sagatavot pasākumu plānu. Jūnijā valdībā iecerēts iesniegt NAP pirmo redakciju, kura tiks nodota arī apspriešanai sabiedrībā. Septembrī NAP paredzēts iesniegt valdībā, kura pēc tam plānu varētu nodot Saeimai. «Mans uzdevums ir sagatavot labu, godīgu un kvalitatīvu dokumentu, par kuru tie cilvēki, kam ir tautas mandāts, varētu lemt,» teica M. Krieviņš, kurš vēl piebilda - ja iestāde to nespēs izdarīt, tad iestādes vadītājs tiks nomainīts. NAP sagatavošana nav vienīgais PKC pienākums, tā kompetencē ir arī citu attīstības plānošanas dokumentu sagatavošana, starpsektoru politikas koordinācija nolūkā nodrošināt, lai šie plāni būtu savstarpēji saskaņoti. PKC veiks arī Ministru prezidenta un viņa biroja dotos uzdevumus, kas saistīti ar valsts rīcībpolitikas analīzi, Saeimas komisijā skaidroja M. Krieviņš, kurš vairākas reizes lietoja vārdu salikumu «starpsektoru», nevis «pārnozaru» politika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?