Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sāka ar ziepjutrauku

Nokļuvusi uz savas studijas baltā fona modeļa lomā, Inese Kalva manāmi mulst - viņa pieradusi atrasties objektīva otrā pusē. Turpinot stāstīt par aktīviem un uzņēmīgiem cilvēkiem, Diena paviesojās Balvos, kur Ineses aizraušanās ar fotogrāfiju ir ieguvusi biznesa aprises.

Ne tikai dokumentiem

Ineses fotografēšanas pieredze sākās ar vienkāršu «ziepjutrauku», un viņas pirmie modeļi bija pašas bērni. Vēlāk nopirkta tehnika, kas ļāva bildēt ne tikai automātiskajā režīmā, bet arī pašai regulēt iestatījumus, un kļuva interesanti «pašai uzstādīt noteikumus, saprast, kā tas viss darbojas». Ķērusies pie fotogrāfiju apstrādes, varējusi, tā darbojoties, pavadīt kaut vai cauru dienu, atceras Inese, un par rezultātiem saņēmusi draugu un paziņu komplimentus. Visvairāk interesējuši portreti.

Savukārt pirmā pieredze darbam fotostudijā notika, darbojoties brīvprātīgās statusā jauniešu projektā. Toreiz studija bija paštaisīta, un rezultāts patika gan iesaistītajiem jauniešiem, gan viņai pašai. Tad arī radās ideja par to, ka Balvos vajadzētu savu, pastāvīgi strādājošu fotostudiju. Līdz tam pilsētā bildēja tikai dokumentiem, savukārt Ineses ideja bija piedāvāt individuālas portretu fotosesijas un mākslas fotogrāfiju.

Papīriem pusstunda

Būdama bezdarbniece, Inese pieteicās Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) organizētajos komercdarbības kursos. Strādājot gan dienām, gan naktīm, ideju ietērpa biznesa plānā un startēja ar to NVA organizētajā konkursā, kur uzņēmējdarbības iesācējiem bija iespēja tikt pie 4000 latiem biznesa sākšanai. Nauda ieguldīta telpu remontā, mēbeļu un aparatūras iegādē. Balvos atšķirībā no Rīgas, ielās neredz sevišķi daudz logu un skatlogu ar uzrakstiem «Iznomā» - Inesei fotostudijas telpas bija jāizvēlas no trim iespējamajiem variantiem: vienas - otrajā stāvā, otras - pārāk mazas un trešās, kur janvārī arī iemitinājās viņas Freestyle Studija.

Inese reģistrējusies individuālā komersanta statusā, un darba sākšanā viņu daudz konsultējusi arī vietējā Valsts ieņēmumu dienesta nodaļa. Viņa uzsver - papīru darbi nav sarežģīti un aizņem apmēram pusstundu dienā, jo viņa strādā viena pati. Turklāt lielākais dzinējspēks un motivētājs viņai no pašiem idejas pirmsākumiem bijusi lielā vēlme padarīt savu vaļasprieku - fotografēšanu par pamatnodarbošanos. Iepriekš Inese Rīgā strādājusi par pārdevēju lielveikalā, bet pēc atgriešanās Balvos divus gadus veltījusi bērnu audzināšanai. Uzzinājusi, ka ieguvusi 4000 latu atbalstu, tālākos sagatavošanas darbus darījusi, kā tagad atzīst, secīgi, viegli un «ar pozitīvām emocijām», tāpēc nekas apgrūtinošs šajā procesā nav palicis atmiņā.

Ļauj darboties

Ineses studijā visbiežāk nāk fotografēties Balvu un apkārtnes iedzīvotāji: jaunieši, ģimenes un sievietes 30-40 gadu vecumā. Jaunieši vēlas bildes, ko vēlāk ielikt galerijā portālā Draugiem.lv, ģimenes nāk, lai dokumentētu bērnu augšanu, bet sievietes bildējas fotosesijās «ar aksesuāriem, erotisku piegaršu un nelielu atkailināšanos», ko vēlāk saglabā sev vai uzdāvina mīļotajam. Portālu Draugiem.lv Inese padarījusi arī par sava biznesa lielāko reklāmas mediju. Papildus tam sniegusi arī interviju vietējā laikrakstā un televīzijā un dalījusi skrejlapas. Vēlāk par fotostudiju saviem radiem un paziņām sākuši stāstīt arī klienti. Inese pati izgatavojusi arī dāvanu kartes, plakātus un citus prezentācijas materiālus, tā samazinot jau tāpat nelielās mārketinga izmaksas.

Nedēļā Ineses fotostudijā parasti notiek sešas līdz astoņas fotosesijas, un katram klientam tiek izgatavotas 20-30 bildes, stāsta uzņēmēja. Viņa dodas arī izbraukuma fotosesijās uz kāzām, ballītēm un citiem pasākumiem, taču atzīst, ka kāzinieki un pasākumu rīkotāji kļuvuši taupīgi un rūpīgi apdomā, vai aicināt fotogrāfu. Ineses cenu politika veidojas no tā, cik laika viņa pavada pie katra darba, - bilde elektroniskā formātā bez īpašas apstrādes pie viņas maksā 45 santīmus, par papildu apstrādes operācijām jāpiemaksā atsevišķi no dažiem santīmiem līdz latam.

Visas darbā nepieciešamās prasmes Inese apguvusi pašmācības ceļā no grāmatām, interneta un sarunām ar citiem fotogrāfiem. Strādājot nācās apgūt arī nomierinātājas un iedrošinātājas prasmes, jo cilvēki, nākot uz fotosesiju, parasti uztraucas, saka Inese. Viņa piebilst, ka cenšas cilvēkus pārlieku «nebikstīt», labprātāk ļaujot viņiem pašiem «darboties un izpausties», jo cilvēki paši intuitīvi jūt, kā izskatās vislabāk. Inese atzīst, ka komunikācijā ar fotografējamajiem viņai ļoti palīdz arī uz klientu apkalpošanu orientētā ceļojumu aģentes izglītība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?