Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Saldā sirēnas balss

Jo lielāki meli, jo lielāka iespēja, ka tiem noticēs. Šī atziņa laikam labi zināma vairākumam propagandistu. Šķiet, savu reizi viņi savus lozungus atkārtojuši tik bieži, ka paši no sirds noticējuši tam, ka vēsta baltu patiesību.

Pazīstamie lozungi «Gāzi grīdā!», «50 tūkstoši jaunu darbavietu!», «Vidējā pensija 200 latu apmērā!», «Divi pieaugušie spēs izaudzināt un izskolot trīs bērnus!» tā arī nav īstenojušies. Toties gāzi grīdā galvenā ideologa Aināra Šlesera vadītās LPP/LC biedrei Ievai Plaudei-Rēlingerei ir jauna vīzija: «Latvija - izcilākā mazā ekonomika!». Apsveicami, taču ar ko izmērīt ekonomikas izcilību? Ar inovatīviem produktiem, eksporta pieaugumu? Nē! I. Plaudes-Rēlingeres atbilde ir vienkārša - ar vidējo mēnešalgu Latvijā. 2020. gadā, pēc nieka desmit gadiem, tā būšot tieši 3000 eiro jeb aptuveni 2100 latu mēnesī.

Skan bezgala vilinoši. Bet jau sengrieķu mītos vēstīts, ka arī sirēnu balsis skan vilinoši, tik saldi, ka jūrnieki, ļaujoties šo balsu vilinājumam, sadragā savus kuģus uz piekrastes klintīm.

Kādēļ vīzija par 2100 latu lielu vidējo mēnešalgu Latvijā līdzinās sirēnu balsīm? Pirmām kārtām jau tāpēc, ka vēl ilgi nesadzīs rētas, ko Latvijas ekonomikai cirtuši tā dēvētie treknie gadi, kuru raksturīgākā iezīme ir nevis hipotekāro kredītu reklāmas uz katra stūra, bet gan algu kāpums, kas ievērojami pārsniedza produktivitātes pieaugumu. Aktuālākie Centrālajā statistikas pārvaldes mājaslapā pieejamie dati par vidējo mēnešalgu Latvijā liecina, ka tā ir aptuveni 440 latu mēnesī. Lai pēc deviņiem gadiem, tas ir, laikā no 2011. līdz 2020. gadam, vidējā alga izaugtu līdz 2100 latiem mēnesī, ikgadējam algas pieaugumam būtu jāsasniedz aptuveni 42% gadā. Tas tālu pārsniedz pat trekno gadu rādītājus, kas beidzās ar dziļāko ekonomikas recesiju un sāpīgāko darba algu korekciju jeb samazināšanu visā ES.

Otrkārt, darba algas un ar tām saistītie iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālo iemaksu maksājumi valsts un pašvaldību budžetos allaž ir veidojuši būtisku daļu jebkuras preces un pakalpojuma pašizmaksā. Piepildoties vīzijai par 2100 latu lielu vidējo mēnešalgu, ikvienam uzņēmējam būtu jāsaskaras ar ārkārtīgi strauju preču vai pakalpojumu pašizmaksas pieaugumu. Tik strauju darbaspēka izmaksu pieaugumu nav iespējams kompensēt arī ar nodokļu samazināšanu. Lai samaksātu saviem darbiniekiem I. Plaudes-Rēlingeres izsapņoto vidējo mēnešalgu, maizes ražotāji cels maizes cenas, piena pārstrādātāji - piena, kefīra, jogurta, siera un citu produktu cenas. Inflācija atkal sasniegs vismaz divciparu skaitli, turklāt, iespējams, tādu, kāds 2004.-2008. gadā nevienam nav rādījies pat ļaunākajos pieņēmumos.

Arī I. Plaudes-Rēlingeres aprēķini par to, ka ikviens strādājošais, kurš pelnīs jau minēto vidējo mēnešalgu, par savu nodokļos samaksāto naudu spēs uzturēt piecus pensionārus, ir visnotaļ apšaubāmi. Tie balstās uz ļoti vienkāršotu pieņēmumu: ja viens strādājošais ar 300 latu mēnešalgu uztur vienu pensionāru, tad viens strādājošais ar 2100 latu mēnešalgu - jau piecus. Nav grūti pamanīt, ka tas iespējams tikai tad, ja vidējās pensijas pieaugums pamatīgi atpaliek no vidējās mēnešalgas pieauguma. Taču tik pieticīgs pensijas palielinājums nu nekādi nespēs segt vidējās algas pieauguma izraisīto patēriņa cenu kāpumu.

Pamatīgam un nepiedzīvoti straujam vidējās mēnešalgas pieaugumam ir vēl citi trūkumi. Ekonomikas eksperti, runājot par šī gadsimta sāpīgākās ekonomiskās krīzes gaišajām pusēm, norāda, ka, tikai pateicoties darbaspēka izmaksu samazinājumam, Latvija ir sākusi atgūt konkurētspēju eksporta tirgos. Par galveno mērķi pasludinot vidējās mēnešalgas pieaugumu, Latvijā strādājošo ražotāju un pakalpojumu sniedzēju konkurētspēja saruks vēl ātrāk nekā leģendārajos treknajos gados. Ja vidējā alga Latvijā strauji pieaugs līdz 2100 latiem mēnesī, Latvijas ražotāji zaudēs savas pozīcijas eksporta tirgos - nesamērīgi pieaugušās pašizmaksas dēļ viņi vienkārši vairs nespēs piedāvāt konkurētspējīgas cenas un, lai noturētos, būs spiesti pārcelt savas ražotnes uz valstīm, kurās ir lētāks darbaspēks.

Par izcilas ekonomikas galveno mērauklu izvēloties vidējo mēnešalgu un solot strauju tās pieaugumu, viena no kustības Par labu Latviju «mātēm» tā arī nav piedāvājusi atbildi uz jautājumu, uz kādiem pamatiem tad tiks būvēta šī mazā, izcilā ekonomika.

Lai cik nepatīkami tas izklausītos, maza ekonomika nevar kļūt izcila, balstoties uz superstrauja algu kāpuma izraisītu iekšzemes patēriņa pieaugumu. Izcilu un inovatīvu ekonomiku ir iespējams radīt, tikai smagi strādājot. Jo ātrāk mēs to apzināsimies, jo mazāk iespēju uztriekties uz klintīm, klausoties sirēnu saldajās balsīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?