Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sapņos alus līst kausos Latvijā

Mēnesī saražojot nu jau aptuveni 8000 litru alus un sākot tā pildīšanu pudelēs, vairākiem Amerikas latviešiem piederošā alus brūvētava Blue Hill Brewery (BHB) nostājusies uz izdzīvošanas takas asajā konkurencē starp desmitiem mikrobrūžu reģionālā un simtiem šādu uzņēmumu visu ASV līmenī. Pēc BHB līdzīpašnieka Pētera Auģa teiktā, tālākajos plānos ietilpst pašiem savas brūža ēkas uzcelšana, savas India Pale Ale šķirnes brūvējuma piegādāšana pircējiem Latvijā un, iespējams, spirtotu dzērienu ražošanas uzsākšana.

Par _BHB_ izredzēm Bostonas latviešos gan dzird skeptisku viedokli, taču pagaidām brūža īpašnieki un darbinieki strādā ar pārliecību un degsmi.

Vietējo latviešu bizness

Bostonas apkaimē latviešu ģimenē dzimušais un augušais P.Auģis par biznesu mēdz runāt ar vērienu, un ideja par BHB alus vešanu uz Latvijas tirgu ir spontāna, konkrētu plānu nav, arī stipro dzērienu ražošana ir tikai iecere. Drīzāk jāpiestrādā pie alus izplatīšanas krogos un tirgotavās pārdesmit ASV jūdžu lokā ap brūzi kādā Bostonas priekšpilsētā, netālu no Blue Hills. Tas ir apmēram Gaiziņa lieluma kalns vairāku pakalnu grēdā ar pāris slēpošanas trasēm un dabas pastaigu taciņām un ir apkaimē pazīstams atpūtas objekts, tādēļ P.Auģis uzskata, ka vārda iekļaušanai BHB zīmolā ir pozitīvas asociācijas. Otrs veiksmīgs mārketinga paņēmiens esot mazā brūža tūres ar lūgtiem viesiem. «Rīkojam pāris pasākumu vācu Oktoberfest garā, bet mums arī ir padomā dažos krogos ierosināt vasaras alus svētku svinēšanu,» sacīja P.Auģis.

Pie brūža dibināšanas P.Auģis nonācis brieduma gados, vairāk nekā 30 gadu nostrādājot par galdnieku un celtnieku. Vēl divi no BHB līdzīpašniekiem ir vietējie latvieši un P.Auģa darbabiedri no agrākiem, pat seniem būvobjektiem - alus brūvēšanas speciālists Andris Veidis un viens no tiešā darbībā neiesaistītiem investoriem Mārtiņš Grods, kas ilgi darbojies kāda starptautiska uzņēmuma vadībā Latvijā un citviet Austrumeiropā, bet nesen atgriezies ASV.

BHB pirmā alus prezentācija 2009.gada sākumā notika starp vietējiem latviešiem leģendārajā īru krogā Doyles. Krogs savā laikā faktiski bija nelaiķa celtniecības uzņēmēja un Bostonas sabiedriskā darbinieka Voldemāra Antiņa ofiss.

Galvenais BHB produkts ir India Pale Ale, kas nosaukumu ieguvis no «ceļotspējīga» alus receptes, kas britu impērijas laikos vests ar kuģiem uz Indiju. Kā tikšanās laikā 2008.gada nogalē, īsi pirms brūža darbības sākuma, teica brūvēšanas meistars A.Veidis, alus receptei ir zināma iedvesma no Latvijas alus, jo gan viņš, gan P.Auģis vairākkārt ciemojušies Latvijā.

Valodu juceklis

Ar pasākumu rīkošanu P.Auģim palīdzējusi pieaugusī meita Maruta, kas vienlaikus ir viņa vecākā brāļa Jāņa apsardzes firmas izpilddirektore. P.Auģis šobrīd pieliek roku abu uzņēmumu darbā, jo brālim nesen bijusi sirds operācija. Atgriežoties no brāļa kantora pārdesmit kilometru attālajās brūža telpās, P.Auģis iesaistās dzīvā diskusijā ar A.Veidi un vienu no BHB strādniekiem par pudeļu alus partijas piegādi uz attālāku pilsētiņu, piedāvājot to aizvest un transporta izmaksās ietaupīt vairāk par 200 dolāriem. «Bet tev būs jābrauc vairākas reizes un jāiznieko puse dienas,» iebilst darbinieks Tods. Arī A.Veidis, pārejot no sarunas angliski uz latviešu valodu, izsaka savu viedokli. Vaicāts, vai var strādāt šādā valodu juceklī, Tods saka, ka jau pierasts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?