Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sarakstu bezgalība

Nekad nesaki nekad. Pirms pāris gadiem, laikam jau pamatīgi nomocīdamies ar topošo romānu Karalienes Loanas noslēpumainās liesmas, Boloņas universitātes prezidents Umberto Eko paziņoja - viss, daiļprozai ar šo «verķi» es pielieku punktu!

Eko ir ne tikai dižpārdokļu Rozes vārds, Fuko svārsts un Bodolīno autors, dzīva fenomenālu zināšanu krātuve, bet arī asprātīgu paradoksu meistars: uz kāda pastulba žurnālista jautājumu, kā viņš attiecas pret supermodeli Klaudiju Šīferi, Eko izdvesa tirādi: «Ja jūs mēģināt noskaidrot manas seksuālās prioritātes, tad es neatbildēšu uz šo jautājumu. Jo nedz jums, nedz grāmatas Par skaistumu lasītājiem nav jābāž deguns manā privātajā dzīvē. Izglītota cilvēka estētiskajai pieredzei nav nekāda sakara ar viņa seksuālo praksi un pat vēlmēm. Jo citādi mani nevarētu sajūsmināt absolūti erotiskā kailu vīriešu kompozīcija skulptūrā Laokons un viņa dēli - atvainojos, jo es esmu heteroseksuāls. Bet mani šī skulptūru grupa tiešām sajūsmina!»

Tagad Eko tekalē starp Boloņu un Parīzi, jo gatavo Luvras muzejam izstāžu un multimediālu projektu sēriju Sarakstu bezgalība, kas Luvrā startēs novembrī.

Un tomēr - nekad nesaki nekad! Jo Sarakstu bezgalība: no Homēra līdz Pinčonam - tā sauks Eko svaigo romānu (un tieši tā rietumu literatūrkritikā dēvē pasaulslavenā itāļu medievista/viduslaiku pētnieka, filosofa, kultūrkritiķa, prozaiķa dīvaino «statistisko diloģiju» - dāsni ilustrētos bilžu albumus - kultūreseju krājumus Skaistuma vēsture un Neglītuma vēsture), kas, jācer, tikai uz laiku noslēgs triloģiju par ļautiņiem piemītošo civilizācijas radīto kultūras tēlu klasifikācijas māniju, kuru rakstnieks sauc par «galvas reiboni no sarakstiem».

Patiesi, vai ik nedēļu visdažādākie informācijas avoti mūs pārsteidz ar «simts visu laiku labākajām filmām», labāko grāmatu topā, pasaules 50 izcilāko cilvēku listi utt. Eko uzskata, ka rietumu kultūrā tradicionāla un nezūdoša, neiznīdējama vērtība ir tieksme vākt, saglabāt, kolekcionēt: svēto saraksti, augu un dzīvnieku katalogi, mākslas darbu kolekcijas... Eko grāmatā sola pierādīt, ka šis fenomenālais «vācēju impulss» katrā laiksprīdī, katrā gadsimtā atkārtojas visdīvainākajās kombinācijās gan mūzikā, filosofijā un modē, gan literatūrā, uzvedības manierēs un mākslās. Mainās vien izpausmes formas - viduslaiku bibliotēku mūkus nomaina elektroniskās kataloģizētājprogrammas. Ekoprāt, tieši šī «katalogu poētika» spēj par laikmeta garu pateikt daudz vairāk nekā sausu faktu kopums, ko dēvē par hronoloģiski fiksēto vēsturi. Eko Eiropu sauc par enciklopēdistu kultūru un brīdina - ja tā izzudīs, iznīks zinātkāro cilvēku suga. Titulā minētais Homērs bija pirmais kataloģizētājs: saskaitīja visus kuģus, ar ko pārvietojās viņa epu nesaskaitāmo varoņu bars.

Umberto Eko jaunais darbs - tradicionāli daudz ilustrāciju ar maziem tēlainiem paskaidrojumiem/komentāriem - angliski lasošajā pasaulē iznāks 5.novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?