Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

SC atkāpjas Dombrovska prasību priekšā

Saskaņas centra vadība, kas piektdien no rīta jau bija paziņojusi par gatavību sākt sarunas ar Vienotību par valdības veidošanu, pēc tajā pašā dienā piedzīvotajiem jautājumiem par okupācijas fakta atzīšanu pirmdienas rītā nāca klajā ar jaunu vēstījumu. SC esot gatavs uzņemties atbildību kopā ar valdības veidotāju Valdi Dombrovski (JL) par smagām reformām, taču tikai tad, ja Vienotība atsakās no nosacījumiem, kuri sakrītot ar Visu Latvijai! prasībām.

V. Dombrovskis jautājumus par latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas statusu, par ārpolitikas pēctecību, okupācijas fakta atzīšanu uzskata par fundamentāli svarīgiem un nepiekrīt sarunu sākšanai no baltas lapas, kā to piedāvā SC.

Līdz ar to valdību veidos Vienotība un Zaļo un Zemnieku savienība, kam kopā ir 55 balsis parlamentā, bet ar nacionālo apvienību Visu Latvijai!-TB/LNNK notikšot konsultācijas, lai precizētu tās nostādnes, par kurām apvienība pirmdien informēja valdības veidotāju. V. Dombrovskis negribētu, ka nacionālā apvienība tagad aktualizētu jautājumus par repatriāciju vai mācībām skolās tikai latviešu valodā, taču lielākā daļa VL-TB/LNNK minētās nostādnes esot saprotamas. Viņš vēl neatbildēja, vai būtu gatavs vadīt arī tikai divu apvienību valdību, un negribēja prognozēt sarunu iznākumu ar trešo potenciālo partneri.

Apvienība VL-TB/LNNK vēstulē premjeram iebilst pret nacionālo jautājumu «iesaldēšanu», rosina paredzēt latviešu valodas lomas nostiprināšanu izglītības sistēmā, starpetniskajā saziņā, kultūrvidē, medijos un darba tirgū, kā arī aicināja noteikt Latvijas enerģētiskās atkarības mazināšanu. Vēstulē ir uzskaitīta vēl virkne apvienībai būtisku jautājumu. TB/LNNK priekšsēža vietnieks Gaidis Bērziņš Dienai pirmdien vakarā atzina, ka pēc SC atteikšanās piedalīties koalīcijā situācija ir mainījusies un apvienības vēstule savā ziņā aktualitāti ir zaudējusi, jo tā bija kā atbilde uz piedāvājumu veidot koalīciju ar SC. Ar Vienotību daudzos jautājumos VL-TB/LNNK ir ideoloģiski līdzīga nostāja. Tāpēc G. Bērziņš cer uz pozitīvu sarunu iznākumu.

SC paziņojumā, kuru parakstījis SC līderis Nils Ušakovs, bija sacīts, ka apvienības vēlētājs, kurš tai uzticējis 29 mandātus Saeimā, nav pelnījis, lai to tagad pakļautu tādām pārbaudēm, kādas SC nācies piedzīvot piektdien. «Mums nav problēmu, mūsu programmā tas viss ir - latviešu valodai vienīgās valsts valodas statuss un viss pārējais, taču lai viņi beidz mūs eksaminēt,» Dienai sacīja SC viens no līderiem Jānis Urbanovičs, kuram neesot pieņemams, ka politiķi viens otram liks atzīmes. Viņaprāt, V. Dombrovska problēma ir tā, ka cilvēki, kuri tika ievēlēti, pateicoties V. Dombrovska popularitātei, viņu nerespektē un premjers nevarot sevi parādīt kā stingrs topošās valdības līderis. Nedēļas nogalē vairāki Pilsoniskās savienības deputāti paziņoja, ka nav gatavi piekrist sadarbībai ar SC un, izšķiroties par to, Vienotība riskētu radīt situāciju, kad par uzticību valdībai varētu nenobalsot visi premjera partijas deputāti.

Atsevišķi SC cilvēki neoficiāli ir atzinuši, ka viņu salikšana kopā ar Visu Latvijai! esot savā ziņā pazemojoša, jo SC ir svarīgas apvienības vēlētāju intereses. Tagad var tikai minēt, kā būtu, ja SC būtu koalīcijā. To varētu nesaprast Vienotības vēlētājs, ja daļa no viņiem balsoja par šo politisko spēku, lai nepielaistu SC pie varas. Iespējams, SC būtu uzticams un prognozējams partneris, kurš valdībā ieteiktu cilvēkus ar latviskiem uzvārdiem. Savukārt SC atstāšana opozīcijā nozīmē, ka šim politiskajam spēkam tagad ir brīvas rokas, nav nekāda pienākuma pret V. Dombrovski un var rasties vēlme mobilizēt vēlētājus dažādām aktivitātēm, no kā, visticamāk, arī baidījās tie Jaunā laika cilvēki, kuri pieļāva sadarbību ar SC

Tas nozīmē, ka tagad V. Dombrovska valdības liktenis ar vai bez nacionālās apvienības VL -TB/LNNK ir Zaļo un Zemnieku savienības rokās un būs atkarīgs no tā, cik liela būs ZZS vēlmju pakete un cik ilgi ZZS vēlēsies strādāt kopā ar Vienotību. Ja Vienotība vēlēsies ilgstošu sadarbību, tai būs jārespektē ZZS intereses, kas tā nebūtu, esot kopā ar SC. Jau rakstīts, ka ZZS apmaiņā pret satiksmes ministra amatu ir gatava atteikties no Saeimas priekšsēža posteņa, kurā Gundars Daudze (ZZS) bija veiksmīgi strādājis un varēja kļūt par pirmo spīkeru, kuru amatā ievēl atkārtoti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?