Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Seniorus aicina iesaistīties projektā, atjaunojot drošas braukšanas prasmes

«Seniori pie stūres - tā ir drošība un atbildība.» Šādu satiksmes drošības projektu Latvijā līdz maija beigām īsteno Latvijas Automoto biedrība (LAMB) sadarbībā ar Starptautisko Automobiļu federāciju (FIA) un OCTA. Kā pastāstīja LAMB prezidents Juris Zvirbulis, līdzīgi projekti norisinās arī citās valstīs, to nolūks - senioriem radīt iespēju pārliecināties par savām autovadītāja prasmēm, piedaloties braukšanas nodarbībās, kurās no kompetentiem drošas braukšanas instruktoriem varēs saņemt individuālus ieteikumus.

Eiropā un pasaulē senioru skaits pieaug. Pētījumi liecina, ka, salīdzinot ar 2010. gadu, kad iedzīvotāji vecumā virs 65 gadiem veidoja 26% no kopējā iedzīvotāju skaita, pēc 50 gadiem Eiropā seniori veidos jau 52% no eiropiešu kopskaita. Pieaugs arī senioru autovadītāju skaits. Pašlaik Latvijā, pēc statistikas datiem, vecumā virs 65 gadiem ir 81 tūkstotis derīgu autovadītāja apliecību. «Tāpēc aktuāls kļūst jautājums, kā seniorus iedrošināt pilnvērtīgi iekļauties sabiedrībā,» saka J. Zvirbulis.

FIA koncepcija paredz nodrošināt senioru mobilitāti, lai vecāka gadagājuma ļaudis spētu turpināt aktīvu sociālo dzīvi, iekļaujoties kopējā satiksmes drošībā. «Pavasari projekta īstenošanai izvēlējāmies tāpēc, ka tas ir laiks, kad seniori pēc ziemas atkal sēžas pie stūres. Bieži vien dzirdami viņiem adresēti pārmetumi par «sniegpulkstenīšiem uz ceļiem» - vecāka gadagājuma autovadītāji dažkārt brauc ne tik operatīvi un virtuozi, ir lēnāki, viņiem rodas grūtības iekļauties kopējā plūsmā,» atzīst LAMB prezidents. «Taču seniori ir viena no atbildīgākajām un drošākajām autovadītāju kategorijām - reti izdara tādus pārkāpumus kā, piemēram, braukšana pie sarkanās gaismas vai ātruma pārsniegšana. Tomēr ir jomas, kur iemaņas būtu ieteicams atsvaidzināt, trenēt papildus. Tāpēc aicinām sabiedrību atbalstīt seniorus ar sapratni un līdzcietību, un gribam viņus iesaistīt šajā akcijā, lai paši varētu paškritiski novērtēt savas spējas. Tā ir iespēja atjaunot savas iemaņas uz ceļa.»

Lai piedalītos projektā, ir daži nosacījumi: senioram jābūt vecumā virs 60 gadiem un ar derīgu autovadītāja apliecību. Jābūt arī vēlmei atbalstīt satiksmes drošību Latvijā. Lai pieteiktos dalībai, jāzvana uz LAMB palīdzības tālruni 1888, jānosauc savs vārds, uzvārds, tālrunis. Drošas braukšanas skolas pārstāvis pēc tam sazināsies, lai senioram izdevīgā laikā vienotos par nodarbību. Tā būs stundu gara, sastāvēs no divām daļām: teorētiskās - pārrunām un praktiskās - braukšanas laukumā un pa pilsētu.

Pabeidzot īso apmācības kursu, seniori iegūs sertifikātu un speciālu uzlīmi, kas apliecinās viņu braukšanas iemaņas. Pirmajiem 200 projekta dalībniekiem, kuri pieteiksies dalībai akcijā, nodarbības būs bez maksas. Aicināti piedalīties visi Latvijas seniori!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?