Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Septiņi Purvīša nominanti

NOSAUKTI Purvīša balvas 2009.gada trešā ceturkšņa nominanti. Neatkarīgo ekspertu darba grupa ir izvērtējusi šā gada jūlija - septembra notikumus Latvijas vizuālajā mākslā un nominējusi Purvīša balvas fināla atlasei, kas notiks 2010.gada beigās, septiņus māksliniekus - Ģirtu Muižnieku, Ivaru Grāvleju, Arni Balču, Mārtiņu Ratniku, Alni Stakli, Ģirtu Korpu un Andri Eglīti.

Ģ.Muižnieks nominēts par izstādi Mati galerijā 21 (ekspozīcija skatāma līdz 31.oktobrim). «Spokainas skaistules, lelles kā rēgi, lielformāta mušas - grafiskais trilleris Ģirta Muižnieka izpildījumā ir aizraujošs mākslas notikums. Mākslinieka rokrakstā fascinē līnija - mati, kas pārvēršas zirnekļa tīklā,» izstādi raksturo Purvīša balvas eksperts Jegors Jerohomovičs.

I.Grāvlejs nominēts par personālizstādi Deviņdesmitie izstāžu zāles Arsenāls radošajā darbnīcā. Eksperte Alise Tīfentāle: «Izstādes pamatā tiek izmantots «profāns» izejmateriāls - to veido autora pusaudža gadu eksperimenti un mēģinājumi fotogrāfijā, nežēlīgās un trulās skolas dzīves dokumentācija. Autors gluži kā psihoanalītiķa kabinetā turpina izrēķināties ar savām atmiņām.»

A.Balčus nominēts par darbu Mūsdienu latvieši izstādē Privāts, kas notika izstāžu zālē Arsenāls. Eksperte Ieva Kulakova: «A.Balčus darbs ir tematiski aktuāls un formā perfekti realizēts autora komentārs par «izrādes sabiedrības» būtību un latviešu kā nācijas nākotni.»

M.Ratniks nominēts par izstādi Zeme galerijā VKN. Eksperts Jānis Taurens: «Ratnika darba vizuālais materiāls liek atcerēties Stenlija Kubrika Kosmisko odiseju 2001 vai kadrus no Andreja Tarkovska filmas Solaris. Ratnika darba koncepcijai var pietuvoties, domājot par neierastas ģeometriskas formas videoprojekciju izmantojumu - tas mūs vedina iejusties kāda savāda lidaparāta kabīnē.»

A.Stakle nominēts par darbu ciklu izstādē Privāts. Eksperte Laima Slava: «Aļņa Stakles fotogrāfijas ar izgaismotajiem māju logiem vienkārši un tajā pašā laikā ļoti poētiski stāsta par māju sajūtas noslēpumu. Konceptuāli precīzas idejas meistarīgs risinājums, izgaismojot krāsu akcentiem emocionāli iedarbīgas detaļas.»

Ģ.Korps nominēts par interaktīvu videoinstalāciju Untitled/Bez nosaukuma kim? galerijā Spīķeros. Eksperts Raitis Šmits: «Interaktīvā videoinstalācija, kuras vadības interfeiss radies videospēļu ietekmē un tādēļ īpašā veidā uzrunā jaunākās paaudzes skatītājus, manuprāt, veiksmīgi piedāvā ļoti dziļu un poētisku saturu. Saglabājot māksliniecisku nosacītības pakāpi, autors dod iespēju skatītājam manipulēt ar meitenes (darba galvenais tēls) sapņu pasauli.»

A.Eglītis nominēts par izstādi Es gribu būt tur Cēsu stacijas noliktavā. Eksperte Elita Ansone: «Gandrīz monohromas, zemes brūnajos, okera un pelēkajos toņos gleznotas četras iespaidīgu izmēru figuratīvas kompozīcijas. Izstāde runā par cilvēka stāvokli, vajadzību doties ceļā, ko, protams, uztveram arī simboliskā nozīmē. Eglītis gleznojis, krāsu vietā šoreiz izmantojot zemi un mālus, tomēr skatītājam tas pat neienāk prātā, tik organiski tie veido lokālo ainavu un skatu kolorītu, kas sakņojas Latvijas mākslas klasikas tradīcijā.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?