Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Sešas vietas, kur neslēpt vērtīgas lietas

Cilvēki ir ļoti radoši! - stāstot par vērtīgo lietu slēptuvēm mājokļos, teic Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes pārstāvis Egīls Lūsis. Kāds atrod nepamanāmu nišu zem vannas, cits vecmāmiņas rotas paslēpj pārtikas produktu metāla kārbās virtuvē. Mazāk radošie vērtīgo glabā atvilktnēs. Lai kādi arī nebūtu centieni pasargāt savu mantu, bieži vien šķietami drošās paslēptuves tomēr izrādās zagļiem labi zināmas. Turklāt nereti cilvēki atvieglo zagļu darbu, naktī atstājot neaizslēgtas ārdurvis.

Pērn teju trešo daļu zādzību zagļi izdarījuši, nakts vidū staigājot pa daudzdzīvokļu namu kāpņu telpām un dzīvoklī iekļūstot caur neaizslēgtām durvīm. Šo zādzību vidū ir situācijas, ka zagļi iekļūst mājoklī caur vaļā atstātiem logiem un ka cilvēki tiek apzagti, mājās atvedot gadījuma paziņas. «Cilvēki sapazīstas bārā, kāds uzaicina pie sevis uz mājām iedzert, un pēc tam pazūd mantas - telefons, reizēm laptops, fotoaparāts,» tipisko zādzības shēmu klāsta policijas pārstāvis E.Lūsis. Otrus 30 procentus zādzību, pēc policijas datiem, pērn veidojusi iekļūšana dzīvoklī, ielaužoties pa logu vai balkona durvīm. No šādām zādzībām visvairāk cieš pirmā un otrā stāva iedzīvotāji, bet, ja logiem priekšā ir režģis, zagļi iet arī augstāk. Gadās, ka, nolaižoties trosē no jumta, apzog augšējo stāvu iemītniekus. Atlikušajos 40 procentos gadījumu pērn zagļi dzīvoklī iekļuvuši, uzlaužot durvis vai atmūķējot durvju slēdzeni.

E.Lūsis stāsta, ka ir ļoti maz tādu zādzību, kuras pastrādājuši profesionāļi. Lielākajā daļā gadījumu (80-90%) zādzības izdara «narkomānu līmeņa» zagļi, kas meklē vieglākos veidus, kā bez īpašām iemaņām iekļūt dzīvoklī. Šie zagļi galvenokārt ņem naudu, zeltu, mazgabarīta elektropreces, vērtslietas, jo tās visvieglāk realizēt. Pēc apdrošināšanas kompānijas ERGO novērojumiem, dažkārt zagļus nebiedē pat signalizācija. «Viņiem ir dažas minūtes laika, tāpēc viņi visbiežāk paņem gan steigā atrodamas, gan viegli aiznesamas lietas, kuras ir viegli paslēpt somā, lai neradītu aizdomas apkārtējos,» skaidro ERGO Latvija AAS Īpašuma apdrošināšanas un zaudējumu regulēšanas departamenta direktors Jānis Sprindžuks.

If P&C Insurance AS Latvijas filiāles atlīdzību centra vadītāja Iluta Šķipsna iesaka - pirms novieto mantas it kā drošā vietā, vispirms padomā, kur pats meklētu noslēptas mantas! Visticamāk, zaglis tās meklēs turpat. Apkopojot apdrošināšanas kompāniju un policijas ieteikumus, esam uzskaitījuši sešas tipiskākās vietas, kur mājās nevajadzētu glabāt vērtīgās lietas, jo zaglis noteikti tur paskatīsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

1.Priekšnamā
Pēc ielaušanās īpašumā garnadži nereti rīkojas triju metru rādiusā, ja ielaušanās notikusi pa durvīm, novērojuši ERGO speciālisti. Visbiežāk tas notiek pie galvenajām ieejas durvīm priekšnamā, kur cilvēki uz plauktiņiem, somās un apģērbu kabatās mēdz glabāt naudasmakus, auto atslēgas, dokumentus. Tāpēc nav ieteicams šādas lietas atstāt redzamās, viegli pieejamās vietās.

2.Atvilktnes
Vērtīgo nevajadzētu turēt galda vai sekcijas atvilktnēs, jo tā ir viena no pirmajām vietām, ko zagļi parasti pārbauda. Turklāt apdrošinātāji iesaka vairākas vērtīgas lietas neglabāt vienkopus, jo zādzības gadījumā tas, iespējams, ļaus pasargāt vismaz daļu mantas. Ja tomēr vērtslietas, dokumenti un nauda tiek glabāti atvilktnēs, tām jābūt aizslēdzamām.

3.Vannasistaba un
spoguļgaldiņš
Rotaslietas visbiežāk tiek atstātas un glabātas guļamistabā, pie spoguļgaldiņa, veļas atvilktnēs vai vannasistabā, tāpēc garnadži iemīļojuši pārbaudīt arī šīs vietas.

4.Atslēgu paslēptuve
Nekad nenovietojiet durvju atslēgas zem paklāja, pastkastītē, uz ārdurvju ailes vai sadales skapī!

5.PIN kods makā
Noteikti nav ieteicams makā turēt lielas skaidras naudas summas. Vienmēr jāpārliecinās, lai uz maksājumu kartēm nebūtu, piemēram, ar līmlapiņu pielipināts PIN kods. Garnadža darbu tas tikai atvieglos.

6.Seifs
Seifā var glabāt vērtslietas, tomēr tad jāpārliecinās, ka tas pareizi piestiprināts. Nevar vērtīgo salikt seifā un seifu nolikt istabas stūrī. Tad zaglis aizies ar visu seifu. Nav prātīgi to piestiprināt arī pie reģipša sienas. Pareizi seifu piestiprināt istabas stūrī - pie divām sienām un grīdas.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?