Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

«Šī nav saprātīga sistēma»

Priekšlikums, kas tapis tikai tādēļ, lai saņemtu kārtējo aizdevuma daļu, nedomājot, kā tas viss strādās dzīvē - šāds ir ekspertu vērtējums par valdības piedāvājumu progresīvā nodokļa ieviešanai Latvijā. Ekonomisti uzskata: ierosināto shēmu Latvijas iestādes nespēs vadīt un kontrolēt, tādējādi ekonomika ieslīdēs vēl dziļāk pelēkajā zonā. Galīgā valdības izšķiršanās par šo jautājumu gaidāma ceturtdien ārkārtas sēdē.

VID netiktu galā

Šī nav saprātīga sistēma, Dienai kritiski teic Gunta Kauliņa, KPMG Baltics nodokļu menedžere. Viņa pētījusi nodokļus daudzās valstīs, taču neko līdzīgu neatminas. Parasti progresīvajam nodoklim ir trīs likmes - pazeminātā maziem ienākumiem, standarta likme vidējiem un palielinātā lieliem ienākumiem. Saskaņā ar Dienas rīcībā esošo neoficiālo informāciju Finanšu ministrija valdībai gatavo priekšlikumu, kas nākamgad paredz iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) atkal palielināt no 23% līdz 25%. To piemērotu algai līdz Ls 400 (uz papīra), pēc tam par katriem Ls 100 pieliekot vēl 2%. «Tas nevar normāli strādāt, jo likmju skaits pārsniegs 10,» skaidro eksperte. Valsts ieņēmumu dienests (VID) netiek galā ar minimālās algas administrēšanu, bet šāda sistēma prasītu milzīgus resursus gan nodokļu maksātājiem, gan VID ar jaunām programmām, ienākumu deklarācijām, kontroli u.c. Jāatgādina, ka plānots no Ls 90 uz Ls 45 samazināt arī ar nodokļiem neapliekamo minimumu.

Aizdevuma saņemšanai

«Acīmredzot situācija ir tik kritiska, ka esam gatavi ieviest vienalga ko, lai tikai dabūtu naudu,» domā G.Kauliņa. Jaunie priekšlikumi «varbūt ir labi, taču, ja tie nav smalki izsvērti, tie nestrādās, piekrīt Latvijas krājbankas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars. Viņš uzskata, ka šāda valdības rīcība neiekļautos ne valsts un sabiedrības, ne reģiona situācijas kontekstā, jo nesaskan ar realitāti, kur vairākums cilvēku ar grūtībām pilda savas finanšu saistības.

Baltijas Starptautiskā ekonomikas politikas studiju centra (BICEPS) direktors Alfs Vanags stāsta, ka progresīvā nodokļu sistēma ir gandrīz visur pasaulē, izņemot daļu Austrumeiropas, taču Latvijā jāņem vērā «padomju mantojums» - nepatika maksāt nodokļus, tāpēc daudzi varētu mēģināt jauno sistēmu apiet. To grūti mainīt, jo neatkarības gados politiķu un valsts aparāta darbošanās nav pārliecinājusi iedzīvotājus, ka nodokļi tiek tērēti viņu labā.

Labumu pārdalei

Arī valdības pārstāvis - ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) - Dienai atzīst, ka progresīvais nodoklis pašlaik «būtu kā sociālais instruments bez lielām cerībām uz fiskālo pienesumu budžetā, lai dotu signālu sabiedrībai, ka labumi tiek pārdalīti». Finanšu ministrs un premjers trešdien atradās Briselē un šo priekšlikumu Dienai nevarēja izskaidrot.

Progresīvā nodokļa sistēma ir sarežģīta, tāpēc pieņemšana pāris dienās rada bažas, ka tā būs nekvalitatīva, teic Latvijas Hipotēku un zemes bankas Atbalsta programmu pārvaldes Altum vadītājs Juris Cebulis. Viņaprāt, nodokļu sistēma politiķiem bija jāmaina tad, kad valsts ekonomika bija stabila. Tagad tā ir haotiska un drudžaina rīcība, kurai sekas nav paredzamas.

Vērtējot alternatīvas, eksperti par līdzvērtīgu budžeta ieņēmumu papildinājumu neuzskata ne nekustamā īpašuma nodokļu palielināšanu, ne alkohola un cigarešu akcīzes pacelšanu vai azartspēļu nodevu palielināšanu, jo tad strauji augot nelegālais tirgus. Savukārt pret kapitāla pieauguma nodokļa tūlītēju ieviešanu iebilst VID, jo varot to aprēķināt tikai gada beigās, skaidro A.Kampars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?