Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Skaidri runāt par draudiem, nepārspīlējot ar «pozu»

Kopš 2014. gada, kad Krievija anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, Eiropas Savienības (ES), NATO un Krievijas attiecības ir krietni pasliktinājušās, taču nedrīkst aizmirst, ka Krievija ir valsts, kuras rīcībā ir kodolieroči, šonedēļ, runājot par attiecībām ar lielo Austrumu kaimiņu, ne vienreiz vien tika uzsvērts Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) rīkotajā diskusijā Krievija un Rietumi: vai ceļā uz kopīgu Eiro-Atlantisko drošību?. Tomēr jau piecu ekspertu savstarpējā viedokļu dažādība liecina, ka panākt Krievijas un visu Rietumu valstu samierinājumu būs grūti.

Plēsējs Krievija

«Manuprāt, valstis šajā reģionā [Baltijas jūras - red.] sarunās ar Krieviju mēdz pārlieku bieži «ieņemt pozu»,» konferencē sacīja Eiropas Politikas analīzes centra eksperts Marcins Zaborovskis un norādīja uz nekonstruktīvu un kareivīgu attieksmi. Jāatgādina, ka pēdējos gados kopš Krievijas agresijas Ukrainā Baltijas valstu amatpersonas bieži izteikušās skarbi - visbiežāk Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. LĀI direktors Andris Sprūds Dienai gan norādīja, ka M. Zaborovska komentāru nevajadzētu uztvert kā kritiku, bet gan drīzāk atgādinājumu, ka «mūsu attiecības ar Krieviju nav tikai mūsu, bet arī mūsu partneru».

Poļu eksperts M. Zaborovskis gan nenoliedza potenciālo apdraudējumu no Krievijas - viņš to salīdzināja ar plēsēju, kuru atturēt no uzbrukumiem var, demonstrējot, ka potenciālais upuris ir gana bīstams. Līdzīgās domās bija arī Viļņas Universitātes asociētā profesore Margarita Seselgite, kura gan uzsvēra, ka ar Krieviju var diskutēt, bet tad Baltijas valstīm vienlaikus jābūt pārliecinātām, ka tās ir pasargātas, jo lielās kaimiņvalsts militārās mācības un darbības pie robežas rada bažas.

Dažādās perspektīvas

Arī citi sarunā iesaistītie aicināja uz dažādu skatpunktu izpratni. Piemēram, Krievijas Valsts humanitāro zinātņu universitātes asociētais profesors Sergejs Markedonovs skaidroja, ka uz Krievijas politiku nevar skatīties kā uz «viengabalainu masu». Viņaprāt, nevar runāt par Krievijas politiku kā par Putina politiku vai lielvalsts ārpolitiku saukt par revanšisma politiku. Eiropas Līderības tīkla direktors brits Īans Kērns arī uzskata, ka pārāk bieži Rietumi skatās uz Krieviju ar pārliecību, ka tā kļūdās un ka «viss, ko tā dara, ir nepareizs». Pēc eksperta domām, šī situācija nebūt nav tik vienkārša: rietumvalstis piesauc Krimu un Gruziju, bet Krievija - Irāku, kur 2003. gadā pēc divus gadus iepriekš notikušā teroristu uzbrukuma ASV Dvīņu torņiem iebruka amerikāņu vadītā koalīcija, kurā piedalījās arī britu spēki.

Savukārt bijušais Vācijas Ārlietu ministrijas Vācijas un Ziemeļamerikas attiecību koordinators Karstens Foigts uzdeva retorisku jautājumu - kas notiktu Eiropā, ja Vācija ar starptautiskajiem līgumiem un valstu robežām rīkotos tik liberāli kā Krievija? A. Sprūds Dienai norādīja, ka dažādu ES un NATO partneru izpratne par notikumiem ar Krieviju var krietni atšķirties, jo, piemēram, dienvidu valstīm tā ir mazāk aktuāla tēma, tāpēc nepieciešams būt korektiem, bet arī ļoti skaidri runāt par potenciālajiem draudiem.

Pārdzīvot konfliktu

Krieviju un Rietumus sagaida vēl dziļāka sadursme, uzskata I. Kērns. Viņaprāt, galvenais jautājums ir, vai šī konfrontācija būs kontrolēta vai nekontrolēta. Uzdevums ir to «izdzīvot», un tam esot nepieciešami vairāki mehānismi, piemēram, ieroču kontrole, diskusijas un vienošanās.

«Ir vajadzīgs iegūt laiku, lai sāktu sarunas ar Krieviju par fundamentālākām lietām un problēmām,» minēja I. Kērns. Atsaucoties uz militāro lidmašīnu, kas aprīlī bīstami zemu pārlidoja pāri ASV eskadras mīnukuģim, viņš arī uzdeva jautājumu - kas notiktu, ja Krievijas lidmašīnai pēkšņi būtu gadījušās kādas tehniskas problēmas un tā būtu ietriekusies ASV kuģī? Nedrīkst aizmirst, ka Krievija ir kodollielvalsts, viņš piebilda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?