Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Skola uz Skatuves

Rīgas nopietnās kultūras dzīve pārceļas no snobiskā centra uz nomalēm. Raugi, Maskavas forštates vārtos Spīķeros - vesels «modernās mākslas kombināts», tikko atklāta burvīga koncertzāle… Nebūs lieki atgādināt, ka jau pirms astoņpadsmit gadiem Maskačku iekaroja jaunu dullu teatrāļu pulciņš - tolaik, Latvijas Konservatorijas, vēlāk Mūzikas akadēmijas, tagad Kultūras akadēmijas Teātra fakultātes studenti ar nenorimstošo entuziasti režisori, pedagoģi un, ko tur slēpt sentimentu, mammu darbaudzinātāju Annu Eižvertiņu avangardā.

Viņas skolnieki ir Latvijas visos valsts teātros strādājoša aktieru plejāde. Eižvertiņas skolai _Skatuvē_ ir izgājuši cauri teju visi Kultūras akadēmijas studenti, sākot ar leģendāro «Daugavpils kursu» deviņdesmitajos, «beidzot» ar pēdējo gadu liepājnieku, «nacionāļu» un pat «dailēniešu» izlaidumiem. _Skatuve_ daudziem ir pirmais prakses teātris. Vairāki aktieri, kam par karjeru Rīgas teātros nav jāsūdzas, pateicības solidaritātē atgriežas _Skatuvē_, lai nospēlētu lomas viesu statusā.

Bet 1991.gadā noplukušā kinoteātra Daina, bijušās pirts telpās, studijteātris Skatuve tapa kā viens no pirmajiem «neatkarīgo teātru» projektiem Latvijā. Skatuve patiešām ir Annas lolojums, par kuru viņa plēsusies ar lauvenes kampienu un tagad var pasmieties, ka senos laikos ir pati ziemas spelgoņā stiepusi malku, lai «līdz nākamās dienas vakaram piekurinātu zāli - skatītāji taču nedrīkst izrādes laikā sasalt lāstekās». Skatuves vadītāja ar pateicību min Valsts kultūrkapitāla fondu par «kaut nelielu, bet regulāru atbalstu». Tas - izdzīvošanai. Un izdzīvot spītīgie skatuvnieki prot!

Skatuve deviņpadsmito darba sezonu sāk 3.oktobrī ar izrādi Klase. XX gadsimts Valda Lūriņa režijā. Eižvertiņai par Valda kā režisora renesansi dubults prieks - divas Lūriņa veidotās izrādes - Klase Skatuvē un Vizmas Belševicas Bille Nacionālajā teātrī - nominētas Spēlmaņu nakts balvām. Klase. XX gadsimts - kā potenciāli labākā sezonas izrāde bērniem vai jauniešiem, bet Bille - kā sezonas veiksmīgākais latviešu autora iestudējums.

Klase ir izrāde visām paaudzēm, tās struktūru veido gan Ventas Vīgantes padomju laiku lugas un Dailes teātra izrādes Palmas zaļo vienmēr motīvi, tāds smeķīgs retro, gan mūsdienu jauniešu skolas dzīves pieredzes stāsti, kurus sarūpējuši Skatuves aktierstudijas jaunieši. Tas ir stāsts par dzīvi internātskolā, kur jauniešiem jāizprot sava laika pasaules kārtība, kopā ar skatītājiem mēģinot atbildēt uz grūto jautājumu - ko mums ir mācījis XX gs.? Eižvertiņa piebilst: «Vienam tā izrāde ir gremdēšanās padomjlaiku jaunībā, citam - varbūt tumša pagātne, vēl kādam - mazsvarīga vēstures lappuse. Klase ir arī tās veidotāju pateicība saviem skolotājiem.» Lomās R.Vītiņa, Z.Neimanis, A.Eņģele, E.Avots, J.Jurkāns, D.Švampe, L.Osipova un Skatuves aktiermeistarības kursa audzēkņi. Režisore arī atgādina, ka 10.novembrī pasaulē atzīmēs Frīdriha Šillera 250.dzimšanas dienu. Pavasarī Eižvertiņas režijā ir tapusi viņa drāma Viltus un mīla - klasika, kas maz spēlēta Latvijā. Izrāde ir atbildes meklējums vienmēr aktuālam jautājumam - kāpēc jauni, talantīgi, gudri cilvēki tik bieži lemti iznīcībai?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?