Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Skolojas kā siļķes mucā

Kuras durvis ver vaļā, priekšā skolēni. Rīgas 6. vidusskolā mācību klases ir iespiestas arī ēkas bēniņos, pagrabā un pēdējā stāva gaitenī, jo skola ir pārpildīta ar audzēkņiem, galvenokārt pieprasītās mūzikas novirziena mācību dēļ. «Kā var atteikt, ja bērns grib mācīties,» ierobežot uzņemamo skaitu nedomā skolas direktors Haralds Bārzdiņš, taču atzīst, ka «Eiropas standartiem tas neatbilst.»

Līdzīga situācija ir daudzās Rīgas skolās, jo īpaši pēc mācību iestāžu apvienošanas. Pašvaldības amatpersonas gan norāda, ka skolu tīkla optimizācija bieži ļauj skolām iegūt jaunas telpas, taču notiek arī pretējais. No šī gada septembra slēdzamās Rīgas komercģimnāzijas bērnus uzņems jau tā pieprasītā 2. un 3. ģimnāzija, bet bērni no 100. vidusskolas, kurā var apgūt mūzikas instrumentu spēli, piesakās jau minētajā 6. vidusskolā.

Jāremontē jumti

Lai iepazītos ar mācību apstākļiem mācību iestādēs un vienotos par nepieciešamajiem remontdarbiem, trešdien vairākās skolās ciemojās Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) un citas domes amatpersonas. Pagājušajā ziema tajās aktualizējusi problēmu ar jumtu slikto stāvokli. Piemēram, Rīgas Ukraiņu vidusskolā Visvalža ielā 4 uz griestiem kūstošais sniegs viscaur atstājis dzeltenus pleķus un no pilošā ūdens uzburbušas jaunās palodzes. Delegācija apņēmās saremontēt jumtu un starp diviem skolas korpusiem uzbūvēt jaunu pāreju otrā stāva līmenī, jo pašreizējā ir nošķēlusi vairākus kvadrātmetrus no basketbola laukuma sporta zālē.

«Nezināju, ka Rīgā ir šāda skola,» vairāki pašvaldībā strādājošie šausminājās par mācību apstākļiem 6. vidusskolas sākumskolā, kas izvietota padomju gados celtā bērnudārza telpās. Līkņājot zem durvju stenderēm un spraucoties caur 80 centimetru šaurajiem gaiteņiem, viņi secināja, ka apstākļi nav piemēroti skolēnu mācībām, un vienojās viņus pārcelt uz tukšām pašvaldības telpām Matīsa ielā. Sākumskolas pārcelšana atvieglotu spiedīgo situāciju 6. vidusskolas galvenajā ēkā.

Uguns signalizāciju atvieno

Cik lielai ir jābūt platībai uz vienu izglītojamo, valstī regulē Ministru kabineta noteikumi par higiēnas prasībām, taču tie attiecas tikai uz jaunceltām vai pārbūvētām skolām. Citās platības netiek rēķinātas, ir tikai noteikts, ka klasē nedrīkst būt vairāk par 34 audzēkņiem.

Domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas loceklis Jānis Šmits (LPP/LC) atzīst, ka lielākajā daļā skolu skolēnu skaits ir lielāks, nekā atļauj telpas: «Īpaši prestižās iestādes ir pārpildītas, bet ko darīt - neslēgsim taču tās ciet.» Veselības inspekcija, kura šajā gadā pirmajā ceturksnī veikusi 106 kontroles un 44% gadījumu atklājusi neatbilstības noteikumiem, šādus pārkāpumus gan starp biežāk fiksētajiem neierindo. Inspekcijas pārstāve Dace Vīksna kā lielākās problēmas min ar higiēnas līdzekļiem un kabīņu durvīm neaprīkotās tualetes.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) līdz šim nav saskatījis ugunsdrošības pārkāpumus, kas saistīti ar skolēnu lielo skaitu, taču ugunsdzēsējiem raizes sagādā ugunsgrēka signalizāciju sliktā apkalpošana, jo daudzās skolās par to neviens neatbild, stāsta VUGD pārstāvis Boris Serebraņņikovs. VUGD skolas pārbaudīs vēl līdz septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?