Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Šlesera - Ušakova tandēms briesmās

Atceroties, cik pārliecinoši Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) pirms gada pieteica Saskaņas centra un LPP/LC bloku Rīgas domē un tandēmu «Šlesers - Ušakovs vai Ušakovs - Šlesers», būtu grūti noticēt, ka tagad viņš varētu aizkulisēs sākt sarunas par Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) gāšanu un šī amata piedāvāšanu Vienotībai.

Vēl grūtāk būtu iedomāties, ka _Jaunā laika_ frakcijas vadītājs Edgars Jaunups varētu šādu priekšlikumu pieņemt pēc tam, kad A. Šlesers pretēji solītajam Rīgas domes koalīcijā iesaistīt visus 60 domē ievēlētos deputātus pērn pēc pašvaldību vēlēšanām _Jauno laiku_ un _Pilsonisko savienību_ atstāja dziļā opozīcijā.

Taču ceturtdien no rīta E. Jaunups Dienai vēlreiz atkārtoja iepriekš ziņu aģentūrai BNS teikto, ka augusta beigās viņu uzrunājuši ar A. Šleseru saistīti cilvēki, viņa vārdā iesakot apdomāt iespēju saņemt Rīgas mēra amatu apmaiņā pret abu politisko spēku sadarbību valdībā pēc vēlēšanām. No saviem vārdiem E. Jaunups neatkāpās arī pēc tam, kad A. Šlesers jau bija paguvis paziņot, cik absurdi būtu iedomāties E. Jaunupu Rīgas mēra amatā un ka viņam «nevar uzticēt pat tēva auto», kur nu vēl šādu posteni. A. Šlesers neesot nevienu pilnvarojis savā vārdā runāt ar E. Jaunupu, un valdības veidošanai pēc vēlēšanām neesot nekāda sakara ar situāciju Rīgas domē.

E. Jaunups par sarunu ar A. Šlesera pārstāvjiem augustā bija informējis partijas vadību, bet sarunu vedēju vārdus Dienai neatklāja, jo viņiem to esot apsolījis. Vēlāk politiskajos kuluāros JL pārstāvis vairākkārt dzirdējis ziņu par varbūtējām pārmaiņām Rīgas domē pēc Saeimas vēlēšanām, kas tikai pastiprināja iespaidu, ka LPP/LC līderim šādi plāni varētu būt. Pirms vairākām dienām, kad Diena runāja ar vairākiem ekspertiem par koalīciju modeļiem pēc Saeimas vēlēšanām, arī politologs Jānis Ikstens pieļāva, ka «varētu notikt kaulēšanās arī ap Rīgas domi». Taču tās rezultātā tikpat labi varētu nostiprināties Saskaņas centra un Vienotības sadarbība domē, ja tāda izveidojas valdībā.

Valdis Dombrovskis (JL) gan ir paziņojis, ka cer uz iespēju turpināt darbu pēc vēlēšanām ar tagadējiem koalīcijas partneriem Zaļo un Zemnieku savienību un Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK. Taču Vienotības mērķis arī ir nodrošināt pārliecinošu vairākumu, kas, pēc E. Jaunupa personīgajām domām, neizslēdz arī sadarbību ar SC. E. Jaunups uzskata, ka N. Ušakovam ir jāturpina vadīt Rīgas domi, jo SC ir pārliecinoši uzvarējis vēlēšanās. Viņš saprotot A. Šlesera centienus tuvināties Vienotībai, jo esot liela varbūtība, ka viņa pārstāvētā apvienība Par labu Latviju! pēc vēlēšanām paliek opozīcijā. Gluži citos uzskatos ir A. Šlesers, kurš domā, ka «Vienotība neuzvarēs vēlēšanās un tāpēc tagad ir visādas intrigas». LPP/LC līderis joprojām ir pārliecināts, ka viņam varētu uzticēt valdības veidošanu un tad savā valdībā viņš varētu aicināt arī Vienotību.

E. Jaunupa sacītais gan neliecināja par gatavību atsaukties šim aicinājumam, jo ar A. Šleseru neesot iespējama sadarbība ilgtermiņā, «Šlesers ir kā dators bez cietā diska. Viņam nav operatīvās atmiņās.» Tiklīdz LPP/LC līderim mainoties personīgās ambīcijas, tā viņam vairs neesot nekādu sadarbības principu. E. Jaunups arī nekandidē vēlēšanās, bet ir pietiekami ietekmīgs cilvēks Jaunajā laikā, lai noticētu, ka pie viņa varētu vērsties neoficiāli sarunu vedēji.

Rīgas mērs Nils Ušakovs ceturtdien ticies gan ar A. Šleseru, gan ar E. Jaunupu. Mēra paziņojums pēc tikšanās ar abiem politiķiem ļauj secināt, ka Rīgas galva, kurš pats vēlēšanās nekandidē, lai gan ir iesaistījies priekšvēlēšanu kampaņā, vairāk rēķinās ar LPP/LC frakcijas vadītāju Andri Ameriku kā sadarbības partneri, nevis ar A. Šleseru, kurš jau ir noskaņojies darbam valdībā un grasās pamest Rīgas domi. «Es augsti vērtēju sadarbību ar Andra Amerika vadīto LPP/LC frakciju Rīgas domē. LPP/LC pārstāvju profesionalitāte un kompetence, vadot domes komitejas, ir viens no Rīgas domes koalīcijas stabilitātes garantiem kā pašlaik, tā arī turpmāk,» savā paziņojumā vēsta N. Ušakovs. Viņš sola nodrošināt stabilitāti pašvaldības darbā, par spīti «Latvijas politiķu iespējamai neapdomīgajai rīcībai Saeimas vēlēšanu kontekstā».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?