Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sokurovs sāk filmēt Faustu

Slavenais autorkino metrs, Kannu un Berlīnes festivālu balvu laureāts krievu režisors Aleksandrs Sokurovs sācis filmēt sava vērienīgā desmitgades projekta - vēsturisko figūru tetraloģijas - noslēdzošo daļu Fausts, kura literāro pamatu veido leģendārais Johana Volfganga Gētes darbs režisora ilgstošā radošā partnera scenārista un literāta Jurija Arabova apdarē.

1999.gadā ciklu aizsāka filma Molohs (Kannu Palmas zars labākajam scenārijam), kurā vāgneriskos miglas vālos atdzima 1942.gada Bavārijas kalnos būvētais Ādolfa Hitlera patvērums - māja/gotisks bunkurs, kur Eva Brauna ar Adi privātā vizītē pieņēma ekscentrisko Gēbelsu pāri, kā filmas-fantasmagorijas iecerē bija izplānojis Sokurovs, pārvēršot nacionālsociālisma tēvu par traģiska balagāna ākstu.

Hitlera stāstu turpināja 2001.gadā uzņemtais Vērsis/Teļec, kurā skatītāji varēja vērot vizuāli graujošu «revolūcijas vadoņa» V.I.Ļeņina fiziskā un morālā sabrukuma ainu. Šajā pabalējušas sēpijas un puvuma krāsas tonētajā filmā «Ļeņina bunkurs» bija viņa slimais, prātu zaudējošais ķermenis, kurš burtiski saira filmas laikā, par spīti Gorku vasarnīcas idilliskajai ainavai. 2005.gadā tapa filma Saule/Solnce - austrumu mitoloģijas apdvesta daiļi drūma pasaka par Japānas pēdējā imperatora Hirohito un viņa pārvaldītās salas bēdīgo galu, kuru samurajiskā intensitātē ģeniāli notēloja izcils japāņu aktieris Iseji Ogata.

Cits uzticams režisora domubiedrs komponists Aleksandrs Sīgle, kurš ir arī šo četru filmu producents, stāsta, ka jaunajā darbā Fausts (budžets 11 miljoni dolāru) kā muzikālā grandiozā opusā simfonijā apvienosies iepriekšējo filmu tēmas un varoņi, lai pārliecinošāk atklātu pamatideju - par spēcīgu cilvēku, personību tumšo, melno dvēseles pusi, kas noved pie milzīga posta pirmām kārtām jau pašus «tumsas dvēseles» īpašniekus.

Plānots, ka daļu filmas uzņems Īslandē (filmā vienu no galvenajām lomām tēlo īslandiešu aktieris Sigurdurs Skulasons), dažas dienas filmēšana paredzēta Vatikānā, bet pamatā filmēšanas grupa strādās Čehijā - pasaules ekonomiskā krīze ienesusi korekcijas Sokurova vērienīgajos plānos filmēt tikai brīvā dabā - Īslandē. Tā kā filma ir Krievijas, Vācijas, Īslandes, Čehijas un Japānas kopražojums, aktieru komanda arī būs internacionāla. No daudzajiem filmā nodarbinātajiem vācu aktieriem, protams, vislielāko uzmanību piesaista Hannas Šigulas vārds, kurai Sokurovs īpaši sacerējis mazu, taču būtisku lomu. Tā jau ir otra reize šogad, kad slavenā vācu kinozvaigzne filmējas Krievijas autoru filmā - Šigula lieliski tika galā ar krievu dzejnieces Annas Ahmatovas lomu režisores Irinas Kvirikadzes filmā Tatāru kņaziene.

Vēl nepabeigtā filma jau uzaicināta piedalīties 2010. gada Kannu kinofestivālā, - Sokurovs pazīstams kā režisors, kurš ārkārtīgi pedantiski iekļaujas filmēšanas grafikos un strādā ātri, jo līdz sīkumam zina, ko un kā filmēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?