Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Spānija tuvojas Eiropas bēdubrāļu pulkam

ES vecajām valstīm nepieņemami lielais bezdarbs, ātri pieaugošais budžeta deficīts un nu arī kredītreitingu aģentūras skarbais novērtējums mudina domāt, ka nākamā pa Grieķijas iemīto skarbo taupības pasākumu taku varētu iet Spānija.

Par Spānijas problēmām bija zināms jau sen, taču tikai tagad kredītreitingu aģentūra Standard & Poor's (S&P) atzina tās par pietiekami nopietnām, lai samazinātu kredītreitingu no AAA uz AA+. Tehniski samazinājums ir niecīgs un minimāli ietekmēs Spānijas iespējas aizņemties naudu. Taču S&P pievērsa uzmanību nepatīkamai tendencei - aizvien vairāk Rietumeiropas valstu valdību ir spiestas mazināt iedzīvotāju labklājības līmeni, lai tiktu galā ar finanšu problēmām.

Spānija ir otrā eirozonas valsts aiz Grieķijas, kurai samazināts kredītreitings. Taču pavisam drīz tām var pievienoties Īrija un Portugāle, kas jau saņēmušas aizrādījumu no S&P.

Pireneju pussalas lielākās valsts ekonomikas pagrimuma galveno cēloņu vidū ir nekustamā īpašuma burbuļa plīšana. Vēl pirms pāris gadiem Spānija bija milzīgs būvlaukums, kurā tapa tūkstošiem biroju ēku un dzīvojamo māju. Dienvidu zeme salīdzinoši zemo cenu dēļ bija no aukstuma bēgošo ziemeļeiropiešu iecienīta apmešanās vieta. Protams, būvniecība balstījās uz iespaidīgiem kredītiem un cerībām, ka ēkas varēs izdevīgi pārdot vai izīrēt un pamatīgi nopelnīt. Taču finanšu krīze ienesa korekcijas šajā plānā, un tas atsaucās uz visu Spānijas ekonomiku.

Daži analītiķi pat biedē, ka Spānija ir kraha priekšvakarā un nekādā gadījumā nevar runāt par to, ka ekonomikas stimulēšanas pasākumi palīdzējuši pārvarēt krīzi. «Spānijas bankas pagarina kredīta atmaksas termiņus mirušām celtniecības kompānijām, tādēļ mums ir pamats domāt, ka Spāniju gaida īsta katastrofa,» raksta ekonomikas analītiķu apvienība Variant Perception. Tās eksperti norāda, ka Spānijā ir tikpat nepārdotu māju, cik visā ASV, lai gan Ziemeļamerikas valsts ir sešreiz lielāka. Lielākā daļa ēku uzceltas par ārvalstu kapitālu, kas kādu dienu būs jāatdod. «Spānijas attīstītāju kredīti ir pieauguši no 33,5 miljardiem eiro 2000.gadā līdz 318 miljardiem 2008.gadā. Tas nozīmē, ka astoņos gados parāda pieaugums ir 850%,» izrēķinājuši Variant Perception. Kopējais būvnieku parāda apjoms ir gandrīz puse no Spānijas iekšzemes kopprodukta.

Celtniecības apstāšanās noveda pie tā, ka tagad Spānijā gandrīz katrs piektais ekonomiski aktīvais iedzīvotājs ir bez darba un pabalsti ātri izsūc valsts sociālo budžetu. Eiropas Komisija lēš, ka Spānijas budžeta deficīts šogad būs ap 10% no iekšzemes kopprodukta, kas trīskārt pārsniedz eirozonas valstīs pieļaujamos 3%, ziņo aģentūra Bloomberg.

Lai atdzīvinātu ekonomiku, Spānijas valdība jau visu šo gadu veic dažādus pasākumus. Taču drīz tās spēki var būt galā. «Citiem kredītņēmējiem ir lielāks deficīts, taču Spānijas iespējas finansēt aizvien lielāko parādu nastu nav tik lielas kā Lielbritānijai vai ASV,» S&P analītiķis Trevors Kalinens masu medijiem atgādināja, ka Spānija tomēr ir trūcīgāka par minētajām lielvalstīm. Turklāt dienvidu valstij ir otrais lielākais tekošā konta deficīts pasaulē, ja rēķina absolūtos skaitļos, ziņo portāls Dow Jones Newswire. Tā pamatā ir galvu reibinošie investīciju apjomi, kas Spānijā ieplūda nekustamā īpašuma celtniecības buma gados. Taču atšķirībā no britiem un amerikāņiem spāņiem nav savas valūtas, kurai varētu samazināt vērtību, lai līdzsvarotu ekonomiku. Bezdarba dēļ nodokļu nauda ienākas lēni, pieprasījums iekšējā tirgū ir vājš, tādēļ S&P prognozē Spānijai ilgstošu ekonomikas vājuma periodu, kas aizvien palielinās spiedienu uz valsts budžetu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?