Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Spēļu lācis Venēcijā?

Vienmēr, ar meitu izbraucot no valsts, paturu prātā kolēģes teikto - bērnus neinteresē ainavas. Necentieties tās viņiem rādīt un nedusmojieties, ka viņi tās nenovērtē. Šādu padomu viņa bija atradusi kādā ceļvedī.

Šovasar pirms lidojuma uz Venēciju es žēli grauzu zīmuļa galu, sēžot pie sarakstiņa ar «neaizmirstamajiem skatiem», kurus mana vienpadsmit gadu vecā meita, visticamāk, nenovērtēs. Vai viņai ko izteiks Tintoreto, Veronēzes darbi? Un jaunā Pino mūsdienu mākslas galerija Punta della Dogana, kas manu interešu saraksta augšgalā? Apskatāmo objektu skaitā, protams, bija arī ceļvežos minētās Venēcijas gardākā Gelato tirgotavas.

Savos paredzējumos kļūdījos. Man nācās pieredzēt, ka meita ar interesi pēta gan Dodžu pils arhitektūru, gan mūsdienu izcilāko mākslinieku darbus. Vien trīs minūtes meita bija gatava pakavēties pie šiem «sasodītajiem neaizmirstamajiem skatiem», bet es biju priecīga, ka manu interešu dēļ viņai nav jāgarlaikojas.

Galu galā sapratu, ka ceļot ar mazu bērnu vai pusaudzi - tās ir divas dažādas lietas. Ko var atļauties ar pusaudzi, nevar ar mazu bērniņu. Un otrādi. Jau pēc ceļojuma portālā www.raisingkids.co.uk atradu vienkāršus, bet labus padomus, kas noder, ceļojot ar bērniem un pusaudžiem.

Iesaistiet pusaudzi

Vecākiem liekas, ka viņi visu zina labāk. Arī to, kas ceļojumā varētu interesēt viņu bērnus. Lai neviltos, raisingkids iesaka ceļojuma plānošanā iesaistīt bērnus pašus. Viņiem noteikti ir, ko teikt! Turklāt līdzdalība palīdzēs labāk saprast ceļojumam atvēlētās finanses un nesacerēties par daudz. Nav svarīgi, dodaties uz kaimiņvalstīm, vai tālā ceļojumā. Jauks paņēmiens, kā likt pusaudzim justies nozīmīgam ceļojumā, ir viņa prasmju izmantošana. Ļaujiet atvasei atrast Google maps nepieciešamās kartes un izprintēt tās, bet ceļojuma laikā «karšu direktors» lai ir tieši viņš! Plānojot ceļojumu kopā, būs iespēja arī uzzināt ko jaunu par savu bērnu. Varbūt viņu nemaz tik ļoti nevilina pludmale? Iespējams, viņš nerauc degunu pa iespēju uzbraukt senas katedrāles zvanu tornī un tieši tas viņam ļoti patīk?

Silts ieteikums no raisingkids ir parūpēties, lai jūsu bērnam būtu interesanti arī ceļojuma garlaicīgākajos brīžos, piemēram, daudzas stundas dirnot lidmašīnā. Neburkšķiet, ja viņš ceļasomā krāmē savu mīļo play station. Labāk paņemiet līdzi baterijas tā darbināšanai.

Vecākiem nevajag aizmirst, ka pusaudža dzīvē milzīga vieta ir draugiem. Neboliet dusmīgi acis, ja viņš tērē savu mobilā telefona kredītu, rakstot īsziņu labākajam draugam vai, tā vietā, lai aplūkotu ar jums kopā pilsētas izcilākās vietas, apsēžas pie klēpjdatora viesnīcā un raksta e-pastus.

Vēlams pirms ceļojuma ar pusaudzi pārrunāt drošības jautājumus par valsti, kurp dodaties. Neuztraucieties, ja 15-16 gadu vecs jaunietis ceļojumā ar ģimeni vēlas pastaigāt pa pilsētu viens pats. Taču viņam skaidri jāzina, ka problēmu gadījumā momentā jāzvana vecākiem. Savas viesnīcas adrese viņam jāzina no galvas, kā arī jāielāgo, kā neiekulties nepatikšanās. Doties vienam pašam uz vietējo naktsbāru vai iziet ielās ar dārglietām kaklā un jaunākā modeļa dārgāko videokameru rokās būtu muļķīgi. Jaunajam cilvēkam vēlams to zināt.

Ir skaidrs, ka, dodoties ceļojumā ar mazu bērnu, pētīt pilsētas vēsturiskās vietas nav gluži prāta darbs. Atceros kādu ceļojuma aprakstu draugiem.lv par jau minēto Venēciju. Autori, jauna ģimene ar diviem maziem bērniem, atzinās, ka tā, iespējams, nav pati labākā vieta, ko apmeklēt kopā ar mazuli. Kaut vai tā vienkāršā iemesla dēļ, ka jābūt fitnesa lauvai, lai ar divgadīgu bērnu pikpaunā 30 grādu karstumā šķērsotu Venēcijas neskaitāmos trepju tiltiņus un justos kā atpūties, laimīgs ceļotājs.

Palīdzēs arī auklīte

Ar mazuļiem visērtāk doties atpūtas ceļojumā uz kūrortu. Banāli? Bet - kāpēc ne? Portāls www.travelforkids.com iedrošina ceļotājus ar pirmsskolas vecuma bērniem. Ceļot kopā ar viņiem ir jauki, jo mazie ar izbrīnā pavērtu muti gatavi uztvert katru jaunumu. Turklāt viņi spējīgi iedraudzēties gan ar lidmašīnas pasažieriem, gan ar citu ceļotāju atvasēm viesnīcās.

Lielākā daļa vidējā līmeņa un labo viesnīcu klientiem piedāvā auklītes pakalpojumus, kas bieži pat iekļauts cenā. Tā ir iespēja kaut uz mirkli vecākiem pabūt divatā, kaut vai aizejot nopeldēties viesnīcas baseinā.

Nodrošināties pret sava mazuļa čīkstēšanu ceļojuma laikā var pavisam vienkārši: paņemiet līdzi viņa mīļākās spēles un rotaļlietas! Varbūt ne gluži iemīļoto tīģeri māmiņas augumā, bet sīkās mantiņas gan. Ja bērna vecums atļauj nest mugursomiņu, viņš būs priecīgs pats nest savas spēļmantas.

Esmu redzējusi, ar kādu aizrautību lidmašīnā, desmit stundas lidojot no Frankfurtes uz Singapūru, ar lego klucīšiem savā krēslā klusi spēlējās divas indonēziešu ģimenes atvases - divus un četrus gadus vecas meitenītes. Bērniem ne mirkli nebija garlaicīgi.

Travelforkids iesaka paņemt ceļā līdzi mazajiem ceļotājiem iekārojamu graužamo. Ne jau visiem bērniem garšo rieksti ar sāli vai želejkonfektes, ko piedāvā lidmašīnas serviss. Ir labi, ja jums līdzi būs viņa iemīļotais banāns, jogurts vai brokastu pārslas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?