Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Starp brigadieri un labu cilvēku

Agrajā darbdienas rītā vienīgo dzīvību klusajā Viļānu pilsētiņā ienes baznīcas zvani un bezdarbnieki simtlatnieki, kuri čum un mudž, uzcītīgi pārslaucīdami katru trotuāra kvadrātmetru. Pagājis tikai nepilns gads, kopš izveidojies Viļānu novads, apvienojot pilsētu un pagastu, Dekšāres un Sokolku pagastu.

Pa šo laiku jaunajam novadam nācās cīnīties gan ar sociālajām problēmām, gan iepriekšējās vadības atstāto parādu nastu un nesaskaņām deputātu vidū. Tagad sašķobījies Viļānu novada domes priekšsēdētāja krēsls - trešdien domes ārkārtas sēdē paredzēts uzticības balsojums pašreizējam pašvaldības vadītājam Arnoldam Pudulim (ZZS). Opozicionāri pārmet kādreizējam Viļānu pagasta vadītājam A. Pudulim nekompetenci un «kolhoza brigadiera» vadības stilu, bet viņa vietā grib redzēt iepriekšējo pilsētas domes priekšsēdētāju Juri Tuču (ZZS), kurš, lai gan atstājis Viļānus parādos, tomēr esot inteliģentāks. Gada laikā pēc pašvaldību vēlēšanām vadība ir nomainīta vēl pāris domēs Latvijā.

Izvelk no bedres

A. Pudulis un viņa trūcīgā kabineta iekārtojums domē tik tiešām atgādina pagājušā gadsimta sešdesmito gadu kolhozu atribūtiku, tomēr, kā apgalvo priekšsēdētājs, pa šo laiku Viļānos ir nācies skaitīt katru santīmu un ieviest stingru disciplīnu. «Kad pārņēmu novada domes vadību, parādi bija briesmīgi. No 2008. gada janvāra nesamaksāto rēķinu kopsumma kopā ar algām bija 378 274 lati, tostarp nodokļu parāds VID 136 953 lati, darba algas pa diviem mēnešiem 73 894 lati, nesamaksāti rēķini 167 427 lati. Tad vēl kredītsaistības - 1,33 miljoni latu, 20 kredītu,» uzskaita A. Pudulis. No tiem tikai viens, 350 000 latu, ir Dekšāru pagasta sporta zāles būvniecībai ņemtais kredīts, pārējie gan parādi, gan kredīti ir veidojušies Viļānu pilsētā. Novada domes lūgumu ieviest finanšu stabilizāciju ministrija noraidījusi, tāpēc nācies ņemt 127 000 latu īstermiņa kredītu Valsts kasē. 11 mēnešos esot atmaksāts gan tas, gan arī lielākā daļa parādu, tas izdevies tikai, ievērojot stingru taupību, atbrīvojot daļu darbinieku un samazinot algas par 60%.

Opozīcijas pārstāvji Viļānu slimnīcas rīkotājdirektors Juris Vidiņš (PS/TP) un Jevdokija Šļivka (SC) pārmet Pudulim vienpersoniskumu lēmumu pieņemšanā, likumu nepārzināšanu, domes deputātu savlaicīgu neinformēšanu par domes sēdes darba kārtību. «Domes īpašumu uzskaite nav caurredzama, piemēram, pašvaldības traktors stāv priekšsēdētāja brāļa pagalmā, bet darbā par juriskonsultu pieņemts priekšsēdētāja tuvs radinieks ar iepriekšēju kriminālsodāmību. Arī par parādu atmaksu nav taisnība, tie daļēji ir pārlikti uz citiem gadiem,» saka J. Šļivka. Inta Brence, Viļānu bērnu Mūzikas skolas direktore (PS/TP), norāda, ka A. Pudulim trūkst profesionalitātes darbā ar novada attīstības projektiem un klibo saskarsmes kultūra.

Tāpēc opozīcija nolēmusi Puduļa vietā virzīt iepriekšējo Viļānu pilsētas domes priekšsēdētāju Juri Tuču, par kuru paši rakstījuši iesniegumu prokuratūrai un KNAB, taču tagad sola viņu stingri kontrolēt. «Tučam vismaz ir augstākā izglītība. Parādi radās viņa nesaimnieciskuma un labsirdīguma dēļ,» saka J. Vidiņš. Pats J. Tučs situāciju novada budžetā par katastrofālu nesauc, jo 15 gados Viļānu pilsētas vadīšanā ir bijis vēl grūtākas situācijas. Kredīti ņemti gan ielu un siltumapgādes sakārtošanai, gan bērnudārza remontam, kopā pilsētas attīstībai piesaistot vairāk par 2 miljoniem latu, savukārt sociālā nodokļa parāds radies tāpēc, ka laikus neesot spējis pieņemt nepopulāro lēmumu pazemināt algas.

Disciplīnu un attīstību

Dienas aptaujātie Viļānu iedzīvotāji atzīst, ka viņus ir nogurdinājuši nepārtrauktie ķīviņi domē, tomēr arī J. Tučam nebūtu morālu tiesību atgriezties priekšsēdētāja krēslā. «A. Pudulis mūs izveda no elles, kāpēc viņu grib noņemt? Es neredzu, kur Viļānu pilsētā ir ieguldīti šie kredīti, jo gan skolas, gan kultūras nama, gan bērnudārza jumtus nākas remontēt tagad!» saka Dekšāru pamatskolas direktore Daiga Ceipiniece. «Tik vien A. Pudulis arī varēja, kā izvilkt no parādiem, nogriežot līdz pēdējam algas, bet ar to vien nepietiek, ir nepieciešama arī kaut kāda novada attīstības perspektīva. Kredīti tomēr ir jāņem, lai attīstītos, bet, protams, ar prātu. Vispār Viļāniem nevajadzēja atdalīties no Rēzeknes novada, jo mēs palikām tikai zaudētāji,» piebilst pensionārs Aleksandrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Mainījusies vara

Kopš pašvaldību vēlēšanām pilsētas vai novada vadība vēl nomainīta
Jūrmalā
Rojā
Rucavā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?