Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Stingrāk novilktas robežas

Nozare nav jauna, nauda ir (??????) - atsevišķas dizaina un arhitektūras nozares dibināšanu Valsts kultūrkapitāla fondā īsi komentē VKKF vadītājs Edgars Vērpe, ar to uzsvērdams - bažām, ka jaunās VKKF nozares dēļ finansiāli cietīs pārējās, nav pamata. 2010. gada pavasari fonds sagaida, veicot strukturālas pārmaiņas - radošās industrijas tiks pie savas ekspertu komisijas un nodalīta finansējuma, likvidēta starpnozare, pārējās VKKF apakšnozares strikti definējušas robežas. «Ietaupījums būs. Zaudēs tikai nekvalitatīvi projekti,» uzskata E. Vērpe.

Jaunā apakšnozare nav krīzes ideja. «Fonda mērķis ir nodrošināt kultūrpolitikas vadlīniju īstenošanu, un tajās ierakstīta nepieciešamība attīstīt radošās industrijas,» stāsta E. Vērpe. Jaunajai nozarei VKKF vajadzēja sākt darboties 2009. gada pavasarī. Krīze jautājumu atlika, bet tas atkal aktualizējies, likvidējot starpnozari. Tā fonds cer ietaupīt, jo «konstatējām, ka starpnozare nepietiekami profesionāli izvērtē projektus; katru nozari tajā pārstāv viens eksperts». Bijuši gadījumi, kad nozaru noraidīti projekti iesniegti starpnozarē, kur finansējumu saņem.

VKKF nozares no jauna definējušas, kādus projektus pieņem un izskata (sīkāka informācija mājaslapā). Daļa starpnozares projektu iedalīti konkrētām nozarēm. Piemēram, muzeji tikuši kultūras mantojuma, bibliotēkas - literatūras nozarei. Projektus, kas neatbildīs jaunajiem rāmjiem, izskatīs VKKF padome. «Nozaru ekspertu komisiju vadītāji labi zina savas nozares projektus. Protams, robežas arī tagad nav viegli novilkt. Vizuāļi, piemēram, vienmēr uzskatījuši, ka dizains ir viņu. Kur novilkt robežu starp lietišķo mākslu un dizainu?» par diskusijām stāsta E. Vērpe. Vai krīzes apstākļos ir pārdomāti veidot jaunu nozari, un vai tas nozīmē, ka radošās industrijas joprojām ir valsts kultūrpolitikas prioritāte?

«Runas par radošajām industrijām noklusa finansiālu iemeslu dēļ, bet tā ir prioritāra nozare. Fondā tai vienmēr bijusi nauda. Taču kurš arhitekts pirms trim gadiem bija gatavs risināt sabiedriskas vai konceptuālas lietas? Radošo savienību plēnumā Andris Kronbergs labi teica - laiks ir bijis ļoti labs ienākumu ziņā un ļoti slikts - arhitektūras politikas ziņā. Gandrīz vai vienīgais arhitektu projekts VKKF ilgu laiku bija portāla a4d uzturēšanas izmaksas. Un arī tad bija runas starp arhitektiem: «Ko jums prasīsim? Jūs iedodat pāris tūkstošu un prasāt atskaites - mums vieglāk pašiem samest. «Šobrīd situācija ir mainījusies,» komentē VKKF vadītājs.

Kā vērtējat situāciju Latvijas dizainā/arhitektūrā? Ko mainīs jaunas apakšnozares izveide VKKF?

Daina Vītoliņa

Dizaina informācijas centra vadītāja

Dizains un arhitektūra ir viens no radošās industrijas virzītājspēkiem. Valsts politiski radošās industrijas ir atbalstījusi kā ekonomiskā izaugsmē nozīmīgu faktoru. Tas saskan ar Eiropas domu, ka šīs jomas attīstībai jābūt mērķtiecīgai un valsts līmenī atbalstītai. Nesenā Eiropas Komisijas pētījumā 91% aptaujāto organizāciju atzina, ka dizains ir būtiska Eiropas konkurētspējas sastāvdaļa nākotnē un to vajadzētu atbalstīt ES līmenī.

VKKF kā valsts atbalsta instruments nodrošina radošā procesa īstenošanu. Lai sasniegtu atzīstamus rezultātus, ir svarīgi noteikt prioritātes un izvirzīt mērķus. Viens no šiem mērķiem ir izcilība. Tomēr to var sasniegt tikai tad, ja ir nodrošināta radošuma attīstība un nepārtraukts process, kurā var gadīties gan veiksmes, gan neveiksmes, kritumi un kāpumi. Arhitektūras un dizaina nozares izveidi uztveru ar dalītām jūtām. Pozitīvs ir fakts, ka šāda nozare ir izveidota, jo par to aktīvi iestājāmies jau vairākus gadus. Negatīvi vērtēju faktu, ka šāda nozare radīta ekonomiskās lejupslīdes laikā, sadalot pašreizējo finansējumu. Uzskatu, ka starpnozare kā joma būtu saglabājama, jo starpdisciplināri projekti turpinās attīstīties arvien vairāk. Strukturālu pārmaiņu gadījumā būtu vēlams vienlaikus aktualizēt jautājumu par VKKF resursu avotu maiņu - atgriezties pie sākotnējā finansējuma modeļa (procentu ienākumi no akcīzes nodokļa).

Laima Slava

mākslas zinātniece, apgāda Neputns galvenā redaktore

Lai arī ir atsevišķi lieliski sniegumi grafiskajā un Web dizainā, kā arī unikālajā dizainā, kopumā stāvoklis nav spožs. Joprojām izpratne par dizainu publiskajā telpā ir nožēlojama. Neprofesionāla pašdarbība vai plūšana līdzi globalizācijas standartu un klišeju pārsātinātai masu gaumei, naudas turētāja izglītības līmeņa, izpratnes diktātam. Mums trūkst pašcieņas un spējas turēt savās rokās savas valsts vizuālo tēlu, kādu var vērot kaut vai igauņu dizaina un arhitektūras skolā. Dizains un arhitektūra ir mūsu kultūras identitātes daļa - tāpat kā kino, literatūra, vizuālā māksla. Turklāt ikdienā pati redzamākā, kas par mums sniedz priekšstatu pasaulei.

Nozare nav gluži jauna - starpnozare līdz šim jau nodarbojās ar dizaina un arhitektūras projektiem. Tagad pie pamatnozarēm ir pārvietoti projekti, kas ar tām bija saistīti, bet arhitektūra un dizains kļuvusi par patstāvīgu jomu. Tādējādi «starpnozare» no izplūdušu kritēriju vietnes, kurā nevarēja profesionāli spriest par projektiem to ārkārtējās dažādības dēļ, pārtapusi par konkrētiem profesionāliem kritērijiem pakļautu nozari, tādu pašu kā pārējās, kurās notiek dažādu, taču nozarē kompetentu viedokļu apmaiņa.

Grūti pateikt, ko šīs nozares darbs mainīs, taču tas varētu veicināt nozarei būtisku konceptuālu lietu risināšanu nekomerciālos projektos, izstādēs utt. Īpaši ierobežotu finanšu apstākļos. Tagad, kad būvniecības bums pieklusis, vērts apskatīties apkārt un profesionāli, ar valstisku atbildību izvērtēt situāciju un modelēt nākotnes Latvijas vides variantus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?