Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Svētīgā spīdzināšana

«Kompānijās, kas attīsta savus darbiniekus, viņi kļūst gudrāki arī par to, kas ir viņu īstais aicinājums. Es neesmu vienīgais piemērs,» saka Dace Briede-Zālīte (42). Pēc vadošiem amatiem solīdos uzņēmumos viņa pirms gada aizgāja no algota darba, lai kļūtu par profesionālu koučinga treneri. Lauku mājai krāto naudu Dace ieguldīja, lai savus trīs augstskolu diplomus papildinātu ar studijām Lielbritānijas Koučinga akadēmijā, un augusta beigās nodibināja savu uzņēmumu - Jauniešu akadēmiju SIA Pacelt pasauli.

Ar to viņa vēlas nākt talkā skolu jauniešiem saprast viņu mērķus un ceļus uz tiem. «Redzu, ka, darot šo darbu, man ceļi šķiras,» Dace smaida.

Cauras kurpes un Oksforda

Dace savā ziņā ir atgriezusies pie sava skolas laika vilinājuma būt skolotājai. Viņai pašai skolā bija iedvesmojošas pedagoģes, kuru iespaidā Dace gan mācījās piecas valodas, gan iestājās studēt latviešu filologos. Pēc studijām viņa gadu nostrādāja skolā Siguldā. Patika ļoti, taču nācās staigāt caurās kurpēs, un Dace saprata - maize jāpelna citur. Ar to arī saistījās viņas turpmākās studijas LU Starptautisko attiecību institūtā un Banku augstskolā, kā arī darba gaitas, kas pamatā savērpās ap pārdošanu. «Bet, kad maize nopelnīta, sāc domāt, ko tev patiešām gribas. Un tas man visu laiku ir zvanījis kā zvans ausīs - virzīt cilvēkus uz izaugsmi,» Dace saka un stāsta, ka to centusies darīt arī savās darbavietās, sevišķi apdrošināšanas kompānijā Balta, kur viņai bija ap 1000 padoto.

Pārdošanu Dace sāka izmēģināt darbā ar kokmateriālu eksportu a/s Valpro. Tiesa, šajā uzņēmumā viņa sāka strādāt kā tulce, un gandrīz neticami, bet pirmais, ko viņa saņēma no vadības, bija apmaksāts angļu valodas mācību mēnesis Oksfordas Universitātē - par šo savu sapni, kam pašai trūka naudas, Dace spīdošām acīm bija izstāstījusi darba intervijā, norādot, ka ieguvums no tā būtu arī uzņēmumam. Karjeras posms Valpro bija mutuļojošs, jo paralēli Dace arī pasniedza zviedru valodu, tulkoja dažādiem projektiem, pieteicās vietējā avīzē kā ārštata korespondente. «Biju jauna, neprecēta, bija daudz laika. Nevarēju mitēties, likās, ka varu vairāk.»

Fūres stūmās atpakaļ

Valmieras meitenei dzīves epicentrs tomēr šķita Rīgā. Atsaucoties SIA Shell Latvia vakancei, Dace pat īsti nezināja, uz ko pieteikusies, taču intervijā apņēmīgi samelojās, ka viņai Rīgā ir kur dzīvot. Darbu Shell viņa dabūja, un karjera kāpa augšup, jo Dace ļoti centās, turklāt labi padevās darbs ar cilvēkiem. «Sākumā bija eļļu pārdošana, vairumtirdzniecība, pēc tam veikalu tīkli un mazumtirdzniecība. Veidoju arī klientu lojalitātes programmu - ar mantām, punktu krāšanu. Līdz ar tās palaišanu lielās fūres pa Mūkusalas ielu atmuguriski stūmās atpakaļ uz Shell benzīntanku, jo tas pēkšņi bija tikpat «pa ceļam» kā Statoil,» Dace atceras. Viņas ideja bija arī Ziemassvētku balle uzticīgākajiem klientiem un Ferrari apģērbu stendi benzīntankos. Desmit gados Dace darbā ieguldīja sevi visu, tāpēc Shell lēmums aiziet no Baltijas tirgus likās kā pašnāvība. «Vēl tagad par to sirds sāp. Likās, dzīve kļuvusi tukša. Biju tuvu tam, ka vajadzēja psihologa palīdzību.»

Saņemties palīdzēja gan studiju sākšana Banku augstskolā, gan tīkama darba piedāvājums SEB Līzingā. Drīz nāca vēl kāds pavērsiens. Hedhanterus, kas Daci bija uzrunājuši darbam nelielā apdrošināšanas kompānijā, viņa centās «atšūt», paziņojot, ka viņai saistošs būtu tikai liels uzņēmums un valdes locekļa amats. Bet, par brīnumu, tāds arī atradās - Baltā. Astoņu kārtu atlases procesā radās azarts tikt galā ar šo izaicinājumu. Lai gan sākumā Dacei bija grūti pierast, ka jāvada, jāmotivē un jāaizrauj arī par sevi vecāki darbinieki, kopumā viņa Baltu dēvē par labāko karjeras skolu. «Atvadu balle man bija kā Elzai Radziņai - ar trīs stundu uzrunām un ziedu klēpjiem,» Dace smaida.

Sagrozīja galvu

Kāpēc bija jāaiziet? «Biju sevi izsmēlusi. Plusi bija lielā alga, labie apstākļi, stabilitāte, bet tā īsti man darbā patika tas, kā nebija darba aprakstā, - iedvesmot cilvēkus, strādāt ar viņu pašizaugsmes lietām,» Dace atzīstas. Izvērtējusi savus talantus, viņa iedomājās par koučingu. Ar to Dace iepazinās jau tad, kad piedalījās Baltijas augstākā līmeņa vadītāju attīstības mācībās astoņu mēnešu garumā. «Katram mācību dalībniekam bija savs koučs, un tad man to galvu kārtīgi sagrozīja. Tā svīdusi kā pie kouča vēl nebiju, jo viņš tev prasa - kas ir tas, ko tu pati gribi? Tā likās tāda spīdzināšana!» Dace stāsta, bet teic, ka tad arī apjautusi koučinga spēku un iedegusies tā, ka vēlāk darbā sākusi koučēt spējīgākos Baltas darbiniekus.

Patlaban Dace ar izcilību ieguvusi kouča akreditāciju un turpina studēt jauniešu koučingu, ko izvēlējusies par savu virzienu. Lai palīdzētu jauniešiem ieiet sagatavotākiem pieaugušo dzīvē, bet vecākiem un skolotājiem - viņus tajā atbalstīt, Dace izveidojusi īpašu koučinga trīsstūra konceptu un sākusi sadarbību ar skolu valdi, pašvaldībām. Viņas mērķis ir kļūt par labāko Latvijas jauniešu kouču, trīs gados ar semināriem apbraukāt 300 Latvijas vidusskolu, bet pēc tam - iziet arī starptautiskos ūdeņos. «Jaunieši, protams, ir spuraināki un uzreiz pasaka, ko par tevi domā, bet, ja tu viņos kaut ko ieguldi, atražošanas laiks ir garāks nekā vecākam cilvēkam. Otrs - es pie jauniešiem jūtos jauna.» Lai gan sākums kā jebkurā biznesā pagaidām vēl ir «vienas aktrises teātris», Dace arī sev apsolījusi, ka tagadējo darbu sabalansēs ar laiku ģimenei, bērniem un vaļaspriekiem, tajā skaitā dejošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2009
koučinga trenere, Koučinga asociācijas ICF Latvija biedre
2005-2009
pārdošanas un izplatīšanas direktore, valdes locekle aa/s Balta
2004-2005
pārdošanas direktore SIA SEB Līzings
1995-2004
eļļu vairumtirdzniecības, vēlāk mazumtirdzniecības un lojalitātes mārketinga vadītāja SIA Shell Latvia
1993-1995
tulce, koksnes eksporta menedžere a/s Valpro

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?