Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Tādi esam - skrejoši, radoši, zinoši

Šajā pavasarī Senioru Dienas redakcijā vairākkārt atskanēja zvani - seniori lūdza padomu, kur un kādā pensionāru organizācijā iesaistīties, lai rastu domubiedrus, ar kuriem kopā būtu iespēja gan uzlabot savu emocionālo stāvokli, gan aizgūt idejas, kā risināt sociālās problēmas.

«Mums te, Purvciemā, nekas nenotiek. Gribētu apvienot spēkus ar citiem senioriem, lai saprastu, kā cīnīties pret, manuprāt, negodīgi aprēķinātajiem komunālajiem rēķiniem, kā mazināt vientulības un bezspēcības sajūtu, bet nav ar ko parunāt,» telefona klausulē žēlojās kāda kundze, savu vārdu nenosaucot. Ieteicu iesaistīties Rīgas Aktīvo senioru aliansē RASA. «Es pie viņiem jau biju, iepazinos. Bet viņi visi tādi dzīvespriecīgi, tādi smaidīgi un apmierināti ar dzīvi... Vairs neiešu,» strupi atbildēja gausties noskaņotā zvanītāja.

Kā lai palīdz cilvēkam, kurš nav noskaņots pat mēģināt izkļūt no pesimisma purva? «Ja vien cilvēks tiek ārā no mājas, te ir ko darīt. Tik daudz interesantu cilvēku! Kā ienāc, tā pazūdi! Un gūsti tādu spirgtumu kā rasas lāsei - var dzīvot tālāk,» apgalvo Aija Kehre, RASA biedre. «Te visu var apgūt, var iegūt. Te virmo dzīve,» apliecina arī organizācijas dalībniece aktrise Anta Krūmiņa.

Var izdarīt paši

Saskaņā ar Labklājības ministrijas datiem 343 tūkstoši cilvēku dzīvo četrās sienās un vienīgā viņu aktivitāte ir pāris pastaigas apļu ap māju. Taču, nesaņemot sevī spēkus spert soli sabiedrībā, nav iespējams mainīt dzīves kvalitāti.

«Mēs uzskatām - ekonomisko situāciju var uzlabot caur psihoemocionālo stāvokli. Mums bieži vien skeptiski norāda - kas tad esat, vai kašpirovski? Vēl vairāk! Te ir ļoti daudz labu cilvēku. Ar labestību, ja sirds ir īstajā vietā, ja domāšana nav egoistiska un dvēsele izstaro enerģiju, daudz var izdarīt,» Rīgas Aktīvo senioru alianses rīkotajā pateicības dienā šai organizācijā valdošo ikdienas atmosfēru raksturoja paši seniori. «Tas nav viegli - dzīvot ar prieku. Ir nepieciešams mainīt pozīcijās savu attieksmi,» pasākumā atzina Velta Puriņa, «un RASA ir kā spirdzinājuma avots, kur pasmelties dzīvesprieku.» Dzīvesprieku vairo arī tas, ka pensijas vecuma ļaudis te negaužas, bet uzskata - ko nevar izdarīt valsts, to var izdarīt paši. Pateicības dienā RASA vadītāja Terēzija Mackare stāstīja par paveikto, atklāja nākotnes plānus un pateicās organizācijas atbalstītājiem, ar kuru palīdzību tiek īstenoti aizvien jauni projekti. «Esam pateicīgi arī Rīgas domes Labklājības departamentam, ka mūsu biedrībai piešķirts Senioru dienas konsultatīvā centra statuss. Ar to lepojamies, jo līdz šim strādājām kā brīvprātīgie, bet tagad varēsim piesaistīt radošo darbnīcu vadītājus, angļu un citu valodu pasniedzējus. Tas būs liels atbalsts. Un to, kas mums iedots, mēs nododam tālāk citiem,» uzsver T. Mackare.

Virza ambīcijas

«Mūs virza lielas ambīcijas,» neslēpj Terēzija. Lielākā no tām - saliedēt Rīgas senioru sabiedrību. «Atbalstīt, atraisīt radošumu, senioriem ļaut justies noderīgiem,» saka alianses vadītāja. Divarpus gadu pastāvēšanās laikā RASA izaugusi par jaudīgu organizāciju, kuras viedokli respektē, veikumu novērtē. Īstenoti vairāki nozīmīgi projekti, lielākais no tiem - Vecmāmiņu kontaktbirža. «Mūsu vecmāmiņas ir izglītotas, pat ar divām un vairāk augstākajām izglītībām, atbildīgas, labi sagatavotas un tāpēc ļoti pieprasītas. Tagad gatavosim jau trešo vecmāmiņu izlaidumu - jaunām ģimenēm šis pakalpojums ir ļoti vajadzīgs,» stāsta T. Mackare un aicina pieteikties jaunas pretendentes, kā arī piebilst: «Algots darbs ir aktīvas ilgdzīvošanas pamats. Tas visbūtiskāk ietekmē apmierinātību ar dzīvi un uzlabo dzīves kvalitāti arī ekonomiski.»

RASA var iestāties gan individuāli, gan kolektīvi - senioru organizācijas, kas atzīst RASA statūtus. Tā darbojas vairākos virzienos - izveidojusi sabiedrības kustību Tautas saime, lai gatavotos valsts 100. dzimšanas dienai; Senioru kontroli sadarbībai ar Valsts kontroli; pieaugušo neformālās izglītības iestādi; organizāciju Seniori un jaunatne, kas vieno Rīgas aktīvos pensijas vecuma cilvēkus un jauniešus; ORTO - valodu mācību katedru. Lai veicinātu senioru dzīves kvalitātes uzlabošanu, palīdzētu risināt sociālos jautājumus, ir izveidota Senioru padome. Padomā arī jauni projektu pieteikumi. «RASA nav tikai sagrabējuši seniori! Tas ir vesels kopums,» apgalvo T. Mackare. Īpašs gandarījums esot par nesen biedrības telpās atvērto datorklasi. «Ar to ļoti daudz iegūstam. Ceru, ka datorklase būs kā pamats jaunam projektam - vēlamies izveidot kursus, kuros cittautiešiem mācīt gan datora lietošanas, gan latviešu valodas rakstības prasmi,» ieceres atklāj T. Mackare.

Piemērs Eiropas līmenī

Terēzija bieži lieto frāzi: «Es nelielos, bet...» Pērn Latvijā bija ieradušies Slovākijas mediju pārstāvji, kam bija uzticēts veidot informatīvu materiālu par Latvijas senioru aktivitātēm, ko tālāk izplatīt radio un televīzijai Eiropas mērogā. «Slovākijas radio sniedzām iespaidīgu prezentāciju - stāstījām par savām aktivitātēm, demonstrējām radošo darbnīcu veikumu, spēlēja mūsu bigbends, dziedāja senioru koris. Viņiem ļoti patika. Rezonanse bija liela - ar mums sazinājās Čehijas, citu valstu senioru organizāciju vadītāji, lai runātu par sadarbību. Informācija par mums nonāca arī Eiropas sociālo lietu komitejā EURAG, kas ir kā Eiropas senioru jumta organizācija, un RASA tika piedāvāts savu pieredzi atklāt pārējām Eiropas valstīm, šoruden Latvijā organizējot Eiropas mēroga semināru. Tas ir liels gods,» atzīst T. Mackare.

Viņa nelielās. «Zinu, ka tas no mums prasīs ļoti lielu ieguldījumu. Bet caur to apliecināsim, ka pat Eiropas līmenī varam kalpot kā labs piemērs aktīvai novecošanai. Uz šo semināru aicināsim arī novados darbojošās senioru biedrības, lai arī viņi gūst plašāku ieskatu par Eiropas iespējām, novitātēm. Raudzīsim, ko paši varam aizgūt no citu valstu senioru pieredzes. Bagātināsim cits citu.» Ne katra senioru organizācija spēj būt tik aktīva un varoša, šī atziņa par RASA paveikto izskanēja jau Baltijas valstu senioru forumā. «Tādi mēs esam - skrejoši, radoši, zinoši,» lepna ir T. Mackare.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?