Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Teātru Ābolu ķocis

Teātru Ābolu ķocis 0 Normunds Bērzs (no kreisās), Jānis Reinis, Juris Lisners un Juris Hiršs. Tiesa Verneram Braunam par aizliegto māksliniecisko darbību spriež nocirst roku.foto - gunārs janaitis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

SILVIJA RADZOBE

***

Lugas - antiutopijas sižets ar savu paradoksālo konstrukciju var likties pat saistošs. Valstī, kur māksla pasludināta par noziegumu, notiek dīvainas lietas: pilsonis Verners Brauns uzdodas par mākslinieku, lai arī tāds nav; šis pats Brauns kļūst par bērna slepkavu - noziegumu, tāpat kā vairāku tēlu seksuālās perversijas, jāsaprot, provocē mākslas aizlieguma radītais tukšums; tiesnesis Volfs, kurš nozāģē Brauna roku, kļūst par slepkavas draugu un mirst viņa vietā. Diemžēl režisors nav atradis veidu, kā dot lugai savu «pievienoto vērtību», - izrāde atstāj racionālas, lomās izstāstītas lekcijas iespaidu; vārdu plūdi šķiet nebeidzami, lai arī situācija sen skaidra. Olga Dreģe, Daiga Kažociņa, Normunds Bērzs, bet jo īpaši Jānis Reinis (Brauns) un Juris Lisners (Tiesnesis) spēlē patiesi un organiski, reālistiskā stilā. Totāli statiska ir Jaunās zāles telpa: scenogrāfe Ieva Jurjāne noklājusi grīdu ar grāmatām, kas izgāztas no plauktiem. Ja pa grāmatām staigā «sliktie» tēli izrādes laikā, tā ir viena lieta, ja pa tām klumpačo režisors, scenogrāfe, aktieri, iznākuši uz aplausiem, pavisam cita: mākslinieki sevi neviļus pielīdzina barbariem, pret kuriem vērsta izrāde.

HENRIETA VERHOUSTINSKA

***

Viestura Kairiša izrāžu īpašā suģestija slēpjas ne tik daudz viņa aizraušanās faktā ar filozofiski vispārinātām sociālpolitiskām tēmām un vācu teātra skaudri mūsdienīgo estētiku (te noteikti savs nopelns ir dramaturģei Margaritai Ziedai, kura regulāri strādā ar V.Kairišu), cik šo tēmu savienojumā ar tikai Kairišam piemītošo īpašo skatuvisko metafiziskumu. Dāņu dramaturga J.Rodes luga ir politfilozofiska līdzība par valsti, kurā māksla aizliegta ar likumu (nelasot lugu, izrādē sižetiski naratīvā kanva atgādina Mārtina Makdonas Spilvencilvēku un vēl agrāk - dažas Dīrenmata lugas, tikai tādā atvieglinātā variantā). Uz skatuves notiekošajā daudz kas šķiet pazudis tulkojumā (piemēram, sižetiskā loģika), tomēr Nacionālā teātra aktieri Jānis Reinis un Juris Lisners, kā arī viešņa no Dailes teātra Olga Dreģe, spēlējot savus neticamos varoņus kā dzīvus, reālus cilvēkus, panāk, ka notiekošais - ieskaitot incestu un piecgadīgas meitenes slepkavību - izskatās kā baiss sapnis, sirreāls murgs, kam ar izrādē atstāto lugas pārlieku plakano ideju un didaktiku vairs nav sakara. Režisors šķiet apmaldījies nozīmēs un vēstījumā, tāpēc, nenoliedzot viņa spēju radīt gluži infernālu - nebanālā nozīmē - gaisotni un intrigu, kas neatlaiž ilgi pēc izrādes noskatīšanās, dažbrīd smacīgi lēni ritošās iestudējuma minūtes raisa neizpratni un pat garlaicību. Kāpēc tā, mēģināšu noskaidrot recenzijā Kultūras Dienā piektdien.

UNDĪNE ADAMAITE

*****

Vērtīga izrāde. Paldies radošajai grupai - Viesturam Kairišam, Margaritai Ziedai, Ievai Jurjānei un visam aktieru ansamblim - par iespēju ar savu solidaritāti (vērtējumā) «parakstīties» par kultūru zem konkrēta mākslas darba, nepiedaloties nevienā akcijā, kurā, iespējams, nāktos noraudzīties, kā cunftes brāļi diletantiski protestē - kliedz un lamā valdību niknuma un bezspēcības izķēmotām sejām. Cik tad Latvijā ir intelektuāļu, kam tur nervi konstruktīvi izteikties, faktiski - par tiesībām elpot?… Pazemo piedalīties dialogā, kas paredz Tumsonībai skaidrot un taisnoties, ierādīt mākslas jēgu un skaistumu. Patiesībā brīnos par tik pozitīvo attieksmi pret iestudējumu, kurš saka tieši - kroplīgas idejas dzemdina kroplīgas izpausmes augošā progresijā. Teorētiski gan lugā, gan izrādē, gan scenogrāfijā (klājiens ar bibliotēku «liekajām» grāmatām jau vien ir gatava instalācija ar skaidru vēstījumu, izrādi varētu nemaz nespēlēt) ietverts milzīgs didaktisma risks. Lai nu ko - didaktiku mākslā neieredzu. Iestudējumam izdodas šo acīmredzamo tiešamību un aktualitāti piepildīt ar dzīvu skarbu, galvenais, pretrunīgu saturu. Nepiekritīšu, ka te viss notiek tik vienkārši kā padomju melnbaltajā dramaturģijā - sliktais pāraug un pārtop par labo, tātad mākslinieku. To neļauj Jura Lisnera smalkā spēle tiesneša Volfa ādā. Pinokio pelni, manuprāt, precīzi signalizē par ārprātīgo situāciju Latvijā, kad tiek sarīdīti mākslinieki, kultūras cilvēki pret pārējiem, eksaktās pasaules cilvēkiem un ikvienu, kurš «vērtē mākslu uz 5» (cik tālu var nonākt?). Izrāde atgādina teātra vēsturē būtisko Ādolfa Šapiro iestudējumu Sniegotie kalni, nedaudz arī Džeimsa Krisa darbu Tims Tālers jeb pārdotie smiekli.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?