Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Tērauda margrietiņa

Leģendām apvītais Prāgas pavasaris... Kultūras, mākslu un nacionālās pašapziņas uzplaukums, kāds, pēc nobeliāta, romānista Milana Kunderas atzinuma, viņa dzimtenē Čehijā nav piedzīvots vairs nekad. Čehu kultūras sprādziens. Čehu kino jaunais vilnis - reāls konkurents franču leģendārajam Nouvelle Vague. Galvu reibinoši sasniegumi literatūrā, teātrī (kaut vai slavenais ēnu teātris Laterna Magica, kam analogus pasaulē neatrast).

Kinorežisore Vera Hitilova kinopasaulē ienāca vēlu - tikai trīsdesmit gadu vecumā iestājās slavenajā Prāgas kinoskolā FAMU pie klasiķa Otakara Vāvras, kurš bija proponējis «universālā mākslinieka» audzināšanas koncepciju - to, ka viņa režijas meistardarbnīcā tiks gatavoti nevis šauri nozares profesionāļi, bet vispusīgi attīstītas personības, kas paralēli amata knifiem būtu padziļināti studējušas filosofiju, literatūru un mākslu vēsturi. Hitilovas kursabiedri - Jirži Mencels, Milošs Formans, Jans Šmids, drusku jaunākais Jans Švankmajers - tie ir pasaules kinovēsturē labi zināmi vārdi. Gluži tāpat kā pati Hitilova, kura ir visspilgtākā absurdā feminisma apdzejotāja kinovēsturē. Vismaz tieši tā - par poētiski feministisku un vienlaikus absurda estētikas caurstrāvotu kinošedevru - Hitilovas pazīstamāko filmu Margrietiņas/Sedmikrasky (1966) nosaukuši divi kultūrvēstures spīdekļi - kulturoloģe Sūzena Zontāga un kinozinātnieks Ježijs Teplics. Kaut gan Hitilova veidojusi daudz joprojām apbrīnojami svaigu spēles un dokumentālo filmu.

Turklāt atšķirībā no kolēģiem Miloša Formana un Milana Kunderas viņa pēc 1968.gada asiņainās padomju invāzijas Čehoslovākijas Sociālistiskajā Republikā neizbrauca uz rietumiem, lai sekmīgi turpinātu karjeru un «iztaisītos par disidentu» (kaismīgi Hitilova oponē Formanam par «dzimtenes nodevību tās grūtākajā laikā» savā 1981.gada filmā Hitilova pret Formanu. Savas nepārtrauktības apzināšanās), bet gan vispirms uz deviņiem gadiem labprātīgi «nolīda mātišķības pagrīdē», kā viņa nosauca divu bērnu - meitas Terezas un dēla Štepāna - audzināšanu.

Man ir dziļš gandarījums, ka kinolekciju seriālu Tas, ko tu nedrīksti nezināt tā trešajā sezonā Cits jaunais vilnis kinoteātrī Rīga atklāj Veras Hitilovas šedevrs Margrietiņas, ļaujot pārrunāt to apstākļu kopumu, kas laimīgajā un traģiskajā 60.gadu Čehoslovākijā radīja bagātu vienas Eiropas tautas kultūras vitalitātes izpausmes lappusi. Tā ir filma par divām šķietami dullām meičām Mariju I un Mariju II, kas vienlaikus ir piedzīvojumu kāras draiskules, arī tādas kā mehāniskas lelles, un arī hipertrofēta feminās brīvības alku ilustrācija (karikatūra?). Margrietiņas ar savu humoru un neprātīgo vizuālo izdomu joprojām inspirē radošos cilvēkus. Par Hitilovu sajūsmā bija ģeniālais fantazētājs Sergejs Paradžanovs. Arī mūspusē nesen Margrietiņas sajūsmināja latviešu teātra «moderno Lāčplēsi» Alvi Hermani, un šī sajūsma ielija Jaunā Rīgas teātra izrādē Klusuma skaņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kino

Filma Margrietiņas

Kino Rīga 6.X plkst.19.00 Biļete Ls 2-2,50

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?