Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Terpentīna patīkamā smarža

Uz interviju māksliniece Evija Ķirsone atnāk sunenes Plūmes pavadībā. Plūme ir nemierīga, izskraida kafejnīcas telpas, nomierinās tikai tad, kad iekārtojas Evijai blakus uz dīvāna. Fonā skanot mūzikai, Plūme iemieg, un saruna var sākties.

Vai ar suni ejat biežās pastaigās?

Reti, viņai staigāt īpaši nepatīk. Plūme ir mājas gariņš, emocionāla un labi izjūt apkārtnes atmosfēru. Ja mājās gadās skaļāka vārdu pārmaiņa, viņa paslēpjas. Tad zinām, ka jāmaina tonis. Manas regulārās sporta aktivitātes ir ģimeniska sportošana pie dabas. Šovasar daudz laika aktīvi pavadījām pie jūras, tas atslābina. It sevišķi lielā vējā. Man patīk katra gadalaika sākums, jo katram gadalaikam ir īpaša smarža. Šī smarža intensīvi jūtama ne tikai rudenī, bet arī ziemā, kad uzkrīt pirmais sniegs. Ar nepacietību gaidu ziemu, kad varēšu pievērsties ziemas sporta veidiem. Pozitīvas emocijas gūstu, slēpojot un snovojot. Brīvdienās noteikti cenšmies būt ārpus Rīgas, aktivitāšu minimums ir meža izstaigāšana. Ja kādu brīvdienu staigāšana izpaliek, tad to uzreiz jūt.

Kas ir jūsu vitamīni dvēselei?

Izbraukumi un ceļojumi ārpus Latvijas, tie atsvaidzina dzīvi. Tās ir vietas, kas kontrastē ar Latvijas vidi, sniedz iedvesmu un rada emocijas, kuras dzimtenē iegūt grūti. Pēdējā laikā esmu apmeklējusi mazapdzīvotus Portugāles un Itālijas rajonus. Esot ārpus Latvijas, vienmēr cenšos apskatīt kādu izstādi. Pērn Milānā iedvesmojos no gleznotāja Franča Beikona darbiem. Noskatījos arī filmu par viņa biogrāfiju. Atbraucot uz Rīgu, biju piepildīta ar pozitīvām emocijām, iedvesmu un enerģiju. Neapšaubāmi - ja pagurstu, tad vajag ceļojumu vai izstādi. Arī Latvijā laiku pa laikam cenšos iziet cauri kādai galerijai un paskatīties, kas notiek Latvijas mākslas vidē. Tā ir mana iedvesma, tā smeļos garīgumu.

Esmu pamanījusi vēl ko - dienvidnieki salīdzinājumā ar Latvijā dzīvojošajiem ir ļoti mierīgi. Viņi māk novērtēt esošo brīdi. Esmu iemācījusies nevis steigties un nepārtraukti domāt par darāmajiem darbiem, bet apstāties, atpūsties, baudīt. Man ļoti patīk rīti. Tos it īpaši novērtēju, lēni malkojot kafiju.

Kā jūs kā gleznotāja sadzīvojat ar krāsu smaržu?

Tā mani iedvesmo. Kad gleznoju, daru to, kas man vislabāk patīk, tā ir mana dvēseles meditācija. Pašlaik strādaju ar akrilkrāsu, kas ir bez izteiktas smaržas, balstīta uz ūdens bāzes. Specifiska smarža ir terpentīnam, bet es gan teiktu, ka tā ir patīkama smarža.

Jūsu darbos dominē spilgtie toņi.

Tas man rodas dabiski, neko nepiedomājot un no sevis nespiežot ārā. Krāsās parādās manas pozitīvās emocijas, ko gūstu no ceļojumiem.

Kas jums garšo?

Šokolāde. Tāpēc to cenšos ēst pēc iespējas mazāk. Arī kafija, tāpēc cenšos dienā izdzert tikai vienu krūzīti. Arī ēdiena izvēlē cenšos sevi ierobežot. Vados pēc formulas - paēdu garšīgas brokastis, veselīgas pusdienas un vakarā dzeru tēju ar medu. Ja vados pēc šī režīma, tad pašsajūta ir ļoti laba. Bet, tā kā ģimenē ir divi vīrieši, sanāk gatavot vakariņas, tāpēc ir jāēd, bet tad izvēlos nelielu porciju.

Esmu gardēde, priekšroku dodu veselīgai pārtikai, bet varu našķoties arī ar ne tik veselīgu pārtiku. Produktu iegādē vados pēc principa - tomātus un pienu labāk nopirkt no kādas tantiņas. Protams, ka ne vienmēr sanāk. Bet, ja produktus pērku veikalā, iepirkuma grozā cenšos likt Latvijā ražotos un, tos pērkot, pievēršu uzmanību etiķetēm, neizvēlos tādus, kuri satur daudz E vielas.

Vai zaļi domājat?

Esmu mēģinājusi šķirot atkritumus, tomēr saskāros ar problēmu, ka pie mājas nav divdaļīgo konteineru. Nepārspīlējot pievēršu uzmanību arī auduma kvalitātei apģērbā. Bērnam izvēlos kokvilnas apģērbu.

Kā attiecaties pret medikamentiem?

Antibiotikas cenšos nelietot, it sevišķi bērnam. Nopietnus medikamentus lietoju tikai tad, kad nav citu variantu. Ja ir kāda saaukstēšanās vai augsta temperatūra, man izpalīdz ingvera tēja ar medu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?