Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Ticis pie Bišumuižas pils atslēgām

Kādu vakaru, braucot no darba, nolēmu pievienoties Uzvaras parkā startu gaidošajiem riteņbraucējiem. Lielākoties padsmitniekiem. Tovakar novēroju arī sacensību rīkotāju Aleksandru Briedi. Viņš mudināja puikas nepadoties un braukt līdz galam. Kad aizelsušies puikas apbalvošanas laikā spēku zudumā atbalstījās pret galdu, Briedis bija strikts: «Kas tas būs! Stalti jāstāv!» Re, kungs dīda puišeļus, nevis tup mājās un māca ģimeni dzīvot.

Rallijs kapusvētkos

«Gaidīju jau, ka atlaidīs un iešu pensijā,» A.Briedis saka. Dižķibeles dēļ pieļāvis, ka Rīgas domes izglītības departaments varētu likvidēt Rīgas Jauno tehniķu centru (RJTC), kas rīdziniekiem piedāvā apgūt elektroniku, lidmodelismu, kartingu, metālapstrādi un arī Brieža kūrētās sacīkstes Riteņvasara. Tomēr centru saglabāja. «Varēju jau iet pensijā, bet negribēju iesākto palaist vējā un izkrist no aprites.»

Sacensību rīkošana ir Brieža darbs un aizraušanās reizē. Tāpat kā motosporta attīstīšana Latvijā. Lai pats iegūtu pirmo pļerkšķi, vidusskolas laikā viņš laboja kastītes taras remontu cehā Ķīpsalā. «Saindējos ar močiem.» Briedis stāsta, ka ar draugiem mēdzis ālēties. Reiz ceļa remonta laikā pārgrozījuši ceļazīmes un salaiduši autoplūsmu no ielas mežā. Paši sēdējuši kāpās un ņirguši. Lielākoties gan braukājuši pa Bieriņiem tā, ka āboli noputējuši un tantes lamājušās. Drīz nodibinājuši Bieriņu pagrīdes motoklubu, pirmo motosporta skolu Latvijā. Kādu dienu izlēmuši sarīkot sacīkstes. Kam par godu varētu? Oktobra svētkiem? Nē, kapusvētkiem! Stīpniekkalnā, netālu no Mārupes kapiem, izlīmējuši sludinājumus, un cilvēki metuši visu pie malas, skrējuši skatīties.

Uzradās citi braucēji, un sacensības paplašinājās. Bija diplomi un pat zīmogs - no zābaka pazoles izgriezts moča siluets. Piedalījās arī čaļi ar bulkumočiem - savulaik BMW armijas blakusvāģi M-72 bija aprīkoti tā, lai varētu no ceptuves uz konditoreju nogādāt kūkas. Kad ekspeditori blakusvāģus noņēmuši, vālējuši, boksermotoram rēcot. Pirmdienā nav bijis, kas ved kūkas, jo visi moči remontā. Patvaļu uzoda autoinspekcija. Briedis, pēc izglītības jurists, saprata, ka vajadzēs to lietu sākt darīt oficiāli. Negribēja motoklubu dibināt kādas fabrikas paspārnē, jo tad klubam būtu jānes tās vārds. Izlēma klubu pievienot ielu komitejai jeb, kā Briedis saka, «čekas tantēm». Gāja labi. «Nauda nāca pa logiem un durvīm.» Vara norādīja, ka klubā viss notiek pārāk latviski. Klubu likvidēja. Briedis sāka darboties Rīgas motorrūpnīcā un noorganizēja sacensības Zelta mopēds.

Uzplēst mauriņu

Strādājot Auroras sporta kompleksā un organizējot mopēdu gonkas, Briedis ievēroja, ka tās skatīties sabrauc tik daudz puiku ar riteņiem, ka ir grēks nelikt ringā. Pašam bija trīsgadīgs dēls, tāpēc noorganizēja arī trīsriteņu mačus. Kopš 1992.gada riteņbraukšana Uzvaras parkā un Bieriņos notiek trīs reizes nedēļā. Sacensības ir par brīvu, tāpēc sabrauc gan tie, kuriem nav naudas, gan tie, kurus ar auto atved un pēc sacensībām aizved tālāk uz maksas nodarbībām, piemēram, džudo. Ir arī balvas. Naudas pietiek burtnīcām un reizi gadā kausam, konfektes nopērk vecāki. Briedim ir arī brīvprātīga palīdze Lauma Krogzeme, kura uztur Riteņvasaras mājaslapu. Nesen kopā ar Laumu un riteņbraucējiem sakopuši Bieriņu parku - izveidojuši takas, tiltiņus. Par pašu līdzekļiem. Lai pašiem patīkami.

Ar Briedi secinām, ka bērniem ir ļoti daudz brīva laika. Un vecāki nekad nevarēs veltīt adekvāti daudz. «Nevajag jau visu laiku būt kopā, bet ierādīt interesantu nodarbi. Pasviest ideju,» Briedis teic, ka tam domāts viņš. Ko ziemā mācīs? Skijoringu! Uz Māras dīķa. Patlaban gan maz puiku braucot ar mopēdiem, taču savulaik skijorings bijis populārs.

Mazbērni riteņo

Nesen Brieža kunga dzīvē notika kas labs. Kad Bišumuižas pamatskolu likvidēja, telpas piešķīra RJTC. «Tā mēs tikām pie pils. Varena ēka.» Kabineta atslēga esot kabatā, jau nokrāvis galdu ar avīžu izgriezumiem par motosportu. «Slapjdraņķī ņemu atvaļinājumu un kārtoju papīrus, skijoringa vēsturi. Arī mājās man lieli krājumi, tur arī nepriecājas par telpas aizkraušanu. Būs jādod tie papīri Sporta muzejam.» Viņš pieļauj - ja būtu aizgājis pensijā, mājās darba pietiktu, taču tā būtu nīkuļošana. Par tādu viņš nedēvē tikai kritušo koku lasīšanu malkai gar Mārupīti. Nauda drusku ietaupoties. «Ap māju ir zeme, šogad mauriņu uzplēsām, lai šo to izaudzētu.» Briedis stāsta, ka mājā dzīvo visa dzimta - sieva, dēls un meita ar ģimeni. Tajā aug trīs dēli. Visi riteņo.

Reiz kādam Mārupes huligānam Briedis esot iemācījis rīkot sacīkstes, un viņš noorganizējis pats savā skolā riteņbraukšanas čempionātu.

Netipiski savam vecumam - Briedis nelamā valdību. Vismaz intervijas laikā. Tā vietā viņš atbild: «Es sastopu daudz gaišu cilvēku, īpaši tādus jauniešus. Apbrīnoju bērnus, kā viņi tik ātri māk apgūt datorus. Es jutos kā dinozaurs! Bet tas man neliedz ar mazbērniem kopā paskatīties viņiem domātās televīzijas pārraides.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?