Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +10 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Uz lauriem gulēt nevar

«Elektronikas inženieris ir unikāla profesija, un Latvijā viņi ir uz izķeršanu,» stāsta uzņēmuma Micro dators elektronikas izstrādes vadītājs un inženieris Viesturs Šeļmanovs-Plešs. Pirms pieciem gadiem viņš ar kolēģiem nodibināja konsultāciju kompāniju, piesaistīja ES finansējumu klientu projektiem, tad nolēma, ka paši var ražot ko interesantu. Viesturs stāsta, ka elektronika un IT programmatūra viņu interesējusi vienmēr, sekojis līdzi jaunumiem. Paša jaunākais izgudrojums - bezvadu ierīce, kas ziņo par ūdens patēriņu.

Atrast savu nišu

Viesturs datorus sācis pētīt, mācoties Babītes vidusskolā, kad vēl bijušas lielas serveru kastes un melnbaltie ekrāni. Studiju sākumā iestājies Latvijas Interneta asociācijā. Šobrīd viņš ir tās izpilddirektors, realizē projektus, kas saistīti ar drošību internetā, vada drošāka interneta centru. «Šī nozare mani saista, izstrādāju programmas, bet tagad arī lodēju, montēju,» stāsta Viesturs. Lai gan viņš beidzis LU Ekonomikas un vadības fakultāti un studējis starptautisko biznesu, elektronikas pasaule izrādījās tuvāka.

Pirmie mēģinājumi bija portatīvo datoru izstrāde. «Uzņēmumā Micro dators jau pirms četriem gadiem radījām paši savu iPad, tad arī sapratām, ko nozīmē elektroniku taisīt no nulles,» atzīst Viesturs. Lai ražotu lielos apmēros, vajadzēja investīcijas mārketingā un pārdošanā. Vienlaikus atraduši tukšu nišu - viedo uzskaiti energoresursu attālinātā nolasīšanā. Ūdens, siltums, elektrība, gāze - šo resursu uzskaite un ekonomija kļūst arvien būtiskāka, jo to patēriņa cenas nemitīgi aug. «Šajā lauciņā nebija nopietnu risinājumu, sākām strādāt atkal no nulles, tagad jau esam ieguvuši zināmu pieredzi un izpratni, ko nozīmē elektronikas ražošana Latvijā,» stāsta Viesturs. Uzņēmumā izstrādāts elektronisks risinājums informācijas nolasīšanai no iekārtas jeb datu pārraide, izmantojot mobilo (GSM/GPRS) tīklu. Pie katra skaitītāja iespējams pieslēgt šādu speciālu iekārtu. Dārdzības dēļ to gan sākotnēji varēja atļauties tikai lieli uzņēmumi. Pirmie to izmēģināja uzņēmums Talsu ūdens, kas tagad attālināti uz datora ekrāna var nolasīt, piemēram, datus par ūdens spiediena izmaiņām tīklā. Ja spiediens krītas, tas liecina, ka radusies noplūde, bet ir iespēja reaģēt ātri, neizbraucot, netērējot lieki benzīnu un nemeklējot avārijas vietas, bet gan problemātisko objektu ieraugot elektroniskajā kartē. «Nezinu, ka citur pasaulē būtu šāda sistēma,» ar zināmu lepnumu par savu izgudrojumu stāsta Viesturs. Elektronikas speciālistu radīto līdz šim novērtējuši arī privātmāju ciematos Aizkrauklē, daudzstāvu mājas iedzīvotāji Liepājā, vairākos objektos Rīgā, Jelgavā, Jūrmalā, atsaucīgi visam jaunajam esot arī igauņi, un šīs iekārtas jau uzstādītas Hāpsalā un citur.

Ideju ģeneratori

Viesturs stāsta, ka Latvijā ir vairāki uzņēmumi, kas izstrādā un izgatavo elektronikas iekārtas, tāpēc tiem, kas apgūst šo specialitāti, darbavietas būs. Studenti no RTU, kas pēc 3. kursa ierodas praksē arī uzņēmumā Micro dators, ar katru gadu esot praktiski labāk sagatavoti un jau prot programmēt dažādiem procesoriem.

Elektronikas inženieris pēc darba uzdevuma apraksta prot uztaisīt produkta prototipu - plati, uz kuras izvietoti visi nepieciešamie elementi, lai nodrošinātu iekārtas darbību. Viņš prot arī rakstīt programmas procesoriem, lai viss strādātu. Elektronikas inženiera darbs ir visnotaļ praktisks - viņam jāprot zīmēt projektus, lasīt rasējumus, jāpārzina automātiskās projektēšanas datorprogrammas. Jādarbojas arī ar sīkām detaļām, tāpēc elektronikas inženiera profesijā būtiska ir asa redze, vērīgums, kā arī pacietība, precizitāte, neatlaidība. Elektronikas inženierim būtiski ir radīt idejas, radīt produktu, kam būtu pieprasījums, kas būtu praktiski izmantojams un konkurētspējīgs. Tālāk to izgatavošanu īsteno elektronikas tehniķi.

Pieredzējušākie kolēģi, no kuriem varot mācīties, ir bijušie VEF, Radiotehnikas speciālisti. Viesturs teic: «Daudzas Latvijā radītās lietas ir krietni labākas un par procentiem 30 lētākas nekā citur pasaulē, esam konkurētspējīgi, bet mums trūkst spējas un vēriena preci izplatīt, eksportēt.» Līdz šim esot apņemšanās neizmantot starptautisku gigantu, piemēram, Oracle, Microsoft, programmatūru, kurai nepieciešamas licences, bet visur izmantot atvērtā koda risinājumus, lai jebkurš, kam ir zināšanas, var šo kodu uzlabot, mainīt, attīstīt.

Kā stāsta Viesturs, konkurenti elektronikas nozarē nesnauž ne brīdi. Piemēram, Micro dators jau radījis, saražojis un uzstādījis vairāk nekā 1000 iekārtu, bet arī ASV uzņēmums Itron sācis izstrādāt līdzīgas uzskaites datu sistēmas, un tur strādā 9000 darbinieku, apgrozījums ir divi miljardi... «Tas nozīmē, ka nevar ko vienu izgudrot un cerēt uz slavu un naudu, visu laiku jāattīstās, jāeksperimentē, jāgudro kas jauns, lai vienmēr būtu vismaz solīti priekšā labākajam, kas tobrīd tirgū pieejams. Šī nav nozare, kur var gulēt uz lauriem,» stāsta Viesturs. Nereti labākās idejas rodoties naktī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?