Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Uzvarēt Rīgā ir īpaši svarīgi

Vecākiem cilvēkiem patīk atvieglojumi sabiedriskajā transportā, ko viņiem esot sarūpējis Rīgas mērs Saskaņas centra (SC) līderis Nils Ušakovs, tāpēc šie ļaudis balsošot par viņu. Tam, ka N. Ušakovs nemaz nekandidē vēlēšanās, daļai ir grūti noticēt, jo viņš taču ir gan reklāmās televīzijās, gan uz plakātiem.

SC īstais saraksta līderis un faktiskais apvienības vadītājs Jānis Urbanovičs galvaspilsētas iedzīvotājiem varētu būt mazāk zināms, jo viņš ir no Rēzeknes. Rīdzinieks nav arī Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) saraksta pirmais numurs vides ministrs Raimonds Vējonis, un pat _Vienotības_ līderis Ģirts Valdis Kristovskis vispirms asociējas ar Ventspili, no kuras ieradies Rīgā, taču viņš te jau ilgu laiku dzīvo.

SC un PLL lielā iespēja

Rīgas vēlēšanu apgabals ir Saskaņas centra un apvienības Par labu Latviju! (PLL) lielā iespēja, kurā šiem politiskajiem spēkiem ir izredzes konkurēt ar Vienotību un ZZS, kas citos vēlēšanu apgabalos ir līderu pozīcijās. Lielā mērā to nosaka Rīgas vēlētāju sastāvs - galvaspilsētā ir liels cittautiešu īpatsvars, uz kuru balsīm pretendē arī apvienībā PLL pārstāvētā LPP/LC. Otra apvienības daļa, kuru veido Tautas partija, gan orientējas uz nacionāli konservatīvo vēlētāju balsīm tāpat kā Vienotība un Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK - tā šo ideoloģisko līniju pasniedz vistiešāk un skaidrāk un vienīgā ir paziņojusi, ka neveidos valdību ar Saskaņas centru. Vēlēšanu rezultāti Rīgā, kurus gan sabiedrība parasti uzzina pēdējos, lielā mērā noteiks rezultātu Latvijā.

SC premjera kandidāts J. Urbanovičs un PLL pretendents uz valdības vadītāja amatu Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers Latvijas faktu aptaujā Rīgā ir atzīti par populārākajiem sarakstu līderiem. Šie abi politiskie spēki ir pie varas Rīgas domē, un tā ir viena no viņu kampaņas priekšrocībām, ko nevar izmantot neviena cita partija. Neiekļūšana Rīgas domē pērnā gada pašvaldību vēlēšanās tagad pirms Saeimas vēlēšanām varētu radīt psiholoģisko diskomfortu vairākiem agrāk domē pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem - Tautas partijai, Tēvzemei un brīvībai/LNNK, kā arī PCTVL. Lielākā daļa Zaļo un Zemnieku savienības atbalstītāju ir laukos, un tā par neveiksmi Rīgas domes vēlēšanās nav bijusi tik sarūgtināta, kā arī nekad Rīgas pašvaldībā nav bijusi pārstāvēta tik plaši, kā pārējās no tās izkritušās partijas. Tomēr visi minētie cer, ka Saeimas vēlēšanās Rīgas domes modelis tomēr neatkārtosies, kā tika spriests drīz pēc pašvaldību vēlēšanām.

Sarakstos pa slavenībai

Latvijas faktu aptaujā Rīgā, kas veikta pēc telekompānijas LNT pasūtījuma, populārākais politiskais spēks ir Saskaņas centrs, kuru atbalsta 39,2% aptaujāto. Arī sarakstu līderu reitingā vislielākais atbalsts ir SC premjera kandidātam J. Urbanovičam, par kuru balsotu 35,8%. Tikai nedaudz no viņa atpaliek apvienības PLL premjera kandidāts A. Šlesers - viņu atbalsta 34,7%, Ģ. V. Kristovski - 24%, Juri Sokolovski (PCTVL) - 17,3%, R. Vējoni - 17,2%, Dzintaru Rasnaču (VL - TB/LNNK) - 12,6%. Politisko spēku vidū pēc SC nākamā populārākā ir apvienība Vienotība, kurai ir 25% piekritēju, Par labu Latviju! - 12,2%, Zaļo un Zemnieku savienībai - 6,7%, Visu Latvijai! - TB/LNNK - 5,5%, PCTVL - 4,6%.

SC, kas pretendē uz iekļūšanu varā un ir gandrīz pārliecināts, ka tur būs, ir spiests laipot, kā jau iepriekš ir norādījuši eksperti, jo šī politiskā spēka ideoloģiskās nostādnes nedrīkst nonākt pretrunā ar latviskajām partijām principiāli svarīgām lietām. Tās ir, piemēram, ārpolitiskā kursa nemainīgums, latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda un neatkāpšanās no citiem nacionālajiem jautājumiem. Turpretim PCTVL ir iespējas tiešāk paust savu nostāju tieši cittautiešiem būtiskos jautājumos, uz ko arī cer šī saraksta līderis J. Sokolovskis. Viņš uzskata, ka arī kreiso spēku vēlētājs vēlas, lai šajā spektrā būtu konkurence un vairāki politiskie spēki. SC un PCTVL ir pamatā vienīgie saraksti, kuri pretendē uz šo vēlētāju daļu Rīgā, taču abu partiju resursi ir atšķirīgi. PCTVL iespējas sevi parādīt ir ierobežotākas.

Rīgā vairāk nekā citos vēlēšanu apgabalos savu lomu var nospēlēt partiju finansiālās iespējas un reklāmas kampaņas. Pēc LNT rīkotās Rīgas kandidātu sarakstu līderu diskusijas A. Šlesers vaicājis Dz. Rasnačam no VL - TB/LNNK, kad tēvzemieši sākšot reklāmas kampaņu. Uz PLL, Vienotības un arī Saskaņas centra iespaidīgās reklāmas fona pārējos politiskos spēkus ir grūtāk pamanīt - ne tikai tos, kuri ir zem 2% robežas, bet arī trīs no līderu sešnieka. Taču VL - TB/LNNK ir vienīgie no šīs grupas, kas neizmanto vides reklāmas plakātus.

Tajā pašā laikā Rīgas vēlēšanu apgabala sarakstos, par kuriem varēs balsot arī Latvijas pilsoņi ārvalstīs, ir vairāk sabiedrībā pazīstamu seju. Tajos ir bijušie Rīgas mēri Aivars Aksenoks (VL - TB/LNNK), Andris Ārgalis un Andris Bērziņš (PLL). Partijas piesaka virkni Saeimas deputātu, tagadējos ministrus Lindu Mūrnieci, Intu Dālderi un Imantu Lieģi (Vienotība), kā arī bijušos ministrus Baibu Rozentāli un Māri Riekstiņu (PLL). Līdzīgi kā Latgalē, arī Rīgā ZZS vēlētājs varētu būt pārsteigts, sarakstā ieraugot jaunas sejas - televīzijas žurnālistu Kārli Seržantu, komponistu Imantu Kalniņu, kam ir ilga parlamentārā darba pieredze, bet tā ir veidota Tēvzemei un brīvībai/LNNK frakcijā. Saeimā atgriezties vēlas arī Sergejs Dolgopolovs (SC), kurš pērn izvēlējās atstāt parlamentu un tika ievēlēts Rīgas domē. Politiskie spēki nav iztikuši arī bez sabiedrībā labi pazīstamiem cilvēkiem bez iepriekšējās politiskās pieredzes - viņu vidū ir Jevgeņijs Saproņenko un Gaļina Poļiščuka (PLL), Lelde Stumbre (VL - TB/LNNK), Rimants Ziedonis (Vienotība).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?