Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vai viņi paši saprot, ko sarakstījuši?

Frāzes, ambiciozi teikumi ar izsaukuma zīmēm galā, nepiepildāmi solījumi bez kāda seguma, vēlētāju turēšana par muļķiem - tādi pēc partiju priekšvēlēšanas programmu izlasīšanas bija pirmie iespaidi vairumam Dienas uzrunāto potenciālo vēlētāju, kuri pārstāv dažādas jomas. Man ir dusmas - tā neslēpti sacīja divi programmu lasītāji. Iedziļinoties īsajās programmās, vēlētāji secināja, ka viņu pārstāvētās jomas vismaz pāris programmās kaut vai ar dažiem vārdiem ir pieminētas, taču vairāki atzina: vairums programmu uz daudziem sāpīgiem vai svarīgiem jautājumiem atbildes nesniedz.

Diena viņiem lūdza izlasīt sešu partiju tā dēvētās 4000 zīmju programmas, kuras ikvienam vēlētājam būs pieejamas vēlēšanu iecirkņos. Izvēlētas tika sešas partijas - tās, kurām saskaņā ar reitingiem ir lielākās izredzes iekļūt 10.Saeimā. Viena no programmām - apvienības Par labu Latviju! - ir tikai 1200 zīmju gara, ar norādi vairāk lasīt internetā. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars neatceras, kad radās «līdz 4000 zīmēm» ierobežojums partiju programmām. Viņš pieļauj - šāds apjoms kādreiz izvēlēts, jo tas atbilst «A4 formāta lapai», ko var aplūkot vēlēšanu iecirknī.

Sociālantropologs Roberts Ķīlis par programmu saturu izsakās kritiski: «Partijas nav daudz investējušas laiku partiju programmās, iespējams, tādēļ, ka tās netic, ka programmas spēlē kādu būtisku lomu vēlēšanu cīņā, tāpēc rada kādu tekstu, kuru piekarināt CVK uz sienas.» R. Ķīlis uzskata - ja programmas saturs ir izstrādāts un pārdomāts, 4000 zīmes ir pilnīgi pietiekams apjoms. Tiesa, 1200 zīmju gara programma gan R. Ķīlim liekoties par īsu, jo tomēr ir kāds «optimālais apjoms». Par programmu saprotamību R. Ķīlis saka - programmas vēlētājs var uztvert drīzāk sajūtu līmenī, viena rakstīta poētiskā žanrā, cita konkrētākā. «Kopā diezgan liela kakofonija,» viņš piebilst. Saturiski programmas viņš raksturo kā diezgan grūti saprotamas un samudžinātas. Tās vēlētājam partiju izvēlēties nepalīdzot. Programmas radot iespaidu, it kā ejot garām kādas nozares pārstāvis kaut ko pierakstījis klāt - kāds teikumu par augstāko izglītību, cits - par ko citu. «Kā sagrābstītas piezīmes,» novērtē sociālantropologs.

Politiķi zina, ka vēlētāji savu izvēli neizdara, balstoties uz priekšvēlēšanu programmām, tādēļ viņi tik vieglprātīgi attiecas pret šo programmu rakstīšanu, uzskata sociologs Arnis Kaktiņš. «Ja cilvēki ļoti nopietni tās lasītu un iedziļinātos, man nav ne mazāko šaubu, ka programmas būtu kvalitatīvākas un pie tām krietni nopietnāk piestrādātu,» viņš paskaidro. Arī socioloģiskajās aptaujās iepriekšējos gados esot secināts, ka vairums cilvēku programmas nelasot.

A. Kaktiņš uzskata: nav jāgaida, ka cilvēki paši lasīs un salīdzinās partiju programmas, medijiem būtu tās jāpārstāsta saprotamā valodā. Tāpat arī medijiem, viņaprāt, vajadzētu sabiedrībai piedāvāt analītiskus rakstus par iepriekšējo vēlēšanu programmu solījumu izpildi. Viņš arī saka: attīstītajās demokrātijās vairāk vai mazāk partijas pārstāv ideoloģiskos strāvojumus, «tur nav nesaprotamas cilvēku grupas, kas savācas uz kādu brīdi, lai iegūtu varu, un paskatās, kāda tobrīd ir sabiedriskā doma, un nospēlē».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?