Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vairās no «grābekļiem»

«Neesmu nekāds baigais IT «frīks», bet zinu, kā IT efektīvi izmantot,» sevi raksturo Artūrs Rožkalns (26). Datorzinību smalkumi viņu neinteresē, taču līdzšinējā darba pieredze tā vai citādi bijusi sazobē ar IT jomu. Par skaļāko Artūra karjerā nesen kļuva Microsoft operētājsistēmas Windows 7 lokalizēšanas projekts, kurā viņš vadīja darba grupu no Latvijas. Projekts ilga pusgadu, taču Artūrs no šādiem gabaldarbiem nekad nav vairījies. «Uzskatu, ka arī šajā laikā nav grūti atrast darbu; problēma drīzāk ir tā, ka ne vienmēr tas darbs sakrīt ar to, ko tu gribi darīt,» viņš saka.

Misters Ekselis

Augstāko izglītību Artūrs ieguvis dubultspecialitātē - mārketingā un IT. Būdams rīdzinieks, viņš pēc skolas devās pretējā virzienā nekā daudzi studēt kārie un iestājās Ventspils Augstskolā (VeA). «Likās, ka Latvijas Universitātē ir pārāk liels konveijers. VeA tā nav, tur ir radoša vide, esi tuvu pasniedzējiem,» puisis pamato. Artūram bija skaidrs, ka gluži tehnisks cilvēks viņš nav un negrib būt, taču par pirmo algoto darbu viņam kļuva pusslodzes darbs VeA IT atbalsta speciālista amatā. Veicamie uzdevumi bija raibi - mājaslapa, pasākumu fotografēšana u.c. Turklāt problēmu risināšana atbilda Artūra patikai palīdzēt cilvēkiem.

Darbs uz brīdi tomēr bija jāpārtrauc, jo radās izdevība pamācīties ārzemēs. «Pieteicos divām stipendijām ar domu - ja nedabūšu vienu, tad varbūt - otru. Ieguvu abas,» Artūrs stāsta par pavadīto pusgadu sporta skolā Dānijā, kur «sapratu, kā jūtas cilvēki Murjāņos», un pusgadu Somijā Erasmus ietvaros.

Vēl no Somijas Artūrs pieteicās par brīvprātīgo Eiropas futbola čempionātā Portugālē, kurā pirmo reizi piedalījās arī Latvijas izlase. Viņš izturēja konkursu un divus mēnešus pavadīja Porto, kur darbojās ar IT lietām čempionāta mediju centrā. Tas atradās zem stadiona, tāpēc līdz ar vārtu guvumu likās, ka tribīnes virs galvas sagrūs, Artūrs atceras. Par labu darbu viņš saņēma goda rakstu no Portugāles sporta ministra. Čempionātā iedibinātie kontakti puisim vēlāk ļāva vairākus gadus kā brīvprātīgajam pastrādāt riteņbraukšanas sacensībās Dānijā. Vēl viens punkts brīvprātīgā darba pieredzē Artūram ir arī dalība pasaules hokeja čempionātā Rīgā, kur viņš vadīja ap 200 vietu ierādītāju un savu IT prasmju dēļ no kolēģiem izpelnījās iesauku Misters Ekselis.

No kļūdām jāmācās

Pirmo sapratni par to, ka ne vienmēr jāstrādā par algu, Artūrs ieguva jau VeA, darbojoties organizācijā AIESEC. AIESEC organizē studentu praksi ārzemēs, un arī Artūrs tika pie šādas iespējas. Viņš devās uz Īslandi, kur četrus mēnešus praktizējās mārketinga jomā kompānijā HugurAx, kas ražo datorizētas darbalaika uzskaites sistēmas. Artūrs prakses devējiem iepatikās, un viņu sadarbība tika pagarināta - Artūrs veica tirgus izpēti vienam no kompānijas produktiem, ko bija iecerēts sākt tirgot Latvijā. «Nākamais solis bija virzīt šo produktu Latvijas tirgū, tas man arī tika piedāvāts. Sapratu, ka tas nozīmē tiešo tirdzniecību. Bet man patīk izpēte, analīze, ne pārdošana. Tāpēc arī nolēmu no kompānijas šķirties,» Artūrs stāsta.

Uz šī paša grābekļa - laikus neapsvērta pienākuma pārdot - viņš gan uzkāpa vēlreiz. Piesakoties vakancei Microsoft, Artūrs kāroto amatu nedabūja, taču saņēma darba piedāvājumu no kompānijas CVO Recruitment Latvia, kas veica šo atlasi. Artūrs nokļuva komandā, kas uzņēmumiem meklēja IT speciālistus, darbs patika, taču ar laiku arvien lielāks uzsvars tika likts uz pārdošanu - jaunu klientu piesaisti. Tas nebija tas, ko Artūrs gribēja darīt, tāpēc viņš secināja, ka no savām kļūdām jāmācās, un saņēma drosmi no darba aiziet. «Sanāca kāpt sev pāri, bet jutu, ka kaut kas jāmaina. Man ir grūti atteikt, lai gan to mācos.» Draugi šausminājās, jo aiziešana sakrita ar nosacīto krīzes sākumu, tomēr pirms nākamā darba meklēšanas Artūrs sev ļāva padomāt. Tas izrādījās gudri.

Globālā garša

Artūrs pamanīja Microsoft sludinājumu, ka tiek meklēts jaunā Windows 7 latviskošanas projekta koordinators. «Ja pa durvīm mani uzņēmumā savulaik nelaida, sapratu, ka pa logu es varētu iekāpt. Sanāca,» Artūrs smaida. Tik plašu valodas testēšanas projektu uzņēmums organizēja pirmo reizi, tas vienlaikus notika daudzās valstīs, un Latvijā tajā tika iesaistīti vairāk nekā 30 IT entuziastu, kuru uzdevums bija iztulkoto Windows 7 pielāgot datorlietošanas realitātei, atrast un labot valodas, stila un loģikas kļūdas. Artūrs šo projektu vadīja un teic, ka datorlietotāji paveikto novērtēs. Nevienu no projekta komandas biedriem gan viņš klātienē tā arī nesatika, jo komunikācija, arī ar darba grupu vadītājiem citviet pasaulē, notika attālināti. Starptautisko garšu Artūrs sauc par savu lielāko ieguvumu. «Pirms tam man tā plašuma pietrūka. Te sajutu, ka, lai to dabūtu, nav jābrauc no Latvijas prom.»

Globālo vērienu Artūrs jūt arī savā tagadējā darbā stikla nanopārklājumu ražotnē GroGlass, kur nesen kļuvis par klientu attiecību vadītāju. Viņa darbības lauks vairs neietiecas IT vien, bet jau tehnoloģijās plašākā izpratnē. Kas nākotnē? Artūrs plāno studijas maģistrantūrā, bet atzīst, ka ir atvērts arī mainīgumam karjerā. «It kā uz cilvēkiem, kas lēkā pa jomām un darbiem, īpaši labi neskatās, taču es visur visu esmu izdarījis pēc labākās sirdsapziņas, man nav par ko kaunēties. Manā gadījumā raibā pieredze bijusi liels pluss - esmu redzējis, kā daudzviet izskatās, esmu daudzpusīgs, varu pielāgoties,» viņš teic.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2009

klientu attiecību vadītājs SIA GroGlass

2009

Windows 7 lokalizācijas projekta koordinators Microsoft Latvia

2007-2008

personāla atlases konsultants CVO Recruitment Latvia

2005-2006

mārketinga un tirdzniecības pārstāvis HugurAx (Īslande)

2002-2003; 2004-2005

IT atbalsta speciālists Ventspils Augstskolā

Hierarhija

SIA GroGlass vadītājs

klientu attiecību vadītājs Artūrs Rožkalns

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?