Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Valdībai savs ceļš šķiet labāks

Neskatoties uz Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) iebildumiem, valdība vakar tomēr pieņēma lēmumu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) no 22% uz 21% no 1. jūlija un samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) no 25% uz 24% no nākamā gada sākuma. «Patlaban veidojas situācija, kurā partneri saka vienu, bet «valdības rati» brauc uz priekšu,» raksturojot valdības un tās sociālo partneru pretrunīgos uzskatus nodokļu izmaiņu jautājumā, norāda LDDK ģenerāldirektore Līga Menģelsone, vēsta LETA.

LDDK un LBAS alternatīvais nodokļu izmaiņu plāns paredz divas nozīmīgas atšķirības, salīdzinot ar valdības ieceri. Pirmkārt, PVN jautājumā sociālie partneri iesaka lielāku nodokļa samazinājumu atsevišķām precēm, piemēram, siltumenerģijas likmi piedāvāts samazināt līdz 10%, bet likmi elektroenerģijai un gāzei - līdz 12%. Kā norāda LDDK, ietekme uz inflāciju šādā gadījumā būtu lielāka par valdības solītajiem 0,5%. Kā zināms, tieši inflācijas slāpēšana, lai sasniegtu vienu no eiro ieviešanas mērķiem, ir būtiskākais iemesls PVN mazināšanai. Otrkārt, IIN sociālie partneri ierosina samazināt par sešiem procentpunktiem, ieviešot fiksētu ikmēneša veselības iemaksu (aprēķināts, ka budžetā balanss tiktu saglabāts, ja fiksētā maksa būtu 17 latu mēnesī). Sociālie partneri aicina valdību nepaaugstināt nepaliekamo minimumu (pašlaik 45 lati), bet palielināt atvieglojumu par apgādībā esošu personu no 70 līdz 100 latiem. Pret valdības ieceri IIN trīs gadu laikā samazināt par pieciem procentpunktiem iebilst Latvijas Pašvaldību savienība, jo tieši IIN ir nozīmīgākais ieņēmumu avots pašvaldību budžetos. Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (Vienotība) solījis domāt par kompensējošu mehānismu, lai pašvaldības neciestu.

«Sociālo partneru piedāvājumam ir līdzvērtīga fiskālā ietekme uz dažādiem ekonomiskiem riskiem, kā, piemēram, inflācija, bet tajā pašā laikā piedāvātie labumi ir daudz motivējošāki vairs nemaksāt un nesaņemt algas aploksnēs, kas ir viens no lielākajiem ēnu ekonomiku veidojošajiem faktoriem, kā arī padarītu Latvijas uzņēmējdarbības vidi daudz pievilcīgāku investoriem,» uzsver L. Menģelsone.

LDDK un LBAS aicinās koalīciju uz tikšanos, lai vēlreiz iepazīstinātu ar argumentiem par sociālo partneru izstrādāto nodokļu samazināšanas scenāriju. Tam varētu sekot sarunas arī ar citiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, kas tuvākajā laikā balsos par abu minēto nodokļu maiņu.

Ar mērķi panākt samazinātās PVN likmes atspoguļojumu zemākās cenās Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija vakar ar valdību parakstīja īpašu sadarbības memorandu, kur asociācija apņemas nodrošināt, ka tās biedri cenu noteikšanā balstīsies uz jauno, samazināto nodokļa pamatlikmi, vēsta LETA. No asociācijas puses dokumentu parakstījis Rimi Latvia valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais, asociācijā ietilpst arī Iki un Maxima. Turpretī Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA), kas apvieno arī mazākus tirgotājus, pagaidām neplāno parakstīt jebkādus valdības nodomu dokumentus par PVN samazināšanu. Asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs uzskata, ka šāds solis būs dārgs realizācijā un tam nebūs nepieciešamās atdeves, un aicina vispirms mazināt darbaspēka nodokļus. LTA norāda, ka pāreja uz jauno PVN likmi tikai tirdzniecības nozarē vien izmaksās 8,73 miljonus latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pieskatīsim cenas!

Šādas cenas (latos) Diena fiksēja vakar, 15. maijā, lielākajā Latvijas mazumtirdzniecības uzņēmumā Maxima. Sekosim līdzi - kādas tās būs pēc 1. jūlija

Suluspiede Philips, 62,99, spuldze Osram Dulux 11W, 3,09, LED televizors Samsung UE32c400, 359,99, melnā tēja Dilmah, 100 paciņas, 2,49, autiņbikses Pampers 9-20kg, 60 gab., 10,49, Coca Cola, 2 litri, 1,15, alus Cēsu Premium 4x, 1,89, apelsīnu sula Cido, 0,99, čipši Estrella, 220 grami, 1,15, degvīns Stolichnaya, 0.7 litri, 10,45, viskijs Jack Daniel, 0.7l litri, 16,99, balzāms Rīgas melnais, 0.35 litri, 4,35, dzirkstošais vīns Martini Asti, 4,99, auzu pārslas Herkules, 1.5 kg, 1,39, riekstu-augļu maisījums, 400 grami, 2,49, piena šokolāde Fazer, 200 grami, 1,75, Dobeles dzirnavnieks kviešu milti Ekstra, 2 kg, 0,95, makaroni Italpasta spagetti, 500 grami, 0,75, Dan sukkeri cukurs Jelgavas, 0,87, griķi Optima, 800 grami, 0,85, rīsi Valdo, 8 paciņas jeb 1 kg, 1,35, eļļa Floriol, 1 litrs, 1,79, tomātu mērce Spilva, 510 grami, 0,53, marinēti gurķi Spilva, 1160 grami, 2,16, cepumi Selga, 180 grami, 0,45, rupjmaize Rankas, 980 grami, 1,15, maize Hanzas Sendviču, 390 grami, 0,66, siera kūka ar mellenēm Staburadze, 5,19, biezpiena sieriņš Kārums, 45 grami, 0,21, Rīgas miesnieks pelmeņi Pilsētas, 1,75, Balticovo lielās brokastu olas, 1.52

Un vēl fiksētas aptuveni 30 produktu cenas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?