Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Valdošie pārmaiņas neplāno

Kritika par nesaimnieciskumu, Nila Ušakova piedalīšanos balsojumā par valodas referenduma ierosināšanu, kā arī korupcijas skandāli nav iedragājuši Saskaņas centra un Gods kalpot Rīgai kopīgā saraksta sniegumu pašvaldību vēlēšanās. 39 deputātu vietas no 60 ļauj viņiem pilnībā īstenot savu politiku, īpaši nesatraucoties par opozīcijā palikušo partiju - Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK un Vienotības - viedokli.

Domes priekšsēdētāju portretu galerijā vismaz šobrīd jauna glezna nav jāpasūta, un arī abi slavenie kaķi var mierīgi draiskoties pa mēra kabinetu - viņu saimnieks darbavietu nemainīs.

Izkrituši tikai daži

Lielākā daļa no līdzšinējiem deputātiem, kuri kandidēja vēlēšanās no SC/GKR, ir pārvēlēti, liecina provizoriskā informācija. Nav pārvēlēti Viktors Fedotovs, Ivans Ivanovs, Jānis Šmits un Raimonds Timma, taču kāds no viņiem domē var atgriezties, jo samērā daudziem no nule ievēlētajiem pozīcijas deputātiem būs jāizvēlas, vai saglabāt mandātu vai amatu. Atšķirībā no pagājušā sasaukuma, kad lēmējvara Rīgas domē bija cieši saaugusi ar izpildvaru, tagad to liedz likums, un, kā jau bija gaidāms, divu izpilddirekciju izpilddirektoriem un vairāku pašvaldības uzņēmumu valžu locekļiem nāksies lemt, vai saglabāt mandātu, zaudējot amatu, vai amatu saglabāt, šķiroties no mandāta. Rīgas mērs Nils Ušakovs Dienai izteicās, ka izvēle vispirms jāizdara katram pašam un tad visi kopā izlems par tālāko rīcību. Vaicāts, vai tā nebūs vēlētāju maldināšana, ja ievēlētie deputāti tūlīt noliks mandātu, N. Ušakovs atbildēja, ka viņi tik un tā turpinās strādāt rīdzinieku labā.

N. Ušakovs pēc vēlēšanām labprāt atkārto domu, ka šis bijis izteikti neetnisks balsojums, jo ar krievvalodīgo balsīm vien tādu rezultātu sasniegt nebūtu iespējams. Vēlētāji nav arī ļāvušies provokatīvajām lapiņām, kas pirms vēlēšanām aicināja izsvītrot gandrīz visus latviešus no SC/GKR saraksta. Gluži otrādi - no jauna ievēlēti ir Ausma Cimdiņa, Baiba Rozentāle, Juris Zaķis, Agris Ameriks. Lūgts to komentēt, N. Ušakovs izsaucās: «Super!» Skandāls ar arodbiedrību LABA un Rīgas domes Satiksmes departamentu nav ietekmējis arodbiedrības līdera Raimonda Gaiļa ievēlēšanu. Neveiksmi piedzīvojuši divi pārnācēji, kuri nonākuši pašā saraksta apakšā, - Sarmīte Pīka un Andrejs Požarnovs, kuri iepriekšējā sasaukuma domē pārstāvēja labējās partijas. Savukārt paša N. Ušakova popularitāte vēlētāju vidū ir neapstrīdama - pretī viņa vārdam biļetenos ievilkti 110 572 plusi un tikai 593 mīnusi.

Pieci plus četri

Izmaiņas piedzīvojis Vienotības saraksts, tas gan nav pārsteigums, jo 2009. gadā domē ievēlēja divu partiju - Pilsoniskās savienības un Jaunā laika - pārstāvjus, kopā 22 deputātus, no kuriem daļa vēlāk izveidoja Vienotības, bet daļa - Demokrātisko patriotu frakciju. Patlaban Vienotībai ar deviņiem deputātiem būs mazākā no trim domes frakcijām. Vai to vadīs partijas virzītā mēra kandidāte Sarmīte Ēlerte, kura noslīdējusi uz trešo vietu, vai vislielāko vēlētāju atbalstu ieguvušais līdzšinējais Vienotības frakcijas vadītājs Olafs Pulks, vēl esot pāragri spriest. Šodien plānota partijas valdes sēde, otrdien - Rīgas nodaļas sēde. Pieci no deviņiem ir līdzšinējie deputāti, četri nākuši klāt no jauna, un O. Pulks uzskata, ka visi ievēlētie ir ļoti profesionāli, lai varētu darboties komitejās. «Ceram uz ciešu sadarbību ar Nacionālo apvienību, mūs satrauc jautājums par latviešu valodas īpatsvara palielināšanu bērnudārzos, bet tas nebūs vienīgais. Mums programmā ir daudz priekšlikumu ar konkrētiem termiņiem, un mēs sāksim tos virzīt apspriešanai,» teica O. Pulks. Līdz šim gan par Vienotības priekšlikumiem esot klusi spiesta poga «pret», bet O. Pulks cer, ka SC/GKR politiskais briedums būs pieaudzis. No iepriekšējā deputātu sastāva vislielākajā vēlētāju nežēlastībā kritis Juris Viņķelis, Ieva Akuratere, daudz svītrota arī Lita Beiris.

Svētdienas vakarā TV3 raidījumā Nekā personīga ar Vienotības kritiku nācis klajā Reformu partijas dibinātājs Valdis Zatlers. «Šīs pašvaldību vēlēšanas, un it sevišķi to rezultāti lielajās pilsētās, liecina, ka sarkanā brīdinājuma lampiņa Vienotībai un tās premjeram ir ieslēgusies. Būtu ļoti labi, ja pats premjers un Vienotība to pamanītu,» teicis bijušais Valsts prezidents, norādot, ka viens no iemesliem, kāpēc Rīgā valdošās koalīcijas partijas startējušas vāji, ir tas, ka cilvēki nespēja asociēt iespējas ievēlēt šos cilvēkus ar veiksmīgu darbu. Reformu partija gan Rīgas domes vēlēšanās startēja neveiksmīgi, iegūstot 1,58% balsu.

Ienesīs svaigumu

Gatava cīnīties opozīcijā ir arī Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK saraksta līdere Baiba Broka. Viņa jau dzirdējusi gan Nila Ušakova, gan Andra Amerika izteikumus, ka opozīcijai amati netiks piedāvāti, taču sola kopā ar Vienotību mēģināt izmantot «visus tos līdzekļus, kas tiesiskā valstī pieejami». Galvenais ir strādāt, lai tiktu pildīti priekšvēlēšanu solījumi. «Mēs no savām idejām neatkāpsimies, es nāku ar pilnīgi skaidru vēlmi aktīvi līdzdarboties. Opozīcija nav bezdarbība,» Dienai izteicās B. Broka. Viņa, līdzīgi kā vairāku citu partiju sarakstu līderi Latvijā, savus sekotājus krietni apsteidz vēlētāju ielikto plusu ziņā. Arī Nacionālajai apvienībai šodien plānota valdes sēde, kurā analizēs vēlēšanu rezultātus visā Latvijā. NA atbalstītāji nav īpaši aktīvi svītrojuši savus kandidātus, lielākais kritums ir līdzšinējā domes sasaukuma bijušajam Demokrātisko patriotu frakcijas vadītājam Jānim Mārtiņam Skujam - no 10. uz 51. vietu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?