Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

VārdZinis ar ceļotāja garu

Tomass Pildegovičs vēlas izzināt vēsturi un mīl ceļot, turklāt gluži vai netipiski mūsdienu jaunietim aizraujas ar grāmatu lasīšanu. Draudzīgas attiecības ar valodām ir viens no iemesliem, kas palīdzēja viņam gūt uzvaru angļu valodas konkursā VārdZinis 2013.

Tomass ir Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 10.klases skolēns, apgūst Starptautiskā Bakalaurāta programmu un atzīst, ka viņam svarīgi sevi pierādīt kā inteliģentu un mērķtiecīgu personību, tādēļ labprāt piedalās arī konkursos un skolas olimpiādēs. «Par Skrivanek Baltic organizēto konkursu VārdZinis 2013 uzzināju skolā un, tā kā manas angļu valodas zināšanas ir labas, nolēmu piedalīties. Mana veiksmes atslēga bija spēja vizualizēt. Centos iedomāties, kā vārds izskatītos rakstiski, apsvēru vairākus variantus. Liela nozīme ir arī veiksmei un nenoliedzami arī tam, ka angļu valoda ir viens no maniem mīļākajiem mācību priekšmetiem skolā,» stāsta Tomass.

Konkursā piedalījās vidusskolēni, pārstāvot izglītības iestādes no visas Latvijas. Konkursa būtība - sacensībā ar vienaudžiem pierādīt savas angļu valodas pareizrakstības un pareizrunas zināšanas, fonētiski un gramatiski precīzi pa burtiem izrunājot nosaukto vārdu. Vispopulārākie šāda veida konkursi ir angliski runājošās valstīs, kurās tie notiek dzimtajā angļu valodā. Valstīs, kurās vietējā valoda nav angļu, konkursi kļūst par angļu valodas zināšanu sacensībām.

Tomass šajā mācību gadā pēc ilgāka pārtraukuma atsāka mācības Latvijā, tādēļ uzvara konkursā viņam ir īpaši nozīmīga. «Kad mācījos 4. klasē, mana ģimene pārcēlās uz dzīvi Amerikā, jo tētis ir diplomāts. Manas angļu valodas zināšanas līdz ar to, protams, ir labas. Protu arī krievu valodu un nedaudz - spāņu.»

Zēns atzīst, ka mācīties Amerikā esot bijusi lieliska pieredze - multikulturāla vide, iespēja iepazīt dažādu nacionalitāšu cilvēkus, kā arī plašas iespējas zināšanu apguvei un, protams, attīstītas sportisko aktivitāšu tradīcijas. Tomasam patīk spēlēt futbolu, basketbolu. «Kaut arī vairākus gadus esmu pavadījis angliski runājošā vidē un esmu pārliecināts par savām zināšanām, konkurss tomēr bija izaicinājums. Ir daudzi vārdi, kuru izrunas ir vienādas, bet atšķirīga rakstība, un vēl dažādas viltības slēpjas vārdu nozīmēs, tādēļ uzskatu - tas bija pārbaudījums manām zināšanām, un priecājos, ka to godam izturēju,» skolēns skaidro. Arī mācības ģimnāzijā Starptautiskā Bakalaurāta programmā notiekot pārsvarā angļu valodā, un izmantot svešvalodas izglītībā Tomass nolēmis, arī studējot ārzemēs, kur iecerējis apgūt vēsturi. Arī tā ir viens no viņa iecienītākajiem mācību priekšmetiem.

Puisis ir komunikabls, un jaunus draugus iegūt neesot grūti. «Varētu šķist, ka nav viegli pārcelties uz citu valsti, atstāt draugus un kopīgos paradumus, taču turpinu ar viņiem sazināties, un arī šeit, ģimnāzijā, mācās lieliski cilvēki, ar ko man ir kopīgas intereses.» Tomass brīvajā laikā sporto, atpūšas kopā ar draugiem, piemēram, klausoties iecienīto mūziku, kā arī lasa grāmatas. Patīkot piedzīvojumu romāni, detektīvi - pēdējā laikā aizraujot Džona Grišama darbi, ko parasti lasa angļu valodā. Arī spāņu valodas zināšanas Tomass trenē lasot. «Esmu ļoti priecīgs, ka man ir bijušas iespējas ceļot. Ceļošana palīdz iepazīt pasaules dažādību, satikt interesantus cilvēkus, apmeklēt skaistas vietas. No Amerikas pieredzes uz mani milzīgu iespaidu atstāja Lasvegasa, bet nekur citur neesmu redzējis neko tik grandiozu, kāds ir Lielais kanjons!» Dzīvojot Amerikā, ģimene vasaras pavadīt devusies uz Latviju, tādēļ Tomass ir pārliecināts - arī šeit ir brīnišķīga daba un labas atpūtas iespējas. «Daugava ir skaista, tās krastos atrodas ļoti jaukas atpūtas vietas, ko ievēroju, kad kopā ar ģimeni ceļojām. Bieži atpūtāmies Latgales laukos. Kaut tas ir liels pretstats kādreiz ierastajam Amerikas dzīvesveidam, tas man ļoti patīk! Gribu mācīties ārzemēs un savu karjeru veidot starptautiskā vidē, tomēr esmu priecīgs arī par to, kāda ir dzīve Latvijā!»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?