Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Varētu nebūt Reķa un Vasiļjeva

Kandidāti izvēlēti, sāksies nopietns treniņprocess. Latvijas hokeja izlases kandidāti pirmdien Piņķos pulcēsies pirmajā neoficiālajā treniņā. Pavasara valstsvienības hokeja batāliju priekšvakarā Diena uz sarunu aicināja izlases ģenerālmenedžeri Māri Baldonieku.

Februāra pārbaudes turnīrā Norvēģijā viens no galvenā trenera palīgiem Artis Ābols atzina, ka pirms pasaules čempionāta kandidātu sarakstu veidošot treneri. Ģenerālmenedžera Māra Baldonieka pienākums būšot tikai apzināt spēlētājus. Vai tā arī ir noticis, veidojot 48 kandidātu sarakstu?

Var teikt, ka mēs visi esam iesaistījušies šajā darbā. Ikdienā strādājot Dinamo, treneri (Artis Ābols un Viktors Ignatjevs - aut.), bez šaubām, labāk pazīst un ir pārliecināti par savas komandas spēlētājiem. Mans uzdevums ir vairāk apzināt ārzemēs spēlējošos izlases kandidātus. Kopīgi mums arī veidojas priekšstats par spēlētājiem, kuri varētu spēlēt pasaules čempionātā. Šis 48 spēlētāju saraksts laikam tomēr vairāk ir mans darbs, tāpēc lai man piedod, ja kāds ir izlaists, bet uz šiem nosauktajiem spēlētājiem mēs šopavasar ceram.

Vai ir pamats bažām, ka kāds no šī saraksta varētu nebraukt uz pasaules čempionātu Stokholmā?

Aizsargs Arvīds Reķis personisku iemeslu dēļ šopavasar izlasē varētu nespēlēt. Viņam ir gaidāms ģimenes pieaugums. Arvīds jau ir devies uz Vāciju. Jau ilgāku laiku aktuāls ir Herberta Vasiļjeva jautājums. Pagājušajā vasarā viņš pieņēma Vācijas pilsonību. Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) likumi Herbertam atļauj spēlēt, jo viņam ir Latvijas hokeja pilsonība. Viņš ir spēlējis dažāda vecuma Latvijas izlasēs. Ja viņam patlaban kabatā ir Latvijas pase, pēc IIHF noteikumiem viņš var spēlēt pasaules čempionātā. Problēma ir tā, ka šosezon Krēfeldes klubā Herberts spēlēja jau kā vietējais spēlētājs. Daži Vācijas hokeja funkcionāri viņam ir teikuši: Herbert, kā tas tagad izskatīsies, ka tu pavasarī spēlēsi pret Vācijas izlasi?

Tas nozīmē, ka lēmums ir jāpieņem pašam Herbertam?

Teorētiski viņš var spēlēt Latvijas izlasē. Skaidrs, ka 36 gadu vecumā viņš ļoti nopietni domā par savu ģimeni un tālāko dzīvi. Jā, viņam pašam ir jāizšķiras. Es ar Herbertu vēl runāšu.

Dubultpilsonība - Vācijas un Latvijas - Vasiļjevam nevar būt šķērslis, lai spēlētu Latvijas izlasē?

Šis jautājums nav jāadresē Latvijas Hokeja federācijai, bet gan citām institūcijām, cik ātrā laikā Latvijā varētu būt dubultpilsonība.

Raita Ivanāna iekļaušana kandidātu sarakstā ir galvenā trenera Teda Nolana iniciatīva?

Jā, tā ir sanācis, ka Latvijas izlasē Raitis ir spēlējis tikai vienā pasaules čempionātā Kanādas pilsētā Halifaksā. Viņš ir ilggadējs NHL spēlētājs, un, zinot viņa raksturu, manuprāt, viņš varētu papildināt izlases rindas.

Ar Raiti pašu ir runāts par spēlēšanu Latvijas valstsvienībā?

Viņš nav teicis nē. Kā zināms, sezona viņam vēl rit pilnā sparā. Aprīļa vidū beigsies regulārais čempionāts, pagaidām viņa AHL komanda nav play-off stadijā.

Apzināt visus 48 kandidātus personiski laikam ir diezgan sarežģīti?

Jā, visiem kandidātiem nav zvanīts. Man pietiek ar vienu reizi, ja spēlētājs apliecina savu gatavību spēlēt izlasē. Tāda ir sena vienošanās, jo īpaši ar tiem spēlētājiem, kuri spēlē aiz okeāna. Artūrs Kulda, piemēram, ir teicis, ka gribētu spēlēt izlasē, un es ar viņu rēķinos. Līdzīga prakse ir arī citu valstu izlasēs. Par izlases lietām NHL spēlētājus netraucē, kamēr rit sezona.

NHL un AHL spēlētāji gan jau zina, ka viņus gaida izlasē. Runa varētu būt par jaunajiem Zemgusu Girgensonu un Kristiānu Pelšu, kā arī vārtsargu Ervīnu Muštukovu, kurš izteicies, ka viņu jau uz izlasi neaicināšot. Vai šos spēlētājus nevajadzētu informēt?

Ja Muštukovs ir Latvijas izlases patriots un spēlētājs, kurš pats sevi redz izlasē, es viņa vietā rīkotos citādi, proti, neizteiktu nievājošas piezīmes par Latvijas izlasi. Tas lai paliek viņa ziņā. Jā, viņš ir izlases kandidāts, un mēs sekojam līdzi viņa darbībām. Mums hokeja saimniecība nav tik liela, lai kādam teiktu nē. Muštukovs ir bijis olimpiskajās spēlēs, tikai diemžēl nav spēlējis. Pirms pāris gadiem arī pārstāvējis Rīgas Dinamo, turpina progresēt - kāpēc lai viņš nebūtu kandidāts?

Vai izlasē būs arī vārtsargu treneris?

Mēs esam runājuši ar Sergeju Naumovu. Tuvākajā laikā vēlreiz tiksimies, lai noskaidrotu viņa redzējumu uz lietām, un izteiktu savu piedāvājumu. Es domāju, ka mēs atradīsim kopēju valodu.

Kuriem izlases kandidātiem ir veselības problēmas?

Nepatīkami bija uzzināt, ka no MHL izbraukuma ar savainojumu ir atgriezies jaunais centra uzbrucējs Māris Bičevskis. Divas nopietnas traumas šosezon bijušas Andrim Džeriņam. No 28. marta viņš varētu atsākt treniņus, bez šaubām, vēl turpināsies rehabilitācijas process. Es neesmu atmetis cerību, ka viņš varētu pārstāvēt Latviju pasaules čempionātā. Mārtiņš Karsums jau pagājušajā pavasarī pēc ne visai veiksmīgas operācijas nespēlēja pasaules čempionātā, un sezonas laikā ceļgals licis par sevi manīt.

Karsums varētu nespēlēt pasaules čempionātā?

Lielā mērā tas ir atkarīgs no viņa paša.

Tik un tā, šķiet, aizsardzībā un uzbrukumā veidojas veselīga konkurence?

Jā, un, runājot par vārtsargiem, manuprāt, ir divi, kuri spēlēs pasaules čempionātā. Bez šaubām, pirmais numurs ir Edgars Masaļskis, un aiz viņa nāk Māris Jučers. Uz trešo vietu būs konkurence. Nozīmīgs būs vārtsarga trenera viedoklis.

Spēlētāju apdrošināšanas jautājums atkal varētu sacelt trauksmi?

Apdrošināšanai ir jābūt. Tā ir pašsaprotama lieta, tomēr sarežģījumi varētu būt. Ļoti vienkārši ir tad, ja spēlētājam ir uz rokas līgums, tad apdrošināšanas kompānija redz konkrētu dokumentu, uz kura pamata var izrakstīt polisi. Ja līguma nav, process ievelkas garumā. Faktiski apdrošināšanas jautājumu esam sākuši risināt jau no novembra. Soli pa solim apdrošināšanas jautājumu risinām ar vienu no spēcīgākajām kompānijām pasaulē - Lloyds. Tuvākajā laikā spēlētājiem tiks piedāvātas polises.

Pirms neilga laika atgriezies no Stokholmas. Kādi būs sadzīves apstākļi hokeja izlasei pasaules čempionātā?

Šoreiz būs tā, ka spēlētāji gandrīz visur varēs nokļūt istabas čībās. Dzīvošana būs stadionā, ēšana ar skatu uz leduslaukumu. Viss būs zem viena jumta - viesnīca, ledushalle un arī treniņu laukums. Piecas komandas dzīvos šajā viesnīcā, un katrai būs iedalīts savs stāvs. It kā viss ērti un pa rokai, tikai man bija pretenzijas pret ēdināšanu, jo tajā pašā laikā Globen restorānā ēdīs arī visi pārējie viesnīcas iemītnieki.

Pirmo reizi Latvijas izlasi pasaules čempionātā vadīs Ziemeļamerikas treneris, turklāt ar NHL pieredzi - Teds Nolans. Esi ar viņu visvairāk ticies un runājis. Kā varētu mainīties Latvijas izlase, un vai viņš jau ir noskatījis kādu jaunu talantu, kā savulaik Kurts Lindstrems Liepājas metalurgā atrada aizsargu Krišjāni Rēdlihu?

Viņš raksturā ir kluss un noslēgts, savas piezīmes atstāj pie sevis. Domāju, ka ar svaigu skatu no malas viņš arī varētu atrast kādu jaunu talantu, tomēr spēles rokraksts būtiski nemainīsies. Ar jauna trenera stāšanos amatā ieplūst jaunas vēsmas. Es nevaru pateikt konkrēti, bet kaut kas būs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Hokejs

Latvijas izlases kandidāti
Vārtsargi: Edgars Masaļskis (Jugra, Krievija), Māris Jučers (Dinamo Rīga), Mārtiņš Raitums (Beybaris, Kazahstāna), Ervīns Muštukovs (Odense, Dānija), Jānis Kalniņš (Liepājas metalurgs), Kristers Gudļevskis (HK Rīga)

Aizsargi: Guntis Galviņš, Krišjānis Rēdlihs, Jēkabs Rēdlihs, Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks, Rodrigo Laviņš, Arvīds Reķis, Jānis Andersons (visi Dinamo Rīga), Mārtiņš Jakovļevs, Mārtiņš Porejs (abi HK Rīga), Georgijs Pujacs (Avangard, Krievija), Māris Jass, Aleksandrs Jerofejevs (abi Slovan, Slovākija), Artūrs Kulda (Ice Caps, AHL), Oskars Bārtulis (Phantoms, AHL) Atvars Tribuncovs (Gomeļ, Baltkrievija)

Uzbrucēji: Mārtiņš Karsums, Jānis Sprukts, Miķelis Rēdlihs, Māris Bičevskis, Roberts Bukarts, Gints Meija, Mārtiņš Cipulis, Andris Džeriņš, Juris Štāls, Ģirts Ankipāns (visi Dinamo Rīga), Juris Upītis, Miks Indrašis (abi HK Rīga), Gunārs Skvorcovs, Artūrs Mickevičs (abi Liepājas metalurgs), Lauris Dārziņš (Ak Bars, Krievija), Armands Bērziņš (Junostj, Baltkrievija), Kaspars Saulietis (Neman, Baltkrievija), Aleksejs Širokovs (Kazzinc-Torpedo, Kazahstāna), Ronalds Ķēniņš (ZSC Lions, Šveice), Herberts Vasiļjevs (Pinguine, Vācija), Roberts Jekimovs (SaiPa, Somija), Raitis Ivanāns (Heat, AHL), Zemgus Girgensons (Fighting Saints, USHL), Kaspars Daugaviņš (Senators, NHL), Kristiāns Pelšs (Oil Kings, WHL), Toms Hartmanis (Fife Flyers, Lielbritānija)

Latvijas izlases pārbaudes spēles
6.-7.IV ar Čehiju (mājās)
11.-13.IV ar Dāniju (viesos)
20.-21.IV ar Krieviju (mājās)
30.IV-1.V ar Franciju (mājās)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?